Dupa ce ZIUA de Cluj a prezentat zeci de cazuri in care Primaria a inchis ochii la constructii ilegale, “actiunea buldozerul”, consfiintita printr-o hotarare de Consiliu Local va demara cu demolarea chioscurilor de presa. Pe lista neagra figureaza societatea Squadra Bassetti SRL care detine unul dintre cele mai importante lanturi de chioscuri de distributie a presei.

Gheretele aflate in proprietatea Squadra Bassetti fac obiectul unui contract de asociere tocmai cu Consiliul Local.

Reprezentantii administratiei sustin ca chioscurile functioneaza ilegal deoarece nu detin certificat de urbanism si autorizatie de construire. Situatia depaseste domeniul ridicolului deoarece, prin contractul de asociere, CL se obliga sa obtina toate documentele necesare functionarii, inclusiv certificatul de urbanism si autorizatia de construire.

Arhitectul-sef al orasului, Adrian Iancu, a blocat eliberarea documentatiei pentru ca gheretele sa fie declarate ilegale.

Reprezentantii Primariei au anuntat cu pompa ca in cursul acestei saptamani 42 de constructii provizorii ilegale vor fi demolate. Actiunea vine in continuarea unei serii de controale efectuate de Politia Comunitara care a identificat 59 de gherete, garaje si panouri publicitare construite fara autorizatie.

Proprietarii au fost somati in urma cu cateva saptamani sa inlature constructiile pe propria cheltuiala, dupa care au fost amendati.

Potrivit directiei de specialitate din Primaria Cluj-Napoca, din cele 42 de constructii, cele mai multe, si anume 21 de gherete, apartin societatii Squadra Bassetti SRL, toate fiind amplasate pe domeniul public fara autorizatie de construire si abonament de comert stradal. Activitatea ce se desfasoara in gheretele respective este cea de difuzare a presei.

Marius Baseti, patronul societatii Squadra Bassetti, sustine ca in 2000 a semnat un contract de asociere cu Consiliul Local Cluj-Napoca pentru amplasarea chioscurilor de ziare. “De peste sase ani incerc sa obtin certificatul de urbanism ca sa intru in legalitate”, a declarat Baseti.

Patronul spune ca nu este singurul distribuitor de presa in aceasta situatie si ca unele societati de distributie au fost autorizate preferential de catre Directia de Urbanism. Informatia furnizata de Baseti coincide cu alte informatii vehiculate pe piata de presa din Cluj-Napoca cum ca se incearca monopolizarea distributiei de ziare in mainile unor societati obediente politic.

Cine controleaza distributia de presa poate scoate de pe tarabe ziarele critice puterii politice sau anumitor grupuri de interese. “Nu inteleg de ce trebuie sa se demoleze gheretele de presa, mai ales ca am incercat sa respect legea, mai mult, le-am amplasat in zone in care sa nu fie monumente istorice”, a conchis patronul de la Squadra Bassetti.

Aberatiile Directiei de Urbanism

Directia de Urbanism a respins sistematic cererile distribuitorului de presa care a solicitat legal eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiei de construire. Primaria este obligata sa elibereze aceste acte conform contractului de concesiune incheiat cu societatea Squadra Bassetti.

Pe de alta parte, o data la trei luni, inspectorii Primariei amendeaza societatea cu sume de peste 10.000 lei pentru ca nu are autorizatiile, pe care, culmea ironiei, Primaria trebuia sa se asigure ca firma le detine. Contractul de concesiune este clar: ”documentatia de urbanism necesara amplasarii chioscurilor cade in sarcina Consiliului Local”.

“Am discutat si cu domnul arhitect-sef Iancu dar mereu ma amana sau imi respinge cererile”, spune Baseti. Incepand cu anul 2000 patronul a depus la Directia de Urbanism peste zece cereri prin care solicita eliberarea certificatului de urbanism.

Functionarii au respins cererile fie pe motiv ca nu exista un studiu de urbanism al orasului, fie ca pentru unele zone nu exista un Plan Zonal de Urbanism. Documente care trebuie realizate de aceeasi Directie de Urbanism.

In urma unei solicitari oficiale facute de Squadra Bassetti catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), ministerul a consiliat conducerea societatii sa actioneze in justitie Primaria. In opinia reprezentantilor MTCT, in baza contractului de asociere, administratia locala are datoria sa asigure toate avizele necesare.

Primaria nu si-a respectat angajamentele

Reprezentantii Primariei sunt decisi sa demoleze chioscurile de ziare detinute de Squadra Bassetti SRL, fara sa verifice situatia juridica a acestor amplasamente. Patronul societatii pretinde, in mod curios, ca Primaria are intentia sa scoata la licitatie spatiile in care sunt amplasate chioscurile de ziare.

“Am discutat problema chioscurilor cu viceprimarul Adrian Popa si el mi-a spus ca se va face o licitatie, dar a trecut un an si nu s-a facut nimic”, a declarat Baseti. Doar 8 din cele 21 de chioscuri ce risca sa fie desfiintate fac obiectul unui contract de asociere chiar cu Consiliul Local Cluj-Napoca.

“In 2000 am semnat un contract de asociere cu Primaria, prin care mi se permitea sa imi amplasez chioscurile in oras”, spune patronul. Obligatia societatii Squadra Bassetti SRL era sa achite 1% din profitul brut realizat in fiecare an, dar nu mai putin de 1,5 milioane de lei, apoi societatea a fost obligata sa cumpere chioscuri de un anumit tip, clauze respectate de societate.

“Actualele chioscuri sunt foarte mici si nu pot sa le asigur incalzirea, dar daca asa mi s-a cerut de la Primarie am respectat legea”, spune Baseti. Scandalul demolarii gheretelor, ce se prefigureaza zilele urmatoare, survine in contextul in care zilnic apar noi constructii ilegale binecuvantate de Directia de Urbanism a Primariei.

Pana acum nici un contravenient de calibru nu a fost tras la raspundere, prin demolarea constructiei ilegale.