Prin articolul „E.ON prinsa cu mina in buzunarul iesenilor“, publicat in numarul de ieri, cotidianul „Jurnalul de Est“ a deschis o adevarata „cutie a Pandorei“.

Desi reprezentantii SC E.ON Moldova SA au bolmojit o serie de scuze, sugerind ca penalizarile abuzive au aparut din cauza unor erori nevinovate, avem dovada ca E.ON stia inca de anul trecut despre incarcarea facturilor.

Cristian Andries, directorul SC Termoservice SA, de altfel cel care a demascat metoda de „jupuire“ a clientilor, ne-a prezentat o serie de adrese pe care le-a inaintat furnizorului inca de anul trecut.

Acesta ne-a aratat patru astfel de adrese, toate cu numar de inregistrare din partea ambelor societati, si spune ca anul acesta a intocmit nenumarate petitii, o parte dintre ele fiind solutionate, dar altele nu.

Adresele in cauza sint facute pe cazuri punctuale, iar sefii de la E.ON au preferat sa adopte politica strutului, desi concluzia unei probleme generale era fireasca, avind in vedere vechimea si multitudinea sesizarilor. Clientii au platit penalitati necuvenite, neavind posibilitatea altei optiuni, atit timp cit E.ON are monopolul pe piata.

Jaf in toata Moldova sau debandada?

Reamintim ca in numarul de ieri, cotidianul „Jurnalul de Est" a argumentat, cu doua exemple concrete, ca E.ON - Moldova a incasat sume ce reprezinta contravaloarea unor penalitati abuzive.

Mai exact, Cristian Andries, seful SC Termoservice SA - principalul administrator de imobile din Iasi - ne-a atras atentia ca la data de 28.03.2005, soldul E.ON corespundea cu soldul existent in evidenta Asociatiei de locatari PT 102 Tudor Vladimirescu la furnizorul E.ON.

La data de 30.04.2006, in scriptele Termoservice figura ca asociatia era restanta fata de E.ON cu 184 RON, in timp ce soldul din fisa E.ON era de 1.199 RON. „Ne-am trezit ca la E.ON asociatia figureaza cu aproape 12 milioane de lei vechi datorii, cind de fapt ea are numai 1.840.000 de lei“, a spus seful Termoservice, sustinind ca are documente prin care poate proba afirmatiile.

De asemenea, Andries a dat un alt exemplu, in care societatea pe care o conduce a emis catre furnizor ordinul de plata nr. 2.481, in valoare de 17 milioane de lei, pe data de 14 decembrie 2005. Viramentul s-a facut prin Banca Comerciala Romana. Ordinul de plata era insotit de un desfasurator potrivit caruia 472 RON din cei 1.700 RON trebuiau virati in contul asociatiei X10, din Alexandru cel Bun.

„Noi am facut plata, iar dupa aceea ne-am trezit ca figuram restanti. Am incercat sa vorbesc cu reprezentantii E.ON de la Iasi, insa au pasat pisica de la unul la altul. Mi s-a sugerat chiar sa vorbesc la Bacau, acolo unde ei au sediul central“, sustine Cristian Andries.

Insusi Lucian Luca, purtator de cuvint la E.ON, a recunoscut in urma cu doua zile ca „nu-si explica aceasta situatie“. Directorul Termoservice ne-a declarat ca nu exclude posibilitatea ca metodele folosite in cele doua exemple date sa se repete la nivelul intregului oras, mai ales in cazul clientilor care isi achita facturile in sistem electronic (prin viramente bancare - n.r.).

La fel de probabil este ca problema de la Iasi sa se repete in toata Moldova. Daca la cele 18 scari de la PT 102 Tudor Vladimirescu, din Iasi s-au descoperit neconcordante de aproximativ zece milioane de lei, care e valoarea acestora la nivelul miilor de scari de pe raza Moldovei?

Termoservice le pregateste celor de la E.ON un proces de zile mari

Satul de indiferenta personalului de la SC E.ON Moldova, seful de la SC Termoservice SA s-a hotarit sa actioneze in instanta furnizorul. „La cererile presedintilor de asociatie care se simt nedreptatiti de E.ON, voi incepe demersurile pentru o actiune comuna, cu mai multe capete de cerere, impotriva E.ON.

Inainte de a porni un proces, astept mai intii o confruntare a soldurilor cu furnizorul“, a subliniat Cristian Andries. Potrivit legislatiei romanesti in vigoare, firma E.ON nu poate fi actionata in justitie pe calea unui proces penal, ci doar pe cale civila.

„Daca s-a constatat ca institutia la care faceti referire si-a depasit atributiile si aplica sanctiuni abuzive pentru plata unor debite inexistente, atunci conducerea acelei societati poate fi chemata la bara pentru plata nedatorata. La un eventual abuz in serviciu, trebuie sa dovedesti ca exista o intentie directa. La nivelul societatilor comerciale, legea este clara.

Trebuie mai intii sa se faca o corespondenta intre firme, iar daca exista datorii, debitorul va fi anuntat in scris din timp. Viitorul cod penal, care probabil va intra in vigoare dupa ianuarie 2007, prevede ca si persoanele juridice sa raspunda penal pentru depasirea unor atributiuni de serviciu.

Daca aveti indicii certe ca anumite persoane din cadrul unei institutii au savirsit fapte cu caracter penal, nominalizati-le si, daca ele vor fi gasite vinovate, vor raspunde penal“, a explicat avocatul Dumitru Falota, de la Baroul Iasi.