Primaria si Consiliul Local al comunei Arieseni au reusit, dupa o disputa juridica, purtata atat in judetul Bihor, cat si in judetul Alba, sa castige dreptul de proprietate asupra unei suprafete de padure de 690 de hectare, aflata in incinta rezervatiei naturale Cetatile Ponorului, din Parcul Natural Apuseni.

Parcela respectiva, aflata pe teritoriul comunei bihorene Budureasa, a fost solicitata, pentru restituire, de administratia locala imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 1/2000.

In 2001, Comisia Judeteana de Fond Funciar Bihor a decis reconstituirea dreptului de proprietate a CL Arieseni asupra suprafetei de padure, in conditiile in care Primaria comunei a prezentat documente in acest sens.

In septembrie 2002 a fost definitivat procesul-verbal de punere in posesie, insa, ulterior, Directia Silvica Oradea a refuzat sa semneze documentul pe motiv ca Ministerul Agriculturii a emis un ordin care interzice acest lucru. Este vorba despre ordinul nr. 547/2004, care indica suprafetele de padure care nu pot fi retrocedate pe vechile amplasamente.

Primaria Arieseni a recurs si la o sesizare administrativa la adresa Ministerului Agriculturii, in care s-a solicitat modificarea ordinului in sensul scoaterii suprafetelor de padure din zona Galbena, din actul normativ. Evident ca raspunsul din partea ministerului a fost negativ, reprezentantii institutiei sustinand ca interdictia privind retrocedarea padurii a fost instituita prin Legea 1/200.

Conducerea ministerului a invocat faptul ca patrimoniul ce urma a fi retrocedat are o valoare deosebita, aflandu-se in incinta Rezervatiei Naturale "Cetatile Ponorului".

Procese in Alba si in Bihor

Reprezentantii Primariei au initiat procese atat la Curtea de Apel Alba Iulia, cat si la Judecatoria Beius (Bihor) prin care au solicitat modificarea ordinului Ministerului Agriculturii, respectiv obligarea Directiei Silvice Oradea sa semneze procesul-verbal de punere in posesie.

Judecatoria a admis in parte actiunea initiata de Primarie si a dispus obligarea comisiei locale de fond funciar Budureasa, a comisiei judeteane si a Directiei Silvice in sensul punerii in posesie a administratiei comunei din judetul Alba cu suprafata de 690 hectare.

In octombrie 2004, Tribunalul Bihor a respins ca nefondat recursul formulat de Directia Silvica Oradea, fata de decizia Judecatoriei Beius. Intre timp, procesul initiat la Curtea de Apel Alba Iulia a fost suspendat, pana la solutionarea cauzei aflate pe rolul instantelor din Bihor.

La termenul din 7 iulie 2006, administratia locala din Arieseni a renuntat la procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia, in conditiile in care instanta similara din Oradea i-a dat castig de cauza in celalalt proces. Primarul din Arieseni, Marin Jurj, a declarat ca, la nivelul institutiei pe care o conduce se cauta in prezent o solutie pentru a se administra padurea.

Edilul a spus ca ar dori ca un astfel de contract sa fie incheiat cu Directia Silvica Alba Iulia, in detrimentul institutiei similare din Oradea.