Incidentul ecologic, care a avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute, la barajul de acumulare de la Mihoiesti, este caracterizat de directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Alba, Vasile Todea, drept "un rau necesar". "A fost un rau necesar pentru ca altfel nu se pot face investitii la baraj", a spus acesta.

La randul sau, directorul Directiei Regionale Mures a "Apelor Romane", David Csaba, venit in judet pentru a analiza situatia de la Mihoiesti, a spus ca barajul care asigura alimentarea cu apa a localitatilor din aval este cel mai vulnerabil obiectiv din intregul bazin al Muresului.

"La Mihoiesti nici nu trebuia sa fie acumulare, pentru ca este o investitie in curs de derulare, realizata in procent de doar 20 la suta. S-a ajuns la un compromis de a mentine o cantitate de apa de 6-8 milioane metri cubi pentru a alimentarea cu apa potabila a localitatilor din aval. Dar cantitatea respectiva tine sub presiune barajul", a spus directorul.

Sute de miliarde necesare pentru baraj

David Csaba a mai afirmat ca investitia totala necesara pentru punerea in siguranta a barajului se ridica la 600 de miliarde lei vechi. "In 20 de ani s-a acumulat un strat de namol de 2-4 metri. La orice golire, namolul este antrenat la vale. Din investitia totala, anual am primit intre 4 si 6 miliarde lei. Anul acesta s-au dat 30 de miliarde", a adaugat aceeasi sursa.

Csaba sustine ca pentru realizarea lucrarilor era nevoie de o golire a barajului cu aproximativ un metru.

De mentionat ca prin decizia de golire partiala a apei acumulate in baraj au fost antrenate si importante cantitati de aluviuni determinand scaderea cantitatii de oxigen din apa si, implicit, mortalitate piscicola in aval. Reprezentantii Asociatiei Pescarilor Sportivi (APS) Alba au mentionat ca au fost identificati pesti morti pe o lungime de 25 de kilometri ai raului Aries.

Presedintele asociatiei, Stefan Popescu, a afirmat ca in urma incidentului au fost "scoase" din Aries tone de peste.

De altfel, APS a transmis Prefecturii o sesizare prin care prefectului Cosmin Covaciu i s-a solicitat sa dispuna investigarea incidentului ecologic, valoarea pagubelor, persoanele raspunzatoare de acestea si recuperarea pagubelor. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat ca in cazul in care paguba va fi recuperata, nu se vor aplica amenzi.

Covaciu a completat ca vina apartine "Apelor Romane", respectiv Sistemului de Gospodarire a Apelor din judet. El a spus ca se spera in identificarea unor surse de finantare din fonduri externe, pentru ca investitia la barajul de la Mihoiesti sa fie finalizata.