In functie de participarea straina in valuta la capital, in lista societatilor cu aport strain la capital, Franta figureaza pe locul 8, dupa Statele Unite, dar multe dintre firmele locale au planuri de extindere si de investitii.

Daca exista, din partea firmelor franceze, disponibilitate si interes pentru investitii in Cluj, cea mai mare piedica o reprezinta faptul ca judetul este cam sarac in terenuri disponibile.

GPV Romania, firma cu capital integral francez, cu sediul in Cluj, detine o fabrica ce produce zilnic peste 2 milioane de plicuri de corespondenta si are puncte de lucru in Bucuresti, Timisoara si Iasi. Conform conducerii companiei, GPV detine in Romania o cota de piata de 45% si a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro.

Cifra preconizata pentru acest an depaseste 8 milioane de euro. Conducerea companiei planuieste o investitie pentru extinderea bazei de productie, adica dezvoltarea fabricii. Societatea detine acum 6000 mp si are inchiriata o suprafata de inca 1000 mp. GPV Romania are filiale si in Moldova si Rusia. "In afara de asta, suntem responsabili pentru dezvoltarea grupului in Europa Centrala si de Est.

Exportam in tari din Uniunea Europeana, Rusia, Ucraina. Am infiintat si GPV Mail Services, cu scopul de a oferi servicii complete pentru externalizarea corespondentei", a declarat Pavel Ciotlaus, director comercial. Printre clientii companiei se numara Romtelecom, BRD, Electrica Brasov sau Apa Nova.

Fabrica s-a deschis acum zece ani, iar, pentru 2007, se anticipeaza o crestere a productiei de 20-40%.

"Clujul este vazut ca o Elvetie a Romaniei"

Energom, societate romano-franceza, membra a grupului Energobit, care fabrica tablouri electrice si posturi de medie tensiune, a inregistrat, in 2005, o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro. Conform estimarilor, in 2006 Energom va avea o cifra de afaceri de 3 milioane de euro.

"Avem ca obiectiv dezvoltarea unui parteneriat cu divizia mecanica a companiei Alcatel, ceea ce ar insemna o investitie de aproximativ 2-3 milioane de euro pentru inceputul anului viitor", a declarat Pascal Fesneau, directorul general al Energom. "Investitorii francezi ar vrea sa vina, dar cea mai mare problema este legata de terenurile disponibile.

Daca pentru firmele de servicii acesta nu este o piedica, pentru cele din domeniul industrial suprafetele mari de teren reprezinta o necesitate. Clujul este vazut ca o Elvetie a Romaniei, este un oras scump, dar cere o activitate de inalta valoare adaugata.

Pe langa problema terenurilor, intarirea leului si lipsurile din anumite sectoare de personal, cum ar fi tehnicienii intermediari, reprezinta minusuri pentru aceasta zona", a explicat Fesneau. Cea mai mare investitie planificata pentru 2006 de Energobit este mutarea unei parti din capacitatile de productie in parcul industrial Tetarom.

In proiect este prevazuta o hala de productie pe un spatiu de 4500 mp si o cladire de birouri de 2.500 mp. Investitia se cifreaza in jurul sumei de 3,5 milioane de euro si se va finaliza in noiembrie. Prin aceasta miscare, si Energom isi va mari capacitatea de productie. Compania detine 49% din actiunile Energobit, iar firma franceza Peintamelec detine restul de 51%.

Tehnomat lucreaza pentru Dacia Firma franceza Fabricom Systemes d"Assemblage detine 80% din Tehnomat. In perioada 2000 - 2005, cifra de afaceri Tehnomat a inregistrat cresteri de 30-50%. In 2005, societatea a avut afaceri de 2,5 milioane de euro, iar in 2006 suma va ajunge la 3,3 milioane de euro.

Investitiile bugetate pentru acest an se vor ridica la 240.000 de euro si vor fi directionate inspre masini-unelte, mijloace de control, informatica. La Tehnomat sunt in curs de finalizare doua linii de asamblare, care vor fi instalate in una dintre uzinele Renault din Franta si care urmeaza sa fie livrate pana la sfarsitul lunii. Valoarea contractului este de 1,6 milioane de euro.

Inca o linie de productie noua este in pregatire pentru Dacia, investitia insumand, in acest caz, de 6 milioane de euro. Societatea detine un atelier de productie cu o suprafata de 3000 mp in Cluj. "Suntem pe cale de a deschide un punct de lucru la Pitesti, pentru a fi mai aproape de Dacia", a afirmat Mihai Serban, director al Tehnomat.

Societatea a fost infiintata in 1998, iar, in 2000, partenerul francez a intrat cu participatie minoritara, pentru a deveni, in 2003, majoritar. "Intrarea francezilor in afacere a insemnat practic o injectare de mijloace si capital care ne-au permis o dezvoltare mai accelerata", a spus Serban.

Primul oras de provincie cu hypermarket Cora Calipac, companie specializata in fabricarea si cartonului ondulat, ambalajelor din hartie si carton, are ca asociat unic firma franceza AB Symetry si doi administratori francezi. "Producem ambalaje pentru produse de calitate superioara, cosmetice, parfumuri, lenjerie.

Incercam sa ne dezvoltam in acest domeniu si sa crestem si exportul", a afirmat Nicolas Olier, administrator al Calipac. Aproximativ 90% din productie se indreapta, in acest moment, inspre piata nationala si restul reprezinta export, in principal in Franta. Cel mai important client al Calipac este societatea Farmec.

Printre cele mai importante investitii in derulare sau preconizate pentru perioada urmatoare sunt Cora si Emerson. Alaturi de compania americana care va investi in Tetarom, vor veni alte firme si divizii, printre primele numarandu-se, foarte probabil, o firma franceza. "Se vor ridica sase fabrici de cate 8-10.000 mp fiecare.

Se pare ca este o mica batalie in cadrul corporatiei pentru terenul din Cluj", a spus Viorel Gavrea, presedintele Tetarom. Costurile constructiei in parcul industrial ajung la 400 de euro pe metru patrat, la care se vor adauga valoarea echipamentului (cel putin dublu fata de acest cost). Valoarea minima a investitiei Emerson este de 75 milioane de euro.

Clujul este primul oras din Romania, in afara de capitala, care va beneficia de un hypermarket Cora. Suprafata totala este de 20.000 mp, din care aria de vanzare se intinde pe 9000 mp. Galeria comerciala va cuprinde 15 magazine. Hypermarket-ul va dispune de o parcare pentru 1300 de masini, dintre care 10 autobuze, si va avea 60 de case de marcat si 600 de angajati.

"Lucrarile sunt in grafic, magazinul se va deschide pana la sfarsitul acestui an", a declarat Camelia Safta, reprezentanta Cora. Investitia preconizata este de 21 milioane de euro.