Canicula ii determina pe multi clujeni sa paraseasca apartamentele supraincalzite pentru o zi petrecuta la unul din strandurile orasului. Odata cu startul sezonului estival, Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Cluj s-a asigurat ca strandurile respecta normele de igiena in baza carora, de altfel, au si primit autorizatia de functionare.

Astfel, personalul DSP verifica saptamanal apa din bazine prin prelevarea de probe care determina nivelul de clor rezidual liber. Cu alte cuvinte, atata timp cat apa este verificata de catre agenti abilitati si vremea este favorabila, clujenilor le ramane doar alegerea strandului care indeplineste propriile criterii de selectie.

Asta, cel putin in teorie - unde strandul Clujana are nota “zece” - caci in practica lucrurile stau cu totul altfel.

Banul sa iasa!

Zilele trecute, caldura sufocanta a facut ca strandul Clujana sa functioneze aproape la capacitatea maxima. Din pacate, nu toti cei prezenti au avut parte de o zi perfecta, GAZETA fiind martora unui eveniment nu tocmai placut, care ridica mari semne de intrebare cu privire la siguranta celor care frecventeaza strandul in cauza.

Concret, pe fondul caldurii excesive, o tanara a lesinat in timp ce astepta la randul unei tonete cu produse alimentare din incinta strandului. Trecusera deja aproximativ cinci minute de la lesin si lumea se agita in jur cerand ajutorul unei persoane abilitate. Cu toate acestea, salvamarul care acorda primul ajutor nu a fost de gasit.

Despre punct sanitar, ce sa mai vorbim? Mai mult, persoana care vindea bilete la intrare, a tinut sa precizeze ca “Salvamarul e undeva prin strand. Cautati-l!”. Si a continuant sa rupa tichete de intrare cu indiferenta cu care alesii nostri voteaza in Parlament.

Cu alte cuvinte, da-i inainte, banu’ sa iasa! Din fericire, persoana lesinata si-a revenit, insa nu exista garantia ca data viitoare organismul altei persoane doborate de caldura va raspunde la fel de prompt la “primul ajutor” banal al oamenilor din zona, adica compresa cu apa.

Victima, vinovata

Asemenea incidente nu reprezinta o surpriza pentru administratorii strandurilor. Tocmai de aceea sunt angajati salvamari sau cadre medicale care sa supravegheze si sa acorde ajutor in cazul unui incident.

Pentru a elucida misterul salvamarilor de la Clujana, GAZETA s-a deplasat dupa cateva zile la strandul in cauza, de aceasta data ca reprezentanti ai presei si nu ca simpli „clienti de strand”.

Din pacate, pisica s-a aruncat dintr-o parte in alta, victima ajungand sa fie principalul vinovat! Astfel, persoana care incasa in ziua cu pricina biletele si care a fost mai mult decat indiferenta fata de nevoia urgenta de acordare a primului ajutor a fost de negasit, iar administratorul strandului

ne-a asigurat ca salvamarii isi fac treaba dar ca, atunci cand este foarte multa lume, e practic imposbil sa supraveghezi intreg strandul. Desi GAZETA a precizat ca evenimentul a avut loc tocmai langa bazinul cel mai mare, unde, conform normelor impuse de DSP, ar trebui sa se afle si salvamarul, reprezentantii strandului au continuat sa sustina contrariul celor intamplate.

Mai mult, reprezentantii strandului Clujana au adus in fata GAZETEI salvamarul care - potrivit oficialilor strandului - a fost in acea zi buclucasa prezent la datorie, dar acesta nu stia nimic despre incident.

Conform propriilor declaratii, sustinute si de angajatii strandului - care inconjurau GAZETA ca la spectacol sustinand cu tarie ca ”asa ceva nu se poate”, „nu credem ca s-a intamplat asa”- salvamarii detin un curs de acordare a primului ajutor.

Oricum, GAZETA tine sa le precizeze oficialilor de la Clujana ca, unu la mana - nu a inventat povestea doar pentru a face baie gratis, cum oficialii invitau mieros reporterul, doi la mana - ca punct sanitar nu inseamna sub nici o forma toaleta si trei la mana - ca salvamarul, fie si o mie de oameni la un strand, tot ar trebui sa aiba la cunostinta de faptul ca “pe tura sa” o persoana a lesinat si ca a Ambulanta a vizitat strandul.

Vanatori fara arme

In aceste conditii, salvamarii puteau sa fie si doctori cu acte in regula atata timp cat nu au fost nici macar in cunostinta de cauza in ceea ce priveste lesinul tinerei. Potrivit cerintelor DSP, salvamarul trebuie sa aiba asupra sa un fluier pentru a fi recunoscut si pentru a atrage atentia in caz de nevoie.

In momentul vizitei incognito a GAZETEI, strandul era populat, salvamarii - la munca, fluierul insa lipsea. Potrivit declaratiei Valeriei Boros, asistenta a departamentului mediu din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, strandurile din oras trebuie sa fie dotate cu un punct sanitar sau sa aiba un salvamar care sa aiba finalizate cursuri de acordare de prim ajutor.

“Orice strand trebuie sa aiba un punct sanitar si minim un salvamar. Se accepta si ideea in care salvamarul are finalizate cursuri de acordare a primului ajutor in cazul unui accident.

Cat priveste vestimentatia salvamarilor, acestia nu trebuie sa fie imbracati neaparat intr-un sort de culoare rosie insa trebuie sa aiba un fluier la gat pentru a putea fi recunoscuti de catre persoanele aflate in strand.

De asemenea, mentionez ca unul dintre salvamarii strandului trebuie sa supravegheze bazinul cel mai adanc, pentru ca accidentele de inec se produc cu preponderenta tocmai acolo”, a declarat Boros