La Petrosani, filiala municipala PSD , a comandat un sondaj devenit traditional, efectuat sub coordonarea lectorului universitar Valentin Fulger, de la Universitatea Petrosani, dupa toate regulile stiintifice.

Avand in vedere ca Valentin Fulger este de factura liberala, iar exigenta in ce priveste profesia si respingerea oricarui compromis l-au adus in situatii limita, sondajul pare credibil.

Lucrarea se doreste a fi o cunoastere a doleantelor locuitorilor Petrosaniului in ce priveste administratia locala, starea economica, partide si politicieni agreati, multumiri si nemultumiri exprimate vis-a-vis de dezvoltarea zonei, coruptie, locuri de munca etc.

Din respectivul sondaj reiese un lucru imbucurator si anume ca locuitorii Petrosaniului nu sunt apatici, in sensul ca daca ar trebui sa voteze maine, 54,6 la suta dintre ei s-ar prezenta sigur la vot, iar 27,5 la suta ar crede ca ar vota.

Cu cine? Alianta PNL-PD ar acumula 33,9 la suta (PNL-10,9 la suta, PD-23 la suta), PSD are parte de o redresare, respectiv 38,1 la suta, PRM a crescut si el la 9,4 la suta, PC la fel - 3,9 la suta, iar PNG a crescut vertiginos de la 0,9 la suta pana la 4,8 la suta.

In ce priveste activitatea primarului Carol Schreter in rezolvarea problemelor de genul iluminat public, atragerea de fonduri, siguranta cetateanului, nivel de trai, locuri de munca, protectia sociala a pensionarilor, taxe si impozite locale, locuinte, corectitudinea in concesionari si vanzari prin licitatii, promovarea imaginii Petrosaniului, sondajul este interpretabil.

Daca adunam persoanele care sunt pcu cele nemultumite, administratia locala, respectiv primarul nu sta prea bine. Astfel, reabilitarea si constructia de locuinte insumeaza 65,4 la suta, fata de cei multumiti care reprezinta 4,8 la suta.

In ce priveste nivelul taxelor si impozitelor locale, nemultumiti sunt 43,3 la suta, iar cei nici multumiti/nici nemultumiti reprezinta 22, 6 la suta, iar cei foarte nemultumiti - 24,6 la suta. Cam asa stau lucrurile si in ce priveste corectitudinea „tranzactiilor” facute de primarie.

Finalul sondajului s-a axat pe ce fel de primar si-ar dori locuitorii, iar concluzia este clara ceea ce denota ca oamenii sunt mai informati, ca nu mai pot fi dusi usor, ca au inceput sa inteleaga rolul determinant pe care-l au in a-si alege conducatorii.

Conform sondajului, petrosanenii isi doresc in viitor un primar relativ tanar, cu pregatire in administratia publica si care sa nu mai fi facut parte din conducerea primariei.

In prezent cetatenii ar vota in proportie de 25,6 la suta cu actualul primar Carol Schreter, 27,5 la suta cu Haralambie Vochitoiu, presedinte al PSD, 8,7 la suta cu viceprimarul Tiberiu Iacob Ridzi - PD (vezi graficul).

Presedintele PSD Petrosani, Haralambie Vochitoiu, a declarat cu prilejul prezentarii sondajului de opinie ca pe viitor vor limita criticile la adresa administratiei locale la strictul necesar, pentru ca PSD intra intr-o noua etapa de prezentare programe pe problemele stringente ale municipiului Petrosani, atragerea de fonduri, solutii pentru problemele majore ale comunitatii.

Vochitoiu a punctat cu precizie fiecare greseala, cu voie sau fara voie, a executivului local facandu-si asfel datoria de presedinte al partidului aflat in opozitie, lucru ce pare a nu fi trecut neobservat nu numai de locuitori, dar chiar de unii membrii de partid aflati la putere, constienti ca „puterea” nu este vesnica, drept pentru care sunt atenti la opozitie. Din pacate acestia sunt putini.