Un articol publicat recent in presa centrala semnala faptul ca furtul de carte inregistrat in bibliotecile din Bucuresti atinge cote alarmante. Am vrut sa aflam care e situatia la nivelul Clujului, daca in acest domeniu au aparut astfel de evenimente si care sunt masurile de siguranta adoptate.

In urma raidului prin bibliotecile clujene, am dedus ca fie cititorii nostri sunt mai seriosi decat “ai lor”, fie institutiile au sisteme de protectie mai bine puse la punct, de vreme ce nu se confrunta cu situatii de furt.

Incidentele cele mai frecvente se refera la deteriorarea cartilor imprumutate de cititori sau intarzierile la returnarea imprumutului, care, de altfel, se taxeaza cu amenzi.

Amenda de 30 de bani

La Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” din Cluj-Napoca nu s-au inregistrat, in ultima perioada, cazuri flagrante de furt sau distrugere a cartilor imprumutate. Reprezentantii institutiei sunt multumiti de sistemul automatizat introdus in biblioteca, ce face mult mai simpla munca de supraveghere. “In ultima perioada nu am avut de-a face cu astfel de probleme.

In sistemul traditional, unde dispuneam de permis de biblioteca fara fotografie au existat cazuri de persoane care veneau cu permise false si imprumutau carti si apoi nu le mai aduceau. Sistemul automatizat, unde totul se urmareste prin calculator, iar permisul este si cu fotografie, ne este foarte benefic, noua, ca supraveghetori.

Se mai intampla cazuri de deteriorare de carti, din neglijenta, dar si acestea destul de rar, intrucat avem cititori de calitate, care stiu sa aprecieze valoarea cartilor imprumutate”, ne-a declarat Tatiana Costiuc, sef Serviciu Relatii cu Publicul.

Potrivit acesteia, biblioteca dispune si de “un sistem de inscriere cu plata, o suma modica pe cinci ani - 5 RON pentru elevi, studenti si varstnici si 10 RON pentru restul cititorilor. Iar utilizatorii pot imprumuta maxim patru carti”. Intarzierile la returnarea unui imprumut se taxeaza cu o amenda de 30 de bani pe zi.

Camere de filmat la BCU

Nici reprezentantii Bibliotecii Central Universitare “Lucian Blaga” (BCU) din Cluj-Napoca nu au inregistrat cazuri de furt in ultima perioada. In afara de incidentul din toamna anului trecut, cand au fost sustrase carti din depozitul bibliotecii, reprezentantii institutiei nu s-au confruntat cu situatii similare in care sa fie implicati cititori.

Singurele incidente sesizate au fost disparitia de pagini sau deteriorarea materialelor imprumutate.

“Nu am avut probleme foarte grave cu cititorii. Se mai intampla sa existe pagini lipsa sau eventual deteriorarea cartilor, dar furturi nu am sesizat. In orice caz, desfasuram si o verificare manuala a cartilor.

Pe langa sistemul computerizat pe care ne axam avem la dispozitie si un sistem de supraveghere video, discret, pentru a prezerva biblioteca”, a precizat Doru Radosav, directorul BCU Cluj. Si BCU percepe amenda, in valoare de 50 de bani pe carte, pentru intarzierea returnarii unui imprumut.

Fara incidente la universitati

La bibliotecile din facultati sau universitati cazurile privind furtul materialelor imprumutate sunt, de asemenea, destul de rare. Studentii pun destul de mult pret pe materialele imprumutate, motiv pentru care apar doar eventuale cazuri de degradare a cartilor. Iar amenda pentru intarzierea restituirii unui material imprumutat ii urmareste si aici.

“Nu prea au fost semnalate astfel de cazuri. Eventual degradari, dar si acelea destul de rar. Cartile sunt cea mai importanta sursa de informare pentru studenti, astfel ca nu-si bat joc de ele.

Pot imprumuta maxim trei carti, iar taxa pentru intarziere este de 50 de bani, pentru fiecare carte”, a afirmat un reprezentant din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.