Prefectul de Cluj, Alin Tise, a cerut conducerii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) si a Garzii Fianaciare din judet sa inceapa o verificare interna legata de relatiile neprincipiale dintre unii functionari cu atributii de control si firmele la care sotiile sau rudele foarte apropiate ale acestora sunt contabili.

Seful Prefecturii a declarat ca are indicii ca mai multe societati clujene si-au cumparat protectia prin faptul ca au angajat rudele inspectorilor si comisarilor financiari.

Tise a spus ca inclusiv sefi ai Garzii Financiare au legaturi cu firme de contabilitate care sunt conduse de rudele lor. Controale similare au fost cerute de reprezentantul Guvernului in teritoriu si in cadrul Casei de Pensii si Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Nu este pentru prima data cand prefectul intra in conflict cu directorii institutiilor deconcentrate, pe care ii acuza ca ar profita de functie ca sa isi capatuiasca neamurile.

De pilda, Tise a provocat demisia directoarei filialei din judet a Registrului Auto Roman, Brandusa Botezan, dupa ce a descoperit ca sefii din cadrul institutiei aveau rude care detineau firme cu domenii conexe de activitate.