Italienii de la "Agenda 21", investitorul care s-a angajat sa realizeze groapa de gunoi ecologica din localitatea mureseana Ungheni au venit nepregatiti la concilierile cu reprezentantii Consiliului Judetean pe marginea intarzierilor nejustificate in privinta realizarii investitiei.

Negociatorii nu au putut face dovada ca au calitatea de a purta asemenea discutii si nici nu au fost in masura sa sustina un punct de vedere legat de modul in care s-ar putea solutiona diferendul. Asta, in ciuda faptului ca ei au ales ca data de incepere a procesului de conciliere ultima zi legala dupa ce au fost notificati in acest sens.

Potrivit vicepresedintelui CJ, Alexandru Petru Fratean, italienii de la "Agenda 21" au mentionat ca s-a schimbat componenta Consiliului de Administratie al societatii "Gaspare Fero", reprezentant al firmei "Sirco Italia", care detine circa 25,5 la suta din actiunile de la "Agenda 21", afirmand ca este noul presedinte ales al CA. Strainii nu au putut, insa, proba cu documente acest lucru.

Amanare pentru renegocierea contractului de parteneriat

Mai mult, la solicitarea administratiei judetene, referitoare la renegocierea contractului de parteneriat, italienii au cerut timp de gandire 10 zile, spunand ca nu pot lua o decizie pe loc. Dupa discutii care s-au intins pe parcursul a circa 3 ore, partile au convenit sa amane solutionarea problemei cu 7 zile.

"Am acceptat 7 zile, timp in care ei urmeaza sa vina cu o propunere de realizare tehnica a primei alveole. Peste 7 zile, in acelasi loc, asteptam punctul de vedere final al italienilor si dovada calitatii lor de a purta negocieri cu noi", a declarat, la finalul intrevederii, vicepresedintele CJ, Alexandru Petru Fratean.

El a spus, de asemenea, ca initial partea romana a fost pe punctul de a respinge dialogul cu partenerii straini, care nu au putut proba cu acte calitatea lor, insa ulterior, tinand cont ca se doreste reluarea lucrarilor in cel mai scurt timp, discutiile au avut loc pana la urma.

Fratean a mai spus ca noul presedinte al CA de la "Agenda 21" ar fi dat asigurari ca prima alveola ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului, dar doar cu conditia ca vremea sa permita acest lucru.

Potrivit aceleiasi surse, pe tot parcursul discutiilor, numele firmei "Waste Italia", cea care aparea pana acum ca responsabil de efectuarea lucrarilor la groapa de gunoi ecologica, nu a fost rostit nici macar o singura data.

Contract aprobat sub semnul intrebarii

Lucrarile la acest obiectiv sunt in continuare blocate. Asta, deoarece investitorul italian, prin firma "Agenda 21" de la Bucuresti, nu a respectat prevederile contractuale conform carora pana la aceasta data ar fi trebuit finalizata prima alveola si statiile de transfer din judet si ar fi trebuit ca proiectul sa intre in etapa a doua.

Astfel, in ciuda tuturor amanarilor acordate de administratia judeteana, pana in prezent nu a fost finalizata nici macar prima alveola a gropii, iar CJ intentioneaza rezilierea contractului si realizarea investitiei cu alt partener.

Acest lucru este ingreunat deoarece contractul existent este in defavoarea administratiei judetene, anumite voci sustinand ca este cu totul altul decat cel aprobat, in 2003, de consilierii mureseni. Daca nu se va ajunge la o intelegere, vor fi inaintate demersurile de reziliere a documentului in Justitie.