La exact trei saptamani de la viitura de pe Valea Tiblesului, care a maturat totul in calea ei, localnicii din comuna bistriteana Tarlisua, comuna cel mai grav afectata, simt ca au fost uitati de toata lumea.

Utilajele firmelor care au lucrat la degajarea drumurilor s-au retras de indata ce s-au terminat banii guvernamentali, iar locuintele modulare promise de autoritati au sosit, insa doar pentru a fi depozitate, deocamdata, in fata scolii.

Praf si mizerie, lemne taiate in curti si miros de namol, strazi pustii si oameni cu desagi in spate, stand cuminti in fata caminului cultural, unde asteapta sa se mai gaseasca o sticla de apa minerala si pentru ei. Femeia care se ocupa de impartirea ajutoarelor ii studiaza pe fiecare in parte, sa vada daca nu cumva au venit de mai multe ori.

Dupa ce si hartiile spun acelasi lucru, vine si sticla cu apa minerala pe care, de cele mai multe ori, omul o bea pe jumatate. Drumul pana la camin si caldura il fac sa uite ca va mai avea nevoie de apa si mai tarziu.

"Apa este pe terminate si am inceput sa o rationalizez. Dau cate 2 litri la 2 persoane. Pe doua zile mai avem apa. Singura solutie a oamenilor este sa mearga unde mai sunt izvoare, situate chiar la cativa kilometri. La noi in depozit n-a ramas mare lucru decat cateva baxuri, ca au baut si militarii si cei care au lucrat, s-a cam dus toata provizia noastra.

Avem doar sare si sapun", spune invatatoarea Floare Pop, consilier local din Tarlisua, cea care are in grija cheile de la depozit.

De rusine, oamenii privesc doar lacatul de pe depozit si se intorc pe unde au venit.

"Am decolmatat pana in prezent 16 fantani. Din pacate, activitatea e mult ingreunata fiindca sunt colmatate, pline de apa si namol. Nu stiu cand vom termina. Noi incercam sa fim cat mai operativi", a spus mr. Dan Gheorghita, de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

In timp ce pompierii incearca sa-i ajute, batranii spun oricui sta sa-i asculte ca lumea a uitat de Tarlisua la mai putin de o luna de la viitura de pe Valea Tiblesului, care a ucis 13 persoane, a distrus aproape 50 de case si a umplut de namol alte 900 de gospodarii.

Cum si mancarea e pe terminate si e criza de apa, multi au fost obligati sa-si trimita copiii la rude. Acolo unde n-a fost alta solutie a intervenit si Directia de Protectie a Drepturilor Copilului, care a luat aceasta masura si a dat in plasament opt copii.

Intre timp, la Bistrita, autoritatile judetene, prin vocea prefectului Szilagyi Ioan, recunosc ca nu au putut mai mult. In conditiile in care Guvernul a alocat doar o treime din suma ceruta pentru interventiile dupa dezastru si banii s-au terminat, soarta localnicilor ramane de acum in propriile lor maini.