Tricotaje Somesul dispune de 18.000 mp in zona centrala, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Conducerea a decis sa valorifice terenul, prin vanzare, in timp ce productia va fi mutata la periferia orasului. “Suntem foarte aproape de incheierea negocierilor, este o chestiune de cateva saptamani pana cand vom lua decizia”, ne-a declarat directorul general Ioan Leanca.

“Mutarea va fi un proces dificil, dar ne vom eficientiza activitatea, vom putea face o restructurare a fluxurilor tehnologice, o regrupare a unor faze de lucru. Si asta intr-un spatiu corespunzator desfasurarii activitatii de productie, si nu in centrul unui municipiu”, a mai spus Leanca.

In aceste zile, conducerea Tricotaje Somesul analizeaza patru oferte, dintre care unele vin din partea unor companii multinationale care activeaza in domeniul comercial. Referitor la viitoarea destinatie a spatiului, Leanca a afirmat ca probabil se va merge pe un sistem combinat si ca, pe locul fabricii de tricotaje, se vor ridica spatii comerciale si birouri.

Tricotaje pleaca, Feleacul investeste

Daca Tricotaje Somesul se afla in negocieri pentru a vinde spatiile din zona centrala a municipiului, conducerea Feleacul a decis sa investeasca pe terenul care va ramane disponibil dupa relocarea productiei. Actionarii principali ai societatii, Octavian si Calin Buzoianu, au anuntat, acum cateva zile, intentia de relocare a productiei fabricii.

Suprafata de 2 hectare va fi folosita in vederea unei investitii imobiliare de 30 milioane de euro. Ansamblul rezidential multifunctional va include 400 de apartamente si va avea o suprafata desfasurata de 72.300 mp. Costurile necesare relocarii fabricii sunt estimate la 2,5 milioane de euro. Reprezentantii Feleacul anticipeaza cresteri de 30% pentru unele produse.

Fabrica va fi “mutata” la o distanta de 20 de kilometri de oras. Conducerea societatii analizeaza doua variante, iar ambele terenuri avute in vedere sunt situate in zona rurala. “Suprafata despre care este vorba e mult mai mare decat cea de care dispunea fabrica in oras, pentru ca acolo se vor desfasura si alte activitati.

Avem si solicitari din partea altor firme, pentru inchirieri”, a afirmat Calin Buzoianu. Pe terenul din afara municipiului se va ridica o hala pe doua niveluri, cu o arie desfasurata de constructie de 6000 mp. “Destinatia exacta a spatiilor o vom decide in functie de solicitari, de ceea ce vor dori firmele care vor veni.

Acolo se va dezvolta o zona integrata, de productie agroalimentara. Vom asigura inclusiv baza de materie prima pentru unele produse. Suprafata este mai mare, include si un proiect agricol, si s-ar putea ca in viitor sa apara si un centru logistic”, a spus Calin Buzoianu.

O alta fosta locatie a fabricii, cea de pe strada Traian Mosoiu, a fost transformata intr-un hotel de cinci stele, in urma unei investitii de 4,5 milioane de euro.

Farmec a spus “nu” mutarii

Amplasata in aceeasi zona cu Feleacul, societatea Farmec, situata pe strada Henri Barbusse, a analizat posibilitatea relocarii productiei, dar decizia finala s-a luat in favoarea investitiei in locatia actuala. “Vom ramane pe aceasta locatie pe care o vom moderniza”, a specificat reprezentanta societatii, Magda Miclaus.

Investitia va fi realizata pe parcursul unei perioade mai mari, va incepe in acest an, se va finaliza in 2010 si va ajunge la 10 milioane de euro. Suma va fi folosita pentru modernizarea sediului actual si pentru retehnologizarea spatiului de productie, a spatiilor de depozitare, pentru modernizarea laboratoarelor de cercetare si control al calitatii.

“Avem o sectie de deodorante ecologice la Dezmir. S-a pus problema mutarii productiei pe platforma de acolo, dar s-a renuntat. Din punctul de vedere al tehnologiei si al amenajarii spatiului, putem sa ajungem la nivelul la care sa putem respecta normele si standardele impuse de UE, fara sa ne mutam productia.

In plus, prin zona aceea va trece si autostrada si am fi avut probleme organizatorice. In tari membre ale Uniunii, autoritatile locale sau centrale au creat parcuri industriale care s-au pus, cu facilitati, la dispozitia firmelor. Daca ar exista si la noi un sprijin de acest fel, am analiza si aceasta varianta”, a mai spus Miclaus.

Brinel si Telezimex ies din oras

Pentru Brinel, una dintre cele mai importante investitii, inceputa anul trecut si continuata in acest an, a fost cea directionata inspre mutarea productiei si a logisticii in Parcul Industrial Tetarom, unde dispune de 2500 mp. “Pentru noi inseamna o alta posibilitate de miscare.

E mult mai eficient sa lucrezi in spatii special proiectate pentru activitatea desfasurata”, a spus Marcel Borodi, presedinte Brinel. Investitia necesara mutarii productiei a fost de 500.000 de euro. Conducerea Telezimex, societate care activeaza in domeniul electronicii, planuieste, pentru anul viitor, investitia intr-un centru logistic, in afara municipiului.

“Nu cred ca va fi in preajma Clujului. Ne gandim la un spatiu situat undeva langa autostrada “Transilvania”, inspre Bors, cat mai aproape de o iesire”, a declarat Nagy Zoltan, actionar principal Telezimex. “Principalul motiv care ne-a determinat sa luam aceasta decizie a fost legat de necesitatea extinderii halei.

Valoarea terenului este foarte ridicata in zona unde avem noi sediul (Calea Turzii - n. r.) si nici nu sunt foarte multe spatii disponibile”, a explicat Nagy. Actuala hala are 1450 mp, in timp ce, pentru noul centru logistic, va fi nevoie, intr-o prima faza, de 3000 mp. Sediul firmei, partea administrativa, cea de vanzari si marketing vor ramane in Cluj.

“Hala pe care o detinem o vom vinde sau o vom inchiria. Centrul logistic trebuie sa fie eficient, iar aceasta inseamna o locatie unde valoarea terenului sa fie avantajoasa, unde exista infrastructura necesara si unde forta de munca este cat mai ieftina. In Cluj-Napoca deja lupta este mare pentru personal si cresc si costurile”, a mai spus Nagy.

Proiectul pentru noul centru logistic presupune o investitie de 2 milioane de euro si va fi terminat in primul semestru din 2008.