Primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu, a declarat ca este foarte revoltat de ritmul in care se desfasoara lucrarile de alimentare cu apa a localitatii prin programul Samtid, existand riscul depasirii termenelor de finalizare.

El a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura Alba ca, desi Abrudul a fost al 3-lea oras din judet unde a demarat programul Samtid, din septembrie 2005 si pana in prezent nu au fost realizate decat 20 la suta din lucrarile planificate pana in luna septembrie a.c.

Aici trebuie inlocuita conducta de alimentare cu apa pe o lungime de 5 km din cei 18 km de retea. In prezent, in urma eforturilor de eliminare a pierderilor pe retea facute de edilii orasului, abrudenii beneficiaza zilnic de apa timp de 9 ore, iar sambata chiar de 10-11 ore, fata de numai 3 ore pe zi cat primisera anii trecuti.

Din pacate, insa, nici unul din cei 4 subantreprenori angajati de firma turceasca declarata castigatoare a licitatiei nu a dat dovada de seriozitate, astfel ca de 10 zile nu se mai lucreaza, desi conducerea Primariei Abrud a pus la dispozitia ultimei firme subcontractante locuri de cazare si utilaje.

Tiberiu Ratiu nu exclude insa posibilitatea ca reprezentantii firmei de constructii din Satu-Mare sa fi fost deranjati de faptul ca a supravegheat personal executia lucrarilor, pentru a nu se face rabat de la calitate.

Asa se face ca de o luna de zile pe str. Marasesti nu s-au executat decat 300 de metri de conducta, desi strada are doar un kilometru si nu exista probleme deosebite pentru continuarea lucrarilor. Mai mult, 5 case sunt afectate de santul realizat, la doua dintre imobile aparand fisuri la fundatie.

Mai grav este insa faptul ca eventualele cortegii funerare trebuie sa ajunga pe rute ocolitoare la doua din cele 3 cimitire de pe raza orasului, asa cum s-a intamplat recent, deoarece o groapa cu diametrul de 4 metri este neastupata de 3 saptamani chiar in fata bisericii.

Prezent la discutii, prefectul Cosmin Covaciu a spus ca va dispune Corpului de Control si Inspectiei de Stat in Constructii sa efectueze o verificare la fata locului si va sesiza Corpul de Control al Primului-Ministru si Ministerul Integrarii Europene despre aceasta situatie, nefiind prima data cand se reclama acest aspect.