* Consilierii locali clujeni au dezbatut saptamana trecuta, timp de cinci ore, 69 de proiecte de hotarare * Dupa mai bine de o ora de discutii, consilierii au decis respingerea contestatiei societatii Impact SA, Polus Real Estate urmand sa construiasca Cartierul Tineretului * Proiectul de hotarare ce avea in vedere modificarea “definitiei” locuintelor colective mici a fost respins de

consilieri * Grupul consilierilor independenti din Consiliul Local (CL) format din Ioan Pop, Petru Pantea si Ioan Nistor si-a anuntat trecerea la Partidul Democrat, astfel ca, de saptamana trecuta, PD are sase reprezentanti in CL * Sedinta a fost marcata de numeroase conflicte intre presedintele de sedinta - consilierul local UDMR Palfi Carol - si o parte dintre consilierii locali

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare ce avea in vedere alocarea sumei de 2.500 RON pentru Inspectoratul Scolar Judetean, in vederea organizarii la Cluj a Olimpiadei de astronomie. Chiar de la inceputul sedintei, consilierul local PRM Eugen Pop a cerut schimbarea presedintelui de sedinta, consilierul local UDMR Palfi Carol.

Motivul a fost acela ca, la ultima sedinta de CL, Carol nu a dat cuvantul tuturor consilierilor care ar fi vrut sa-si spuna parerea in problema Cartierului Tineretului. Secretarul Primariei, Mircea Jorj, i-a explicat lui Pop ca schimbarea presedintelui de sedinta se poate face doar daca o treime din consilieri propun acest lucru si doar cu votul majoritatii consilierilor in functie.

PUD amanate

Proiectele de hotarare privind transcrierea sau prelungirea unor contracte de inchiriere, precum si cele privind asocierea sau prelungirea duratei de asociere dintre CL si o serie de societati comerciale au fost votate in unanimitate de consilierii locali.

Proiectul de la punctul 25 de pe ordinea de zi, ce avea in vedere aprobarea Planului Urbanisitic de Detaliu pentru construirea unui restaurant, a fost amanat pentru o sedinta viitoare. Motivul a fost acela ca vecinatatile trecute in anexa proiectului nu ar corespunde cu realitatea.

Proiectul de la punctul 52 de pe ordinea de zi avea in vedere aprobarea PUD pentru o locuinta colectiva pe strada Marginasa. La sedinta a fost prezent un locuitor din zona care a anuntat consilierii ca PUD respectiv nu respecta limitele legale. Pentru a evita orice suspiciune vizavi de legalitatea constructiei respective, consilierii au decis sa amane proiectul pentru sedinta viitoare.

Clujul, mai bogat

Proiectul de la punctul 58 de pe ordinea de zi viza o cerere depusa de societatea Napomar SA in scopul scutirii de la plata impozitelor pe cladiri. Comisia de Buget Finante nu a avizat favorabil acest proiect. “Codul Fiscal prevede scutiri de la plata impozitelor care se confera de drept, dar CL are posibilitatea de a oferi scutiri de la plata impozitelor pentru alte cladiri similare.

Pana acum, nu am aprobat astfel de cereri. Daca aprobam acestei societati scutirea de la plata impozitului, nu facem altceva decat sa deschidem o cutie a Pandorei”, a explicat consilierul local PNL Ovidiu Turdean. Proiectul a fost amanat pana la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

Proiectul de la punctul 62 de pe ordinea de zi, aprobat de consilieri, avea in vedere completarea inventarului bunurilor din Domeniul Public al municipiului cu un teren pe strada Ponorului. Primarul Emil Boc a propus un amendament pentru acest proiect prin care si un teren din B-dul 1 Decembrie 1918 cu constructiile aferente sa fie trecut in inventarul Domeniului Public.

Mai departe, Scoala David Prodan a primit 5.000 RON pentru participarea unui elev la Campionatele Europene de Sah din Muntenegru, iar suportarea de la bugetul local, trecerea pe cheltuieli si plata sumei de 13.028 RON in baza unei sentinte civile a Judecatoriei Cluj a fost votata in unanimitate de consilierii locali.

PNL a pierdut batalia

Ultimul punct de pe ordinea de zi viza modificarea Hotararii Consiliului Local (HCL) nr. 431 / 2005 care definea locuintele colective mici. Initiatorii proiectului, consilierii locali PNL, au propus modificarea numarului maxim de apartamente, de la sase cat prevedea hotararea initiala, la patru. Pentru acest proiect de hotarare au fost propuse si aprobate doua amendamente.

Consilierul local PNL Radu Morariu a propus ca Procentajul de Ocupare a Terenului - POT maxim sa fie de 35%, Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) sa fie de maxim 0,90% in afara de situatiile in care Planul Urbanistic General prevede altceva, iar inaltimea maxima la cornisa sa fie de 10 m.

Hotararea ar fi trebuit sa intre in vigoare in ziua de dupa sedinta, iar toate cererile inregistrate pana in ziua sedintei sa fie tratate dupa vechea HCL.

Ambele amendamente au trecut de votul consilierilor, dar proiectul in ansamblu a fost respins cu 14 voturi “pentru” si 5 abtineri, in conditiile in care, pentru ca hotararea sa fie adoptata, ar fi fost nevoie de minim 18 voturi “pentru”.

“Buldozerul” pe pozitie

CL a primit din nou o solicitare din partea Prefectului Alin Tise pentru a se rediscuta HCL ce vizeaza demolarea constructiilor ilegale. Tise crede ca cea mai buna solutie este de a li se da constructorilor care au fost prinsi ca au incalcat legea posibilitatea de a intra in legalitate.

“Daca luam in considerare posibilitatea de a se putea intra in legalitate dupa ce s-a construit, atunci hotararea noastra nu mai are nici o valoare. Sa decida numai instanta in acest caz ce se va intampla cu ilegalistii”, a explicat consilierul local PNL Ovidiu Turdean. Primarul Emil Boc a explicat ca “oricum este instanta cea care decide.

Chiar daca noi dam decizia de demolare pentru o constructie ilegala, tot instanta decide. Eu sunt de parere ca trebuie sa ne mentinem pozitia”. Astfel, consilierii au decis pentru doua oara sa raspunda negativ Prefecturii.

Palfi Carol - contestat

Consilierul local PSD Stefan Dimitriu a fost pe punctul de a parasi sedinta dupa ce, in nenumarate randuri, presedintele de sedinta Palfi Carol l-a intrerupt in timp ce isi prezenta pozitia vizavi de anumite probleme, ba chiar i-a cerut sa taca.

Dupa ce a fost convins de primarul Emil Boc sa nu paraseasca sala de sedinta, Dimitriu a cerut sa-i atraga atentia consilierului UDMR vizavi de pronuntia anumitor cuvinte. “Ar trebui mai intai sa invatati limba romana si abia apoi sa veniti aici si sa ne inchideti noua gura si sa ne dati lectii”. Si consilierul local PD Pop Ioan l-a mustrat pe Carol.

“Va spuneti prea mult punctul de vedere. Incercati sa deveniti neutru. Comentati prea mult fiecare proiect si ne contraziceti pe toti”, a explicat Pop.

Fara impozit la Univers T

Saptamana aceasta, Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca se va intruni pentru ultima sedinta extraordinara dinainte de vacanta. Ordinea de zi cuprinde 29 de proiecte de hotarare.

Consilierii vor avea de aprobat o noua modificare a bugetului local pentru acest an si alocarea unui total de 13.200 RON de la bugetul local pentru Centrul regional de Transfuzie Sanguina Cluj in vederea dotarii a trei laboratoare cu instalatii de aer conditionat, pentru completarea bursei Erasmus pentru un student clujean si pentru un grup de copii in vederea deplasarii in tabara internationala de limbi de circulatie internationala din Ungaria.

Societatea “Univers T” SA a solicitat CL sa fie scutita de la plata impozitului pe teren, in conformitate cu Legea nr. 331 / 2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie. Consilierii locali vor trebui sa-si dea acordul pentru infiintarea unui birou de cadastru si publicitate imobiliara in cadrul aparatului propriu de specialitate al CL.

Printre cele 12 proiecte de hotarare ce au in vedere aprobari de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) si Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pe ordinea de zi a fost repus proiectul de hotarare ce are in vedere aprobarea PUD pentru extinderea unui restaurant. La sedinta de saptamana trecuta, acest proiect a fost respins de consilieri in vederea verificarii situatiei din teritoriu.

Un alt proiect de hotarare de pe ordinea de zi are in vedere aprobarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea centrului de tratare si intretinere a cainilor. De asemenea, CL doreste demararea lucrarilor pentru construirea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb.

In acest sens, pe ordinea de zi a sedintei din aceasta saptamana a fost pus un proiect de hotarare ce are in vedere asocierea in participatiune dintre CL si persoane juridice in vederea viabilizarii si construirii cartierului respectiv. Grupul consilierilor locali PNL nu se da batut. Dupa ce proiectul privind modificarea Hotararii de Consiliu Local nr.

431 / 2005 cu privire la locuintele colective mici a fost respins la vot, pentru sedinta din aceasta saptamana, proiectul a fost repus pe ordinea de zi.