In cursul zilei de ieri au avut loc, in sala de sedinte a Consiliului Local (CL) din Campia Turzii, noi discutii intre reprezentantii sindicatului de la combinatul metalurgic, conducerea Mechel si consilieri. Marele absent al intalnirii a fost ex-directorul general al combinatului, Marius Bordea, consilier local PSD.

Administratia locala a venit pregatita sa afle raspunsuri la intrebari si solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de sindicat, pe cand reprezentantii conducerii Mechel s-au prezentat doar cu o succinta prezentare a situatiei financiare a societatii.

Directorul general Mechel, Viktor Ziuzin, a declarat ca, deocamdata, nu a fost disponibilizat nici un angajat, iar situatia financiara a inregistrat o usoara crestere. Pe de alta parte, Ziuzin a sustinut ca procesul de restructurare trebuie sa continue.

Conducerea combinatului a anuntat, luna trecuta, intentia de a prelungi perioada in care otelaria si laminorul sunt inchise, peste 800 de angajati urmand sa primeasca doar 75% din salariu.

Ziuzin a precizat ca, la reunirea sa din iunie, Consiliul de Administratie (CA) a stabilit ca ambele sectii inchise in iarna sa ramana in conservare pana in 1 februarie 2007, chiar daca ar fi trebuit deschise la 1 iulie 2006.

"Suntem constienti ca oamenii au nevoie de bani pentru hrana, sa-si intretina familia si sa-si plateasca datoriile, dar discutiile de aici sunt inutile si mentin situatia de conflict intre muncitori si conducere", a declarat directorul Mechel.

Prefectul e de negasit

Una dintre acuzatiile aduse de CA s-a referit la faptul ca muncitorii refuza sa lucreze la Laminorul nr. 3, deoarece banii primiti pe somajul tehnic sunt preferati salariului oferit in aceasta sectie. Consilierul PRM Alexandru Tulai, angajat al combinatului, a motivat situatia prin faptul ca trecerea de la o sectie la alta a dus la diminuarea venitului lunar prin pierderea sporurilor.

Cea mai vehementa pozitie a fost adoptata de consilierul PSD Anton Salajan. Acesta a acuzat AVAS si Prefectura Cluj de perpetuarea starii de conflict din Campia Turzii. "Noi, autoritatile locale, nu suntem in stare sa dam un raspuns oficial oamenilor de la combinat, din cauza incompetentei, intolerantei si indiferentei celor de la AVAS. De cate ori l-am contactat, prefectul n-a putut fi gasit.

Nu am primit nici un raspuns, iar pana nu stim exact care e pozitia oficiala a statului, degeaba ne intalnim noi", a afirmat Salajan. In schimb, consilierul local PNL Adrian Antal l-a acuzat, indirect, pe fostul director, Marius Bordea, ca fiind persoana "din umbra" care are interes sa mentina situatia actuala.

"Exista persoane, din afara combinatului, care au interesul sa nu se rezolve conflictul. Dupa numirea noii conduceri, situatia financiara a inceput sa se imbunatateasca, iar persoanele respective, pe care le stiu, ar trebui sa stea deoparte", a fost de parere Antal.

Discutiile dintre cele trei parti nu au dus la nici un rezultat, singura concluzie, dupa intalnirea care a durat mai bine de doua ore, fiind ca AVAS trebuie sa isi afirme pozitia.