O echipa din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) verifica, pentru a doua oara in ultimele luni, un program de finantare din fonduri europene, derulat in 2004 de Consiliul Judetean Alba, in parteneriat cu 28 de primarii. In acea perioada, institutia era condusa de actualul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu (PNL).

Este vorba despre un proiect de informatizare a administratiei publice locale vizavi de care exista suspiciuni cu privire la modul in care s-a derulat. Pe de alta parte, reluarea investigatiilor ar putea fi o incercare de a-i gasi "nod in papura" lui Atanasiu, demnitarul aflandu-se in prezent in centrul unor controverse privind propunerea de retragere a trupelor din Irak.

Primarii "orientate" spre "Concept Consult" SRL

Prin proiectul respectiv, mai multe primarii din Alba, conduse exclusiv de reprezentanti ai Aliantei "D.A.", au obtinut fonduri pentru achizitia de computere si produse soft.

Administratiile locale au fost, la vremea respectiva, "orientate" spre o anumita firma de consultanta, respectiv "Concept Consult" SRL, ce fusese infiintata la scurt timp (23 august 2004) de la alegerea lui Atanasiu (presedintele PNL Alba), in functia de presedinte al CJ.

Mai mult decat atat, reprezentantii unei fundatii din Alba Iulia au mentionat ca proiectele depuse spre finantare de "Concept Consult" ar fi semanat leit cu cele pe care ei le elaborasera anterior. Ulterior, reprezentantii respectivei organizatii nu au mai adus vorba despre acest lucru.

Firma "favorizata" de relatia patronului cu prefectul

Partea a doua a scandalului s-a consumat odata cu inceperea achizitiilor pentru tehnica de calcul. Reprezentantul unei firme de profil, "Cristalsoft", care a incercat sa obtina si el contracte cu primariile, a spus ca a fost depunctat pe nedrept in majoritatea cazurilor, astfel incat a pierdut licitatiile, cu toate ca ar fi avut punctaje mai bune.

Cele mai multe administratii locale au preferat, insa, sa faca afacerea cu "Info Grup" SRL Alba Iulia, apartinand unui om de afaceri apropiat prefectului Cosmin Covaciu (fost PNL).

Mai mult decat atat, intr-o sedinta a conducerii PNL Alba, la care a participat si Covaciu, pe vremea cand nu era apolitic, unul dintre primarii implicati in proiectul de informatizare i-a reprosat acestuia ca i-ar fi recomandat firma cu care sa semneze contractul.

Societatea respectiva colaboreaza pentru partea de hard cu o societate din Timisoara, care are un contract special cu "Fujitsu Siemens", in baza caruia beneficiaza in exclusivitate pentru Romania de preturi mai mici.

Cei care au contestat licitatiile au spus ca documentatia a fost in asa fel intocmita incat se impunea achizitia tocmai a marcii respective, in conditiile in care legea interzice axarea pe un brand anume.

Informatizarea celor 28 de primarii a fost un proiect contestat inca de la inceput. Mai intai, pentru ca primarii erau majoritatea membri ai PNL sau PD, iar mai apoi pentru faptul ca firma "Concept Consult" ar fi fost "recomandata" edililor direct de conducerea de atunci a CJ. De afacere s-au interesat si serviciile secrete.

Reluarea investigatiilor de catre reprezentantii MI ar putea avea legatura cu situatia de conflict cu PD si cu Traian Basescu, in care se gaseste ministrul Atanasiu.