O comisie a Prefecturii Bihor a supravegheat modul de desfasurare a examenului de Bacalaureat in trei scoli din judet. Concluziile actiunii arata ca, in clasele unde a fost supracontrol, notele obtinute de elevi sunt mai mici decat in rest.

Totodata, prefectul Ilie Bolojan a spus ca exista informatii cum ca, desi au fost avertizati, si in acest an parintii au strans bani pentru a-i "stimula" pe cei aflati in comisiile de examinare sau la supravegherea examenelor.

Cu toate acestea, presedintele comisiei de Bacalaureat din Beius a depus o plangere impotriva actiunii lui Bolojan, sustinand ca este ilegala, fiind deschisa o ancheta in acest sens. Potrivit prefectului, Comisia Judeteana de Organizare a Bacalaureatului poate sa emita delegatii pentru reprezentantii Prefecturii, a Consiliului Judetean sau a Primariei, in vederea supravegherii examenelor.

Candidati slabi, punctati cu note "umflate"

Prefectura a primit opt delegatii, iar trei echipe au supravegheat, pe toata durata desfasurarii examenelor, cate o sala de clasa de la Colegiul National "Partenie Cosma", Colegiul Tehnic "Mihai Viteazu" si de la Colegiul National "Samuil Vulcan", din Beius. "Este inacceptabil sa stam pasivi la aceste actiuni care distrug valori.

Elevi care nu stiu unde le este sediul scolii, ajung sa obtina note mai mari ca si cei de 9 si de 10", a adaugat Bolojan.

Seful Prefecturii a marturisit ca sumele care se adunau de la copii oscilau intre 30 de milioane si 100 de milioane de lei pe clasa. "Banii stransi erau mai mari in unitatile cu invatamant la seral, la frecventa redusa sau fara frecventa", a completat acesta.

"Tehnicile de eludare sunt multe. Ani de-a randul, aceeasi presedinti erau repartizati la aceleasi scoli. Am semnalat acest lucru anul trecut si nu s-a mai practicat", a declarat acesta.

Potrivit prefectului, presedintii si membrii comisiilor erau cazati la hoteluri din Oradea, pe cheltuiala elevilor, li se asigura masa, iar dupa-amiezile se organizau chermeze. "In fiecare zona existau locuri unde se relaxau profesorii. Mai mult, supraveghetorii erau convinsi sa asigure o supraveghere mai lejera", a mai precizat Ilie Bolojan.

Potrivit sefului Prefecturii, totul se petrecea cu complicitatea unor inspectori scolari, iar membrii comisiilor erau alesi dintre cei care nu "deranjau".

Concluziile pe care le-a tras comisia Prefecturii vor fi adunate intr-un raport care va ajunge pe masa ministrului Educatiei, Mihai Hardau.