Asa cum v-a obisnuit, GAZETA devine in fiecare saptamana “umbra” unei personalitati clujene.

Daca pana acum am insotit pe parcursul unei zile de munca presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, prefectul judetului, Alin Tise, viceprimarul Clujului, Adi Popa, directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo, si colonelul Vasile Somlea din cadrul Grupului de Pompieri “Avram Iancu” al judetului Cluj, saptamana aceasta GAZETA a monitorizat activitatea

profesionala a comisarului-sef Marcel-Nicu Bontidean, adjunct-sef in cadrul IJP Cluj .

Atentie la neatentie

O zi de munca obisnuita pentru comisarul-sef Marcel-Nicu Bontidean incepe la ora opt dimineata si se incheie undeva dupa-masa. Bontidean nu respecta insa programul, acesta putand fi gasit la sediul IJP Cluj incepand cu ora 7.30 AM.

Mai mult, atunci cand este nevoie urgenta de prezenta comisarului-sef la sediu, Bontidean nu tine cont de ora sau de activitatea in care se afla, caci, in conceptia sa, datoria vine pe primul loc.

Orice zi de munca incepe printr-o discutie cu ofiterul de serviciu care ii raporteaza lui Bontidean evenimentele din ziua precedenta si eventualele probleme care au necesitat un efectiv uman sau tehnic mai mare pentru a fi solutionate in timp util.

Apoi, pentru ca este direct responsabil de managerizarea activitatii personalului din cadrul compartimentului de Ordine si Siguranta Publica de pe raza judetului Cluj, Bontidean discuta agenda zilei in curs cu reprezentatii acestui departament si dispune aplicarea unor dispozitii menite sa ajute tocmai departamentul in cauza.

Mai departe, Bontidean contacteaza telefonic subunitatile de politie arondate judetului pentru a afla daca exista probleme ce tin de competenta IJP Cluj sau pur si simplu pentru a da o mana de ajutor.

Prietenie cu IJP Cluj

Pe agenda zilnica a comisarului-sef urmeaza o regula nescrisa, dar pe care Bontidean o respecta cu sfintenie si anume citirea presei pentru a se documenta cu privire la subiecte care trateaza munca politistilor si mai ales pentru a fi mereu la curent cu evenimentele cotidiene din Cluj-Napoca.

Se verifica apoi corespondenta, se dau dispozitii ce tin de reglementarea problemelor interne din IJP Cluj si se trece la o parte mai putin placuta, dar necesara, semnarea mapelor ce contin circulare interne ale politiei sau alte acte care necesita semnatura sa.

In aceasta vara, Bontidean este direct raspunzator de coordonarea programului de prevenire si reducere a accidentelor de pe raza judetului Cluj, astfel incat acesta mentine o legatura stransa, atat telefonica, cat si personala in caz de nevoie, cu seful circulatiei rutiere, Alexandru Muresan.

Mai mult, IJP are o colaborare cu peste 50 de parteneri externi in vederea prevenirii sau reducerii numarului accidentelor rutiere, atat de frecvente pe perioada concediilor. Mai concret, atunci cand are loc un accident in care este implicat de exemplu un autobuz din cadrul RATUC, Bontidean se intalneste cu Liviu Neag, directorul regiei, pentru ca asemenea incidente sa fie evitate pe viitor.

Tot in cadrul acestui proiect de colaborare, IJP Cluj isi ofera sprijinul prin dotarile umane si tehnice existente.

Infractiuni la “click!”

Ca si un plus pe agenda ultimei luni, Bontidean se poate mandri ca, in curand, se va taia panglica unui nou sediu de politie in cartierul Someseni, sediu obtinut cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca.

Potrivit principiului de a moderniza sistemele cu care opereaza politia si de a reduce volumul si timpul de munca al politistilor, Bontidean creeaza 53 de CD-uri - pentru toate cele 53 de posturi de politie arondate IJP Cluj - care contin legislatia revizuita.

Pastrand acelasi concept sanatos de continua perfectionare a IJP Cluj, Bontidean se poate mandri si cu un program care inlocuieste vechile insemnari pe hartie. Astfel, orice agent din cadrul departamentului de Siguranta si Ordine Publica isi noteaza raportul de activitate direct pe un calculator, ce functioneaza legat in retea cu toate sectiile de politie arondate IJP Cluj.

Astfel, pe langa faptul ca se elimina o activitate birocratica, se usureaza enorm munca agentilor de politie, care inlocuiesc ore de cautari in arhiva cu simpla apasare a butonului de mouse. Pe langa coordonarea activitatii compartimentului Siguranta si Ordine Publica, Bontidean supravegheaza si felul in care cele 158 Dacii Logan primite de curand sunt ingrijite de catre agentii din teritoriu