Cu sase consilieri, PD-ul ii egaleaza numeric pe colegii liberali. Coalitia de guvernare are, la Cluj-Napoca, si sase consilieri ai UDMR-ului si doi ai PC-ului. In aceste conditii, randurile opozitiei din CL s-au subtiat drastic.

Acum doi ani, in iunie 2004, in municipiul Cluj-Napoca incepea o noua "era" politica si administrativa. Dupa 12 ani de domnie a lui Gheorghe Funar, alegerile erau castigate de Alianta DA. In Consiliul Local, raportul de forte era echilibrat. PNL, impreuna cu PD, castiga atunci noua fotolii de consilieri locali. Lor li se alaturau cei sase colegi de la UDMR.

Impreuna, cei de la putere aveau in CL 15 voturi favorabile. Opozitia, alcatuita, la acea data, din PSD si PRM, reusise sa obtina numai 12 locuri din totalul de 27, cate are legislativul local, 6 PSD si 6 PRM. Primul care a dat tonul schimbarilor in randul consilierilor a fost Ioan Pop, care a renuntat la partidul pe listele caruia reusise sa obtina un loc de consilier, PSD.

Ioan Pop a devenit independent. In rest, anul 2004 si o prima parte din 2005 au trecut in liniste peste CL. Opozitia a sustinut permanent aproape toate proiectele propuse de cei de la putere si nu s-a remarcat prin foarte multe initiative.

In schimb, din cauza diferentei de doar trei consilieri intre cele doua "tabere", opozitia a reusit, atunci cand si-a propus, sa blocheze anumite proiecte, care solicitau o majoritate calificata, si cu care nu erau de acord. Astfel, pentru a "trece" de CL, o hotarare de importanta maxima trebuia sa obtina 18 voturi pentru.

Cu alte cuvinte, guvernantii trebuiau sa convinga cel putin 3 membri ai opozitiei.

Anul "independentilor"

In primavara lui 2005, PRM a trecut printr-o perioada de mare criza. Si-a schimbat denumirea in PPRM, iar mentorul sau, Vadim Tudor, a devenit presedinte de onoare. Dupa foarte scurt timp, insa, partidul a revenit asupra acestor decizii.

Brambureala din PRM i-a nemultumit atat de mult pe consilierii locali Petru Pantea si Silviu Nistor incat acestia au decis sa paraseasca randurile acestui partid, devenind independenti. Astfel, in CL Cluj-Napoca a aparut grupul independentilor. Cei trei nu au actionat, insa, niciodata unitar, neavand nici macar o initiativa comuna. La inceputul lui 2006, surprizele oferite de PRM au continuat.

O mare parte a membrilor PRM a hotarat sa renunte la partidul lui Funar si Vadim si sa treaca in barca PC-ului, aflat la guvernare. A fost un gest surpriza, deoarece multi dintre cei care au parasit randurile PRM Cluj fusesera, ani la rand, cei mai inversunati sustinatori ai lui Gheorghe Funar.

In CL, decizia fostilor peremisti a avut ca efect direct subtierea randurilor consilierilor PRM, care i-au "pierdut" pe Mihai Sandu si Mircea Petric. Coalitia, in schimb, castiga doua voturi, asa ca se apropia de o majoritate convenabila, de 17 consilieri la Cluj-Napoca.

PD egaleaza PNL si UDMR

Cu cateva zile in urma, presedintele PD, Emil Boc, anunta ca toti cei trei independenti din CL trec in randurile PD-ului. Democratii obtineau, astfel, o egalare de forte cu partenerii lor liberali si udemeristi. In plus, acum PNL, PD si UDMR au impreuna 18 consilieri.

La acestia se adauga cei 2 consilieri PC si, astfel, orice initiativa a celor de la putere ar trebui sa treaca, teoretic, fara nici o problema de votul din CL. Opozitia, reprezentata de cei cinci consilieri ai PSD si cei doi ramasi la PRM, Eugen Pop si Liviu Chioran, se afla acum intr-o situatie delicata.

Practic, guvernantii pot, pur si simplu, sa le ignore orice initiativa sau le blocheze propunerile pentru ca nu mai au nevoie deloc de voturile lor pentru a face sa treaca propriile proiecte. La numai doi ani de mandat, o atare evolutie poate fi si periculoasa pentru functionarea democratica a legislativului local.

Cei 27 de consilieri mai au, insa, la indemana 2 ani sa ne demonstreze ca pun pe primul loc interesele comunitatii, si nu orgoliile si jocurile politice.

2004

PNL - 6 consilieri

Catana Adrian

Florea Ioan Horea

Morariu Radu

Paun Ciprian Adrian

Puscas Tudor Radu

Turdean Ovidiu Laurean

PD - 3 consilieri

Gurzau Adrian

Postolache Nicoleta

Stamatian Vasile Florin

UDMR- 6 consilieri

Fekete Emoke

Irsay Miklos

Laszlo Attila

Molnos Lajos

Palfi Carol

Somogyi Gyula

PSD - 6 consilieri

Cordos Alexandru

Dimitriu Stefan Florea

Dulca Maria

Lapusan Remus Gabriel

Pop Ioan

Vuscan Gheorghe Ioan

PRM - 6 consilieri

Chioran Liviu Ioan

Nistor Ioan Silviu

Pantea Petru Iacob

Petric Mircea

Pop Eugen

Sandu Mihai

Iunie 2006

PNL - 6 consilieri

Catana Adrian

Florea Ioan Horea

Morariu Radu

Paun Ciprian Adrian

Puscas Tudor Radu

Turdean Ovidiu Laurean

PD - 6 consilieri

Gurzau Adrian

Nistor Ioan Silviu

Pop Ioan

Postolache Nicoleta

Pantea Petru Iacob

Stamatian Vasile Florin

UDMR- 6 consilieri

Fekete Emoke

Irsay Miklos

Laszlo Attila

Molnos Lajos

Palfi Carol

Somogyi Gyula

PSD - 5 consilieri

Cordos Alexandru

Dimitriu Stefan Florian

Dulca Maria

Lapusan Remus Gabriel

Vuscan Gheorghe Ioan

PC - 2 consilieri

Petric Mircea

Sandu Mihai

PRM - 2 consilieri

Chioran Liviu Ioan

Pop Eugen