Agentia Nationala pentru Locuinte intentioneaza sa construiasca 451 de vile prin credit ipotecar in cartierul Cetatea Fetei din localitatea Floresti. Din cele 3000 de persoane care au depus cereri la ANL, doar 200 au cerut adeverinta cu care sa se prezinte la banca pentru verificarea solvabilitatii, in vederea contractarii unui credit ipotecar, iar din cele 200, doar una a fost declarata solvabila.

Doar o singura persoana din 200 a fost declarata solvabila de catre banca pentru luarea unei credit ipotecar necesar construirii unei vile prin ANL la Cetatea Fetei, din localitatea Floresti.

Motivul este acela ca toate celelalte persoane interesate nu au putut face dovada unui venit de 1400 de euro lunar, cat trebuie sa aiba o familie care vrea sa ia un imprumut de 80 de mii de euro pe o perioada de 20 de ani. La o asemenea suma, rata lunara este de 400 de euro pe luna.

Pretul unei vile prin ANL la Cetatea Fetei variaza intre 80 de mii de euro si 120 de mii de euro, suma “decenta”, considera arhitectul sef al Clujului, Radu Spanu.

Vor fi construite 451 de locuinte prin credit ipotecar, dintre care 178 de locuinte izolate, 92 de locuinte cuplate, 40 de locuinte insiruite si 141 de apartamente. S-au repartizat in acest scop 54 de hectare de teren, iar metrul patrat costa intre 660 - 1000 de euro.

Din momentul aprobarii dosarului de catre banca, constructorul care a castigat licitatia, e vorba de firma Napoca S.A, poate incepe constructia vilelor. Deocamdata doar o vila poate fi construita, iar realizarea acesteia va dura doi ani. Pot beneficia de locuinta prin credit ipotecar persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de varsta.

Persoana care solicita un credit trebuie sa fie angajata cu contract de munca pe o perioada nedeterminata, iar prin veniturile pe care le obtine la nivel de familie trebuie sa poata garanta rambursarea creditului solicitat. La Cetatea Fetei, ANL a mai construit 200 de locuinte cu 295 euro pe mp, ceea ce inseamna ca, la cumparare, pretul lor va fi de 30-50 de mii de euro.

Cei care s-au mutat insa in aceste locuinte sunt nemultumiti de faptul ca infrastructura in zona si bransamentele nu sunt definitivate.

ANL asigura insa clientii ca in cazul vilelor nu va mai fi la fel si ca locuintele vor fi date in folosinta la standardele corespunzatoare pretului cerut.