Salajenii plecati la munca in strainatate au trimis acasa in primele 6 luni din acest an intre 8 si 9 milioane de euro, se arata intr-o analiza realizata de Banca Nationala a Romaniei. Din aceeasi analiza statistica a reiesit ca pe primele 6 luni din acest an romanii aflati la munca in strainatate au trimis acasa circa doua miliarde de euro.

Conform unui alt raport intocmit tot de Banca Nationala a Romaniei, anul trecut romanii plecati la munca peste hotare au trimis in tara 4,14 miliarde de euro, adica peste 5 la suta din produsul intern brut (PIB) al Romaniei. Peste doua milioane de romani au ales sa munceasca anul trecut peste hotare, preferate fiind Italia, Spania si Austria.

Numarul romanilor care aleg sa paraseasca Romania pentru a munci „dincolo” este in crestere asa cum reiese din datele Agentiei Nationale pentru Migratia Fortei de Munca. Numai din Salaj au fost inregistrati anul trecut peste 5.000 de salajeni care au ales Spania, Italia si chiar Anglia pentru a munci.

Neoficial, cifra este mult mai mare pentru ca multe persoane se afla la munca fara forme legale, adica nu figureaza in nici o baza de date, ceea ce inseamna ca nu sunt nici asigurati. Grupul de Economie Aplicata (GEA) a realizat un studiu cu privire la destinatia pe care o primesc banii trimisi acasa de asa zisii „capsunari”.

Potrivit acestui studiu, 65 la suta din banii proveniti de la romanii care muncesc in strainatate se duc in consum si doar o mica parte in investitii. Mai precis, cele mai multe persoane folosesc banii castigati in afara pentru a-si amenaja apartamentul sau casa, pentru a-si cumpara o masina sau pentru alte bunuri, de obicei, electrocasnice.

Ceilalti isi investesc banii in terenuri sau case, investitii considerate de economisti profitabile pe termen lung.