Medicii bihoreni care isi trimit pacientii la farmaciile „Sensiblu” incaseaza un comision de aproximativ 3% din valoarea medicamentelor cumparate de acestia

Dovada „afacerii” o reprezinta retetele tipizate cu antetul „Sensiblu” si faptul ca fiecare dintre medicii in discutie este posesorul unui cod de bare „Sensiblu”, inscriptionat pe reteta

Conducerea Colegiului farmacistilor considera ca „Sensiblu” face astfel concurenta neloiala celorlate lanturi farmaceutice, induce in eroare bolnavii si umple buzunarele unor medici

Afaceri in spitale

De ani de zile, medicii de familie si cei din spitale sunt asaltati cu oferte de medicamente de la colegii medici din afara sistemului sanitar public. Medici care au renuntat la meserie in favoarea afacerilor intra in cabinetele medicilor din unitatile de stat incercand sa ii convinga sa prescrie medicamente din gama produselor firmei pe care o reprezinta.

In urma cu trei luni, un reprezentant al firmei Sensiblu a intrat si in Spitalul Judetean, pentru a face lobby pe langa medici in favoarea medicamentelor comercializate de respectivul lant farmaceutic.

„Am fost contactata in spital, la fel ca alti colegi de-ai mei de aceeasi specialitate, dar si de la alte sectii”, ne-a declarat un medic oftalmolog din Spitalul Judetean, caruia, din motive lesne de inteles, ii pastram anonimatul.

El a recunoscut ca Sensiblu desfasoara campanii agresive, dar sustine ca nu i s-a promis nici un leu in plus daca face reclama produselor de la aceasta firma. „Au mai facut si altadata astfel de actiuni, nu e prima oara. Anul trecut au avut o campanie pe cardiologie”, a completat asistenta medicului oftalmolog.

Doctorul ne-a declarat ca a acceptat sa primeasca retete tipizate cu antetul Sensiblu pentru ca „a inteles” ca pacientii care merg la farmaciile din lant primesc o reducere de 5%/reteta integrala.

In plus, pacientilor care ajung la Sensiblu si cumpara produse li se face un card cu care pot obtine reduceri mai mari in cazul in care revin si cumpara diferite lucruri de acolo, ne-a spus aceeasi sursa.

Doctorul sustine insa ca datorita acestei facilitati a acceptat sa-si dea datele de identificare firmei Sensiblu, inscrise pe un cod de bare, atat pe antetul firmei, cat si pe parafa de doctor. Oftalmologul ne-a argumentat ca a scris retete oamenilor pe tipizatele Sensiblu pentru ca aceste prescriptii, eliberate numai pe bani, pot fi cumparate si de alte farmacii, nu doar de Sensiblu.

„Informatia de Vest” a intrat in posesia unei retete prescrise de respectivul medic. Pe document exista coduri de bare. Astfel de retete au primit si alti farmacisti din oras, la care pacientii au ajuns doar pentru ca nu au stiu unde e Sensiblu.

Cativa pacienti au hotarat sa isi scoata medicamentele la alte farmacii si au constatat ca au fost mintiti: desi li s-a spus ca ies mai ieftin daca iau medicamentele la Sensiblu, au ajuns sa plateasca mai mult aici decat la alta farmacie din Oradea.

Informatia ne-a fost furnizata de presedintele Colegiului Farmacistilor Bihor, Eugenia Hamza, care se declara revoltata de faptul ca, „din nou”, acest lant farmaceutic induce in eroare pacientii.

Comisioane grase?

In plus, la intocmirea cardului din farmaciile Sensiblu, pacientii sunt supusi unui mini-interogatoriu, adica li se adreseaza intrebari mai mult confidentiale decat legate de produsele care se doresc vandute, spun cei de la Colegiul Farmacistilor.

Nu in ultimul rand, reprezentantii acestui for opineaza ca actiunea foarte agresiva a colegilor de la Sensiblu nu ar fi tocmai legala, din moment ce legislatia in vigoare obliga doctorii sa isi puna parafa cu codul lor in cifre si nicidecum cea cu codul de bare, asa cum fac cei de la Sensiblu.

Explicatia, in opinia staff-ului Colegiului Farmacistilor, este ca acest cod de bare ar fi fost facut special pentru fiecare medic care accepta sa faca reclama produselor Sensiblu. Si nu pe gratis, ci contra unui comision de circa 3% pe reteta.

Scenariul celor de la Sensiblu ar fi, in opinia conducerii Colegiului Farmacistilor, urmatorul: medicii accepta codul de bare prin care intra in baza de date a firmei Sensiblu, iar la fiecare sfarsit de luna sunt sunati ca sa isi ridice comisoanele de pe medicamentele prescrise de ei si cumparate la Sensiblu.

Acest fapt este condamnat de Colegiul Farmacistilor, care considera ca firma Sensiblu face concurenta neloiala celorlalte farmacii cu potente financiare mai mici, pacalesc bolnavii si ingrasa buzunarele unor doctori. Mai mult, farmacistii considera ca medicii incalca codul etic si favorizeaza firme particulare in detrimentul pacientilor.

De aceeasi parere este si unul din membrii Colegiului Medicilor care considera actiunile Sensiblu „o practica necinstita” si „o lovitura sub centura” data atat celorlalti meidici, care nu accepta astfel de afaceri, dar si farmacistilor care nu fac astfel de campanii agresive.

Ce zice Sensiblu?

„Informatia de Vest” a incercat sa afle si varianta reprezentantilor Sensiblu, precum si informatii legate de derularea acestei campanii. Reprezentantul zonal al firmei, Monica Gabriel, s-a spalat rapid pe maini in momentul cand a aflat ca un ziarist se intereseaza de legalitatea sau ilegalitatea acestei campanii.

„Nu eu raspund de relatiile cu mass-media, va dau un numar de telefon de la Bucuresti”, a spus dna Gabriel, care a tinut sa precizeze ca aceasta campanie este „publica” si „aprobata chiar si de avocatul poporului”.

La numarul de telefon indicat de dna Gabriel, trei persoane ne-au pasat trecuta de la una la cealalta, ultima promitand sa ne apeleze pe un numar de telefon mobil. Asteptam si acum un raspuns.

Scenariul celor de la Sensiblu ar fi, in opinia conducerii Colegiului Farmacistilor, urmatorul: medicii accepta codul de bare prin care intra in baza de date a firmei Sensiblu, iar la fiecare sfarsit de luna sunt sunati ca sa isi ridice comisoanele de pe medicamentele prescrise de ei si cumparate la Sensiblu.

Acest fapt este condamnat de Colegiul Farmacistilor, care considera ca firma Sensiblu face concurenta neloiala celorlalte farmacii cu potente financiare mai mici, pacalesc bolnavii si ingrasa buzunarele unor doctori. Mai mult, farmacistii considera ca medicii incalca codul etic si favorizeaza firme particulare in detrimentul pacientilor