Noua Lege a leasingului va lasa cel mai probabil Salajul cu cel mult o firma sau doua de leasing.

Asta pentru ca firmele de profil vor avea obligatia, potrivit actului normativ, ca pana la sfarsitul acestui an sa-si majoreze capitalul social la 200.000 de euro, capital social care va fi valabil pentru toate societatile de leasing indiferent de cifra de afaceri a acestora, de numarul de asociati sau de profitul obtinut.

Pentru ca nu toate firmele au posibilitatea de a-si majora capitalul social multe dintre ele vor disparea sau, in cel mai bun caz, vor fuziona sau se vor reorienta spre alte activitati. Economistul Alexandru Tamba ne-a declarat ieri ca prin acest act normativ se incearca „o selectare a firmelor de leasing. Multe dintre aceste firme vor disparea de pe piata.

Nu se vor asocia ca sa-si poata majora capitalul social, ci poate vor fuziona sau se vor reorienta. Este o suma mare de bani”. In opinia lui Tamba, majorarea obligatorie a capitalului social a firmelor de leasing va cauza desfiintarea multor asemenea unitati in lunile care urmeaza.

Alexandru Tamba a explicat ca actul normativ contine si o prevedere importanta si benefica in special pentru clientii firmelor de leasing. Astfel, in cazul in care o societate de leasing intra in faliment clientii isi vor putea pastra masinile cumparate daca au fost buni platitori.

Pana acum, daca o firma de leasing intra in faliment exista riscul ca masina vanduta unui client sa fie confiscata sau vanduta, iar din suma obtinuta o parte sa revina clientului care a platit deja rate, iar cealalta parte societatii.

In Salaj functioneaza in prezent cel putin 7 firme de leasing, dar potrivit unor surse de incredere, pana la sfarsitul anului, nu vor ramanea decat una sau doua, care vor avea destui bani pentru a-si majora capitalul social la 200.000 de euro, asa cum prevede legislatia in vigoare.

Directorul unei firme de leasing din Zalau ne-a declarat telefonic ca „oarecum am asteptat aceasta lege pentru ca asteptam niste reglementari clare. Numai ca nu va fi bine deloc pentru noi din moment ce vom fi obligati sa ne majoram capitalul social la 200.000 de euro. Daca nu vom avea aceasta posibilitate vom inchide si cu asta basta.

Nu inteleg de ce se cere acest lucru, pentru ca nu este corect. Adica nu mai putem vorbi de aceleasi drepturi. Cel cu bani mai putini moare, iar celalalt traieste. Bun, sunt de acord, dar trebuiau sa lase piata sa-si urmeze cursul normal si sa plece cei care nu rezista. Poate firma mea nu e foarte mare, dar ma descurc si platesc la stat tot ce trebuie platit.

Pentru ca se vor desfiinta multe astfel de firme statul nu va avea decat de pierdut niste bani care intrau oricum la buget”. Acelasi director a fost de parere ca o solutie pentru a scapa de prevederile noului act normativ a ar fi fuzionarea firmelor mai mici care, impreuna, vor avea posibilitatea de a-si majora capitalul social.

„Daca firma mea fuzioneaza cu o alta firma atunci puterea financiara creste. Bun, dar mai greu va fi cu actionarii pentru ca vor trebui sa fie de acord cu aceasta fuziune si aici vorbim deja de interese economice”.