E vara, e soare, toata lumea se relaxeaza si profita intr-o mai mica sau mai mare masura de timpul liber. Chiar si demnitarii politici. Si cum muzica se numara printre preferintele fiecaruia dintre noi, in urma unei mici investigatii am reusit sa aflam care sunt si preferintele politicienilor clujeni.

Si mai mult, in ce masura si-au schimbat acestia preferintele in materie de muzica din liceu si pana acum.

In randul stilurilor muzicale preferate de politicienii clujeni se gaseste, la loc de mare cinste, rock-ul. Si nu neaparat acordurile din zilele noastre, ci in special cele de prin anii ‘70 - ‘80. In top figureaza trupele celebre care si-au gasit consacrarea de-a lungul timplui.

“In timpul liceului ascultam muzica de asta grea, rock, heavy-metal, dar pe parcursul timpului lista preferintelor muzicale s-a completat si cu alte stiluri. Acum imi place cam orice tip de muzica, mai putin cea lautareasca si manelele.

Imi place muzica sofisticata, complexa, cred ca asta ma defineste cel mai bine acum”, ne-a declarat consilierul local din partea Aliantei DA PNL-PD Ovidiu Turdean.

“In liceu ascultam foarte multa muzica. Aveam un coleg care venea cu pick-up-ul si cu discurile, desi nu prea era voie pe vremea aceea. ”in minte ca ascultam foarte mult Beatles in acea vreme, pe holurile liceului. Apoi a venit perioada ABBA, cand toata lumea se distra pe ritmurile lor”, a precizat Gheorghe Vuscan, consilier local PSD.

Acesta a mai spus ca ii place si muzica romaneasca, ritmurile contemporane preferate si de tineri, dar ca este impotriva manelelor. “Imi place muzica romaneasca. Artisti precum Nicole, Andra sau Sistem imi plac foarte mult si ma bucur ca tinerii sunt dornici sa asculte muzica romaneasca. Manelele nu-mi plac.

Consider ca reprezinta un pericol pentru cultura muzicala romaneasca”, a adaugat social-democratul.

“Pana in 1996 am tot avut muzica militara in minte si cantecele rusesti, datorita liceului militar pe care l-am urmat si functiilor pe care, mai apoi, le-am indeplinit. Cu toate acestea, ascult cu placere Metallica si AC/DC, desi multi privesc curios aceste preferinte ale mele.

Dar imi place si muzica romaneasca si cred ca pentru mine piesa «Casuta noastra» e cea mai potivita, mai ales ca sunt casatorit de foarte mult timp cu sotia mea”, a marturisit independentul Mihai Sandu.

Muzica veche, mereu la putere

O parte dintre politicienii chestionati au marturisit ca le plac ritmurile vechi, pe care le ascultau si in timpul liceului. Iar daca e vorba sa petreaca seara in compania prietenilor, aleg mereu acele localuri unde se aud astfel de acorduri.

“Niciodata nu m-am putut hotari asupra unui anumit stil muzical. De aceea cred ca mi-am pastrat preferintele pe care le aveam si in liceu. Imi place, in special, muzica veche, fara a nominaliza aici anumiti artisti si ori de cate ori e vorba sa ies in oras, caut acele localuri care difuzeaza ritmurile vechi, melodioase.

Imi place si muzica romaneasca, dar nu in aceeasi masura, iar manelele aproape deloc”, a spus Tudor Puscas, consilier local din partea Aliantei DA PNL-PD.

“Ce imi placea in liceu ascult si acum. Imi plac cei de la Moden Talking, Depeche Mode si ii ascult cu placere. Apreciez si muzica noua aparuta pe piata si chiar unele manele de calitate”, a specificat consilierul local Horea Florea, reprezentant al Aliantei DA PNL-PD.

Portii mici de muzica simfonica si manele

Unii consilierii s-au distantat de ceilalti prin stilurile muzicale pe care le asculta, si anume muzica clasica. Apoi ritmurile romanesti asezonate cu manele se pare ca merg de minune la un chef.

“Preferintele nu mi s-au schimbat, intrucat nu prea ascult muzica din timpurile noastre, ma refer la cea comerciala. Nici nu cunosc vreo formatie romaneasca, straina sau maghiara, care sa-mi fi placut. Eu ascult jazz-ul si muzica simfonica”, ne-a lamurit consilierul local UDMR Somogyi Gyula.

“In liceu ascultam cam ceea ce era in top. Pe vremea mea era muzica romaneasca la putere, si anume Dan Spataru, Corina Chiriac, Angela Similea. Oricum acum ascult si alte genuri, mai ales cand sunt cu masina, dar nu am preferinte. Cat despre manele, merg, dar in cantitate mica”, a subliniat reprezentantul PRM in Consiliul Judetean, Petru Gus.

“In liceu ascultam ca si acum muzica populara, rock si rock‘n roll. Din Ungaria pot spune ca am o preferinta - Edda, iar manelele nu-mi plac deloc”, a incheiat Marton Daniel, consilier judetean UDMR.