Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivelul Ramurii Industriei Miniere si Geologiei pentru perioada 2004-2007 a fost inregistrat la Ministerul Muncii in iunie 2004.

Un act aditional incheiat in iunie 2006, la Vatra Dornei, doreste a armoniza contractul pe ramura cu noile reglementari legale si implicit aducerea in legalitate a Contractului Colectiv de Munca al Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Doar ca acest lucru se produce numai pe hartie cu stiinta sindicatelor, care au parafat documentul, minerii si familiile lor fiind pagubiti de bani grei. Astfel, in actul aditional se spune ca Art. 106 se modifica tezele 4 si 5.

Este vorba de invaliditatea de diferite grade si decesul in urma bolilor profesionale si a accidentelor de munca pentru care salariatul primeste de la 3 la 12 salarii si 24 de salarii medii brute pe unitate in caz de deces al angajatului tot in urma bolilor profesionale sau accidente de munca, bani acordati familiilor acestora.

Reproducem punctul 5 din actul aditional al contractului colectiv pe ramura miniera care se refera la deces in urma accidentului de munca: “(5) Daca in urma accidentului de munca, in legatura cu munca sau a contactarii unei boli profesionale rezulta decesul salariatului, succesorii legali au dreptul la o indemnizatie de deces de 24 de salarii brute medii pe unitate, calculata la nivelul lunii anterioare producerii decesului.”

Actul este semnat si de reprezentantii sindicali ai minerilor din Valea Jiului, respectiv Liga Sindicatelor Miniere. Si atat! Pentru ca in Contractul Colectiv de Munca al CNH, nici vorba de aceste sume.

Cerand Companiei Nationale a Huilei sa ne confirme daca indemnizatia acordata familiei unui salariat decedat la locul de munca este de 5.800 lei (58 milioane lei vechi), aceasta ne-a comunicat: “Ajutorul acordat in urma accidentului de munca soldat cu decesul salariatului este: cu 5800 lei RON, in cazul decesului cauzat de accident de munca aparut in timp de pana la un an de la accident; cu diferenta dintre 5800 lei RON si indemnizatia de deces acordata conform legii, in cazul decesului cauzat de accident de munca”. Mai sa fie!

Am consultat doi juristi si mai multi jurnalisti pentru a ne edifica asupra coantumului acordat celor ce se nenorocesc la locul de munca. Concluzia unanima a fost ca punctul doi este praf in ochi avand in vedere precizarea de la punctul unu.

Adica daca moare minerul in urma unor boli profesionale, ce se intampla? Daca moare dupa cateva luni de la accidentul de munca familia primeste numai 5.800 lei si nu 24 de salarii medii brute pe unitate. Ar exista o posibilitate ca acesti bani sa fie acordati: minerul sa moara instant.

Cine stabileste acest lucru? Se pare ca se incerca a se face economii pe suferinta si nenorocirea minerilor cu acordul sindicatelor.

Familiile mortilor de la Anina au primit cate 85 milioane lei, respectiv 12 salarii medii brute pe unitate dupa vechea lege, ceea ce inseamna ca salariul pe unitate a fost de circa 7 milioane lei vechi.

Daca minerilor din Valea Jiului li se acorda doar 58 milioane lei, asta ar insemna un salariu mediu brut pe unitate de doar 2 400 000 lei vechi, adica nici salariul minim pe economie, ceea ce este o mare minciuna.

Adaugarea punctului doi cu diferenta dintre cele 58 milioane pana la suma prevazuta de lege daca moare minerul pe loc, pare a fi doar o acoperire grosolana a Companiei in colaborare cu Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului.