De la inceputul anului in curs, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple (SPCEEPS) Salaj a eliberat 10.500 de pasapoarte, comparativ cu anul trecut cand pe toata perioada anului au fost eliberate circa 16.000 de pasapoarte.

Ioan Marincas, subinspector la SPCEEPS Salaj, ne-a declarat ca in general in lunile de vara la ghiseele serviciului se prezinta sute de persoane, media zilnica a celor care solicita eliberarea unui pasaport situandu-se in jurul cifrei 120, dar ca sunt zile in care numarul acestora depaseste cifra 150, fata de lunile de iarna cand media se situeaza la 70.

Intrebat carui fapt se datoreaza aglomeratia de la ghisee, Ioan Marincas a apreciat ca unul motivele principale care duc la aglomeratie ar fi salajenii care mai nou aleg sa-si petreaca concediile in afara granitelor tarii, tinerii sub 18 ani care aleg sa mearga in tabere sau in excursii in strainatate, cat si salajenii plecati la munca in diferite tari si care se intorc acasa pentru schimbarea

pasaportului. Legat de numarul pasapoartelor eliberate pana la aceasta data, subinspectorul Marincas a adaugat ca din cele 10.500 de pasapoarte, 1.893 au fost eliberate in regim de urgenta si ca un aflux mai mare de solicitari va fi inregistrat in lunile august si septembrie, cand se va ajunge la peste 150 de cereri pe zi.

Programul de depunere a actelor pentru pasapoarte este zilnic de la 8,30-11, 30 si de la 14,00-15,00, iar miercuri de la 8,30-11,30 si de la 14,00-18,00.

Reamintim ca persoanele care doresc eliberarea unui pasaport simplu au de achitat suma de 64,2 lei noi la CEC sau BCR plus inca 32 de lei noi la Trezorerie, la care se adauga o copie de pe actul de identitate si completarea unei cereri tip care se ridica de la ghiseu.

In schimb, cetatenii care solicita eliberarea pasaportului in regim de urgenta trebuie sa mai achite in plus inca 100 de lei noi, pasaportul acestora fiind gata in trei zile.

* Cristina Ghiorghiu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, a informat ca in cursul saptamanii trecute, 543 de salajeni au depus cereri la ghiseele SPCEEPS si ca in ultimele saptamani se inregistreaza o crestere semnificativa a numarului de solicitari privind eliberarea pasapoartelor simple.

In perioada 10 - 14 iulie 2006 au fost emise aproximativ 450 de pasapoarte, majoritatea inmanate titularilor din Zalau, iar 76 au fost transmise catre formatiunile din teritoriu. Au fost inregistrate si 14 declaratii privind pierderea, furtul sau deteriorarea pasapoartelor si s-au aplicat 14 sanctiuni contraventionale.

Incasarile care s-au realizat in perioada mai sus mentionata au fost de aproximativ 12.000 lei RON, din care peste 90 la suta reprezinta taxa pentru eliberarea in regim de urgenta a pasapoartelor.