A devenit deja o obisnuinta ca la Spitalul Judetean de Urgenta Alba computerul tomograf sa fie defect cateva luni pe an, uneori chiar in mai multe reprize, iar pacientii sa fie pusi pe drumuri spre Cluj-Napoca sau Sibiu.

Tomograful este o aparatura medicala moderna care realizeaza radiografii complexe prin care medicii pot stabili cu foarte mare precizie diagnosticul pacientilor, indeosebi in cazurile grave, cum sunt accidentele cerebrale severe.

De-a lungul anilor, defectarea aparaturii a fost chiar subiect de disputa politica, reprezentantii Opozitiei acuzand Puterea de atunci ca are un interes ca tomograful sa fie mai mult stricat, pentru ca pacientii erau trimisi la o clinica privata din Arad, care ar fi fost patronata de oameni din cercurile guvernarii.

Aproape de fiecare data, piesa care se strica este un tub care costa in prezent 1,2 miliarde de lei. Acesta poate efectua 40.000 de expuneri, dar nu o data s-a ars la jumatatea numarului de radiografii efectuate.

Din pacate, piesa este fabricata doar in strainatate, diligentele pentru achizitionarea acesteia sunt incalcite si greoaie, incluzand demersuri catre Ministerul Sanatatii Publice si operatiuni de vamuire, iar de cele mai multe ori lipsa banilor este principala frana in rezolvarea rapida a situatiei.

Probabil, tot din acest motiv, MSP nu-si permite sa procure doua tuburi in acelasi timp, pentru a exista in permanenta unul de rezerva la spital. De aceasta data, tubul s-a ars de mai bine de doua luni de zile, rastimp in care oamenii au fost trimisi la clinici din Sibiu sau Cluj pentru efectuarea gratuita a acestor tomografii, decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Calin Potor, ne-a declarat ca tubul a fost deja adus, urmand sa fie montat, iar tomograful sa fie repus in functiune in cel mai scurt timp, dar nici el nu a putut estima cat va dura pana la o noua reparatie.

Ceea ce este insa cert, este ca, pe fondul defectarii tomografului, sanatatea pacientilor se poate agrava, iar viata acestora poate fi pusa in pericol din cauza ca sunt obligati sa se deplaseze, multi dintre ei si cu accidente cerebrale, cu ambulanta zeci de kilometri pe drumurile pline de gropi dintre spitalele la care sunt trimisi pentru realizarea unei asemenea radiografii.