Scenariul imaginat de autorii jocului, cei de la 2 Bad Design, este simplu si, in acelasi timp, inedit. Totul a fost declansat in 1988, cand “Nicolae Ceausescu” a inceput atacul. Mai apoi, “Imparatul Traian Basescu” porneste sa cucereasca intrega galaxie, oameni si extraterestri.

Conform firului epic, prezentat de joc, romanii devin o putere intergalactica careia i se opune cine altcineva decat un grup de insurgenti maghiari. Pentru ca doar ungurii stau in calea expansiunii puternicului imperiu creat de romani, jucatorul este invitat sa-i extermine. Desigur, batalia are loc la nivel electronic.

“Romanii in spatiu” este cel de-al treilea joc al grupului de creatori de jocuri pe calculator si va fi lansat oficial in septembrie 2006. Cei care doresc sa se joace pot descarca jocul de pe site-ul www.2baddesign.ro.

Publicitate gratuita

Alexandru Duta, unul dintre membrii grupului 2 Bad Design, cel de la care Gazeta a primit declaratii, a insistat ca numele lui sa nu fie mentionat in articol pentru ca in ultima vreme a fost amenintat, de mai multe ori, ca va fi dat in judecata.

El a declarat Gazetei ca atat cei din presa nationala cat si internationala au reusit sa faca din tantar armasar, insa de data aceasta tantarul nici macar nu exista. “Jocul nu are ca scop transmiterea ideii ca ungurii din Romania, sau de oriunde ar fi, trebuie omorati”, a spus Duta. “Tot ceea ce se intampla acum e pur si simplu publicitate.

Nu are cum sa ne afecteze”, considera tanarul creator de jocuri pe calculator.

Vorbind in numele grupului, Duta a afirmat ca toti cei care si-au dat cu parerea au vazut doar ceea ce au vrut si au pus motivatia politica in fata jocului, oricare ar fi fost scopul.

A mai mentionat ca, in preasa centrala, s-au facut mai multe greseli, dintre care faptul ca 2 Bad Design nu este o firma, ci un grup, ca exista o firma care detine copywrite-urile lui si ca jocurile create nu au fost niciodata comercializate. De fiecare data, jocurile au fost publicate pe internet pentru ca, apoi, fanii sa aiba acces liber la ele.

“Exista cativa unguri care au gustat gluma”, zice Duta. “Au transmis pe forumul nostru mesaje in care cereau conationalilor lor sa renunte la injurii si ofense la adresa romanilor, pentru ca vor reusi pana la urma sa-si faca tara de rusine”, povesteste gamer-ul.

Iredentism sau nu?

Adevarul este ca nici un joc nu a creat atatea controverse ca “Romanii in Spatiu”. Genul de poveste folosit in joc nu este o noutate pentru cei de la 2 Bad Design. Precedentul lor joc pornea de la premisa ca Nicolae Ceausescu ar fi invadat Statele Unite ale Americii. Filoanele epice au doza lor de umor.

Insa, principala problema, ridicata in special in contextul actual, este imaginea pe care o fac aceste jocuri romanilor si intregii tari.

Florian Pantea, presedinte al filialei judetene PRM Bihor, a spus ca a urmarit stirile si s-a amuzat. “Noi am luat-o exact asa cum e, un joc”, declara Pantea. “Jocul este pus pe fundalul neintelegerilor ce au existat ani de zile. E alegerea fiecaruia sa interpreteze cum vrea. Sfatul meu este sa incercam, cu totii, sa-l tratam ca pe un joc pe calculator, numic mai mult. Nu e ceva real”, crede Pantea.

Vazuta chiar si ca o comedie, povestea in care romanii trebuie sa omoare, fie si virtual, unguri pentru a progresa nu e abordarea cea mai sanatoasa. S-a ajuns pe terenul diferentelor dintre joc si viata reala, iar Romania este direct implicata in minarea terenului. La ce altceva s-ar fi putut astepta creatorii jocului? Se stie foarte bine ca vecinii nostri sunt sensibili la astfel de subiecte.

Nemultumiti, maghiarii s-au strans pe forumul site-ului 2 Bad Design, amenintand ca vor trimite memorii catre guvernul maghiar.

Pro si contra

Jocul a fost, deja, subiect de discutie in televiziunea maghiara si a castigat “Premiul Lemon” din partea Game Star, cea mai cunoscuta publicatie de jocuri pe calculator din Ungaria. Intre timp, pe duzinele de forumuri, au erupt vulcanii nemultumirilor, atat din partea romanilor cat si a maghiarilor.

Pe forumul oficial al celor de la 2 Bad Design un gamer a scris: “Problema cu acest joc este ca ii face pe oameni sa urasca.

Ma refer la faptul ca, daca un copil roman exploreaza jocul, chiar daca inainte nu cunoscuse nici un maghiar in realitate, va vedea ca maghiarii sunt dusmanii lui si, cu siguranta, in viitor, ii va uri...treaba cu rasismul se petrece si in viata reala, credeti-ma, stiu”. (traducere din limba engleza)

Nu doar ungurii se simt ofensati. Un gamer din Luxemburg scria pe forum: “Acest asa zis joc este un c...t. Oameni ca cei care au inventat jocul ar trebui sa fie la inchisoare. Va doresc zile cat mai f....e de acum incolo domnilor”. (traducere din limba engleza)

Insa, nu toata lumea crede ca jocul este atat de rau cum pare. Un alt gamer a adaugat comentariul: “Stiti, eu sunt ungur si am ras cand am auzit ca e vorba de romanii care cuceresc galaxia si ca inca se lupta cu separatistii unguri. Vedeti, problemele noastre sunt aici. Chiar daca, voi romanii, ati domina lumea intreaga, ati avea de-a face cu vechi obiceiuri in relatia cu Ungaria.

Am venit pe forum, am vazut ceea ce scriu concetatenii mei si ma deranjeaza! Nu au facut altceva decat sa injure, sa biciuiasca si sa dea foc”. (traducere din limba engleza)

Povestea face jocul

Ca nu intruneste standardele unui joc de calitate, ca se bazeaza pe o istorie paralela fantasmagorizata la extrem, ca nu are un motor grafic de generatie noua, ca, poate, in urma cu mai bine de zece ani ar fi facut furori si ca fara idee jocul ar fi trecut neobservat, acestea sunt parerile lui Ciprian Coroianu, redactor sef la PC Games, cea mai cunoscuta revista de specialitate din Romania.

“Nu ma incanta absolut deloc, in conditiile unui simulator spatial”, afirma Coroianu. “Subiectul este important, pentru ca altfel nu ar fi reusit sa zguduie pe nimeni.

Despre jocuri mai noi ca C&C, in care rusii lupta impotriva americanilor si invers, Battle Field II, in care jucatorul poate detine rol de terorist, dar si de american, nu a existat nici un comentariu”, spune expertul in jocuri pe calculator.

Coroianu ii contrazice pe cei de la 2 Bad Design, fiind de parere ca exista si publicitate negativa. Solutia data de el, mai in gluma mai in serios, este sa se continue cu cea de-a doua campanie de publicitate, in care personajele sa fie schimbate cu rase noi, care sa nu existe pe mapamond. “Daca schimbi personajele se va vedea cat de bun e jocul”, este de parere Coroianu.

”Despre partea tehnologica, pot sa spun ca toate detaliile date de ei pe site nu sunt inca optimizate. Celor care sunt impotriva lui, le spun sa joace alte titluri sau mai bine jocuri istorice. Oricum, jocul nu are tenta iredentista sau nationalista.

Ei au vrut sa spuna doar: uitati-va la noi pentru ca vrem sa facem ceva! Daca oamenii cred ca e instigare la ura, gandesc total aiurea”, declara expertul.

Csapo Jozsef, presedinte al Consiliului National Secuiesc din Romania a refuzat sa dea vreo declaratie si a spus ca nu vrea sa fie implicat. Ori nu stia absolut nimic despre joc, pentru ca tocmai ce se intorsese din strainatate, ori i-a placut ideea jocului si nu a vrut sa recunoasca.