Primaria Oradea are in lucru mai multe proiecte ce urmeaza sa intre in executie si care influenteaza dezvoltarea Zonei Metropolitane Oradea (ZMO).

Alimentarea cu apa, canalizare si statiile de epurare a apelor uzate, repararea retelei de drumuri comunale, derularea etapei a doua de constructie a centurii municipilui Oradea, transportul public comun si crearea de parcuri industriale si tehnologice sunt decisive pentru atragerea fondurilor structurale de la Uniunea Europeana. Bineinteles, dupa aderare.

In opinia primarului Oradiei, Petru Filip, soseaua de centura este cheia de legatura intre toate proiectele amintite. “Pentru ca aceasta va da o sansa de dezvoltare mult mai mare in Zona Metropolitana, atat pe plan economic cat si social”, spune Filip.

In aceeasi “ograda”

Proiectul de extindere a retelei de apa si canal in ZMO se bazeaza pe ideea ca atat reteaua de alimentare cu apa potabila, cat si cea de epurare a apelor reziduale vor trebui sa functioneze ca un sistem comun. “Sistemul va fi scump in momentul executiei, dar mai ieftin cand va fi exploatat”, spune Marcel Tarta, directorul ZMO.

“Studiul pentru realizarea sistemului in spatiul rural il completeaza pe cel realizat de municipalitate pentru extinderea retelei in Oradea. Cel din urma proiect va costa 48 de milioane de euro, fiind asumat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. In prezent, 20% din strazile orasului Oradea nu sunt acoperite cu retele de apa si canal”, declara Tarta.

Cele doua proiecte despre care vorbeste directorul ZMO vor fi urmate de realizarea unui “master-plan” al sistemului integrat pentru canalizare si apa. “Legea 51/2006 privind utilitatile publice va obliga toate administratiile publice sa intocmeasca master-planuri”, explica Tarta.

“Toate datele tehnice rezultate din ele stau la baza fondurilor de care Romania va beneficia dupa aderare. Asadar, in cursul anului 2007, proiectul va fi depus”, concluzioneaza seful ZMO.

Investitii si locuri de munca

Marcel Tarta a subliniat faptul ca dezvoltarea ZMO va avea un puternic impact social. “In primul rand, educatia este esentiala”, remarca Tarta. “Vom construi un centru de invatamant alternativ pentru adulti pentru ca se vor crea noi locuri de munca. In al doilea rand, este important modul in care o administratie publica priveste problema protectiei mediului.

In al treilea rand, e vorba de crearea unui mediu investitional atragator pentru potentialii finantatori”, declara Tarta.

Prefectul Bihorului considera ca dezvoltarea ZMO va avea, cu siguranta, un impact pozitiv asupra intregului judet. “Pe langa faptul ca localitatile din Zona Metropolitana vor fi racordate la reteaua de apa si canalizare, mai exista un proiect de extindere a retelei in afara Zonei”, declara Ilie Bolojan. “Comuna Ceica este deja racordata.

Orasele Beius, Salonta, Marghita si Alesd sunt alte exemple. Insa extinderea retelei in Zona Metropolitana este foarte importanta pentru ca aici locuiesc 30% din bihoreni”, considera prefectul.

Primarii din comunele care vor fi incluse in noua structura administrativa zonala se declara, la unison, de acord cu faptul ca dezvoltarea spatiului metropolitan va aduce o serie de avantaje pentru locuitorii din regiune.

Singurele retineri ale edililor locali sunt legate de factorul uman si spera ca satenii din localitatile pe care le pastoresc sa aiba suficienta rabdare pana la finalizarea proiectului si sa-i sprijine.

Ioan Marcus, primar in Santandrei: “Va dati seama ce inseamna sa ai utilitati. Este ceva extraordinar la care oamenii nici nu au visat, sa ai apa curenta si canalizare la tara. Tot ce mai pot sa zic este ca localnicii trebuie sa aiba incredere, rabdare si sa ne sprijine in continuare”.

Mircea Crainic, primar Nojorid: “Normal ca oamenii sunt bucurosi si mai ales de abia asteapta sa aiba canalizare. Ei asteapta sa se racordeze cat mai repede, pentru ca apele uzate merg pe unde merg. Multi dintre localnici si-au construit deja bai”.

Lakatos Imre, viceprimar Biharia: “Extinderea sistemului de canalizare este importanta pentru dezvoltarea comunei si mai ales pentru scoala si copiii care invata aici”.

Oficialii primariei Oradea estimeaza ca, in anul 2026, asociatia metropolitana va deveni un spatiu economic si administrativ comun si integrat in care discrepantele si inegalitatile de dezvoltare, dintre Oradea si restul comunelor, vor disparea.

Metropola cat juma’ de judet

Zona Metropolitana Oradea (ZMO) a luat nastere in data de 9 mai 2005, fiind prima asociatie metropolitana cu personalitate juridica din Romania. De la 1 ianuarie 2006, ZMO a devenit membra a Retelei Europene a Regiunilor si Zonelor Metropolitane (METREX).

ZMO este localizata in nord-vestul Romaniei, in judetul Bihor, in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, avand astfel o pozitie geografica strategica. Populatia totala a asociatiei este de aproximativ 240.000 de locuitori si o suprafata totala de peste 61.000 de hectare.

Repartizati pe localitati, in satele din jurul Oradiei care vor deveni parte integranta a zonei metropolitane traiesc 3.900 de oameni in Biharia, 4.500 in nojorid, 1.700 in Paleu, 3.400 in Bors, 8.000 in Sanmartin, 2.300 in Cetariu, 6.100 in Osorhei si 3.900 in Santandrei.

Peste 800 de hectare de teren detinute in regim public si aproximativ 5.000 de hectare detinute in regim privat in Zona Metropolitana sunt disponibile pentru proiecte de investitii. Terenurile pot fi folosite pentru fructificarea unor oportunitati, ca de exemplu spatii si constructii de tip industrial, spatii de depozitare, expediere si distributie.

Mai pot fi dezvoltate proiecte si facilitati logistice (productia si ditributia prin combinarea unor elemente ca materii prime, materiale, oameni, informatii s.a.) de agrement, turism, statiuni balneo-climaterice, parcuri acvatice si de distractii si centre pentru conferinte.

Metropola sateasca

Fiecare comuna care va face parte din zona Metropolitana va indeplini anumite functii, bine definite in cadrul noului organism administrativ zonal.

Astfel, comunele Sanmartin, Cetariu, Paleu si Santandrei vor miza pe agrement, zone rezidentiale, dezvoltarea turismului si a serviciilor, comuna Nojorid pe zone rezidentiale si servicii, in timp ce Biharia, Bors si Osorhei se vor axa pe industrie si servicii.