a fost numit comisar CNVM. Faptul ca Bogdan Chetreanu a fost vicepresedintele Organizatiei de Tineret a PRM si un apropiat al ex-deputatului Nicu Vasilescu nu este neglijabil. Chetreanu a ajuns comisar la doua luni dupa decesul angajatului CNVM Gabriel Merce, fiul deputatului PRM Ilie Merce. Chetreanu nu are studii economice, iar cariera sa de avocat nu este imaculata.

Surse din anturajul lui Chetreanu ne-au relatat ca in anul III de Drept acesta s-a prezentat in instanta ca avocat, iar scandalul a fost musamalizat cu mari interventii.

Chetreanu a fost vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PRM, pe vremea cand Nicu Vasilescu era presedinte al acesteia. Intre timp, Nicu Vasilescu ajunge deputat (2000-2004), ba chiar si chestor al Camerei Deputatilor. In iunie 2004, Vasilescu a candidat pentru functia de primar al sectorului 4 Bucuresti, insa nu a avut succesul scontat.

De altfel, Vasilescu nu a mai prins loc nici in Parlament. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a netezit calea spre functia de director in Camera Deputatilor.

Bogdan Mihai Chetreanu era, de asemenea, o tanara speranta a PRM. Surse din anturajul lui Chetreanu au relatat pentru BZA un episod cu iz penal, in care actualul comisar CNVM este personajul principal. Lideri ai PRM si-au pus obrazul pentru gafa de proportii a tanarului student la Drept. Chetreanu a fost sanctionat pe linie de partid.

Cu toate acestea, Chetreanu a ramas fidel PRM-ului si celor care l-au ajutat. Nefericitul eveniment in urma caruia Gabriel Merce si-a pierdut viata l-a adus pe Chetreanu in prim plan, fiind din nou in cartile PRM.

In primavara acestui an, dupa accidentul rutier in care si-a pierdut viata Gabriel Merce, fiul deputatului PRM Ilie Merce, a ramas liber un loc de membru in CNVM. Asa ca a fost ales, propus si sustinut de un partid (de PRM, dar asta n-are mare importanta, pentru ca nici celelalte partide nu sunt mai breze), Bogdan Mihai Chetreanu.

Faptul ca tanarul Chetreanu nu are studii economice nu a avut nici o importanta in decizia de numire in functia de comisar CNVM.

Bogdan Mihai Chetreanu nu are si nu a avut nici o tangenta cu piata de capital, un segment financiar important pentru economia nationala. Chetreanu a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Ecologica in anul 1994, iar in 1997 a urmat Colegiul National de Aparare, seria a VI-a.

In perioada 1995-1997 a fost consilier juridic la SC Euroservice SRL, iar din 1997 pana in 2001 activeaza ca avocat in Baroul Bucuresti. Din 2001 pana in 2004 este consilier de concurenta - subsecretar de stat la Consiliul Concurentei. Dupa venirea Aliantei D.A. la putere, Chetreanu intra din nou in avocatura, pana cand deputatul PRM Augustin Bolcas il ia sub aripa sa drept consilier.

Din functia de consilier al deputatului PRM, Chetreanu este propulsat la CNVM, imediat dupa decesul lui Gabriel Merce, fiul unui alt deputat PRM, Ilie Merce.

Prietesugurile lui Chetreanu

Experienta sau studiile de specialitate nu au contat deloc in numirea lui Chetreanu, drept dovada sta stenograma de la Camera Deputatilor privind audierea acestuia. Mult mai importante au fost relatiile pe linie de partid la care Chetreanu a muncit inca din primii ani dupa Revolutie.

Bogdan Chetreanu a fost vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PRM, pe vremea cand Nicu Vasilescu era presedinte al acesteia. Intre timp, Nicu Vasilescu ajunge deputat (2000-2004), ba chiar si chestor al Camerei Deputatilor. In iunie 2004, Vasilescu a candidat pentru functia de primar al sectorului 4 Bucuresti, insa nu a avut succesul scontat.

De altfel, Vasilescu nu a mai prins loc nici in Parlament. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a netezit calea spre functia de director in Camera Deputatilor. Cu toate ca Vasilescu a fost omul de incredere a lui Vadim Tudor, ocupand functia de sef al Departamentului de studii si strategie electorala a PRM, Ciontu l-a avut de partea sa atunci cand a rupt legaturile cu fondatorul PRM.

Nu-i Merce, bun si Chetreanu!

Bogdan Mihai Chetreanu era, de asemenea, o tanara speranta a PRM. Surse din anturajul lui Chetreanu au relatat pentru BZA un episod cu iz penal in care actualul comisar CNVM este personajul principal. Potrivit relatarilor, in anul III de Drept la Universitatea Ecologica, studentul Chetreanu si-a incercat norocul ca avocat, prezentandu-se in instanta.

Evenimentul s-a lasat cu un scandal, dar Chetreanu a scapat basma curata si nu a fost tras la raspundere din punct de vedere penal. Lideri ai PRM si-au pus obrazul pentru gafa de proportii a tanarului student la Drept. Chetreanu a fost sanctionat pe linie de partid. Cu toate acestea, Chetreanu a ramas fidel PRM-ului si celor care l-au ajutat.

Nefericitul eveniment in urma caruia Gabriel Merce si-a pierdut viata l-a adus pe Chetreanu in prim plan, fiind din nou in cartile PRM. Drept dovada, cu ocazia audierii lui Chetreanu- candidat CNVM in Comisia parlamentara, intrebarile privind valoarea sa ca viitor membru al institutiei au fost parate in felul urmator: “Dl. deputat Gheorghe Funar subliniaza ca grupul PRM il sprijina pe dl. Chetreanu”.

Sa radem cu Chicos Rostogan

In randurile care urmeaza, se poate vedea gradul de competenta al avocatului Chetreanu in ale economiei.

Citam din Procesul verbal al sedintei celor doua Comisii Parlamentare: “Doamna deputat Gratiela Iordache a dorit sa stie daca dl. Bogdan Chetreanu considera corecta masura de delistare”. Ia cuvantul candidatul: “Dl.

Chetreanu spune ca nu cunoaste in amanunt aceasta problema (de fapt nu stie nici pe ce lume se afla), dar crede ca s-au avut in vedere niste argumente solide cand s-a luat aceasta decizie”.

Mai departe, presedintele Comisiei, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, il intreaba de-a dreptul “care este ratiunea pentru care candideaza la functia de membru al CNVM, avand in vedere ca nu este specialist in domeniu”. Raspunsul lui Chetreanu: “A fost solicitat sa candideze”.

Iar el nu se putea opune, ca nu se face! Revine doamna Iordache: “Care este opinia candidatului despre rolul pietei de capital?” Iar Chetreanu da un raspuns demn de Marius Chicos Rostogan: “Este foarte importanta!”. Nu glumim, chiar asa a raspuns, sta scris in procesul verbal de sedinta.

Apoi: Ce masuri se impun pentru ca aceasta sa devina mai viabila?” Chetreanu: “Se vor lua masuri de supraveghere atenta!”.

Continuam: dl. Tanasescu vrea sa stie daca titanul finantelor, Chetreanu, crede ca va reusi sa dea un plus de valoare institutiei in care vrea sa ajunga. Un alt titan-de -Vitan simte parsivenia intrebarii si se baga singur in seama si in treaba: “Dl. deputat Gheorghe Funar subliniaza ca grupul PRM il sprijina pe dl. Chetreanu”.

Ceea ce, evident, este mai mult decat suficient pentru ca avocatul sa intre la CNVM.

Spre sfarsitul asa-zisei audieri, Gratiela Iordache are o umbra de bun simt, spunand ca: “Rezultatele CNVM nu sunt satisfacatoare, este o institutie formata din oameni fara experienta in domeniul pietei de capital. Aceasta institutie are nevoie de oameni care sa poata lua decizii, dar, din pacate, in acest moment nu exista astfel de oameni”.

In ciuda acestei interventii, “In urma audierilor, cu unanimitate de voturi, Comisiile reunite propun Plenului Parlamentului nominalizarea candidatului Chetreanu Mihai Bogdan pentru calitatea de membru al CNVM, pana la data de 28 iunie 2007, conform legii”.