Trei din cei 11 parlamentari hunedoreni nu mai reprezinta partidele pe listele carora au intrat in Legislativ. Tot trei dintre acestia se straduiesc sa reprezinte electoratul care i-a votat. Restul de opt parlamentari sunt foarte rar vazuti prin judet, birourile acestora fiind aproape permanent inchise.

Contactul alesilor cu electoratul se rezuma la cate o conferinta de presa, sustinuta de obicei in mare graba.

Partidul Romania Mare nu mai are reprezentanti in Legislativ la nivelul judetului Hunedoara. Senatorul Viorel Duca si deputatul Liviu Almasan au parasit "salonul" lui Vadim Tudor, nemultumiti de modul dictatorial in care Tribunul conduce partidul.

Migratorii foarte timizi

Cei doi parlamentari PRM au fost parasutati in Hunedoara de conducerea partidului. Senatorul Duca nu avea nici o legatura cu circumscriptia in care a fost ales, fiind un pastor neoprotestant intors din SUA.

Deputatul Liviu Almasan, chiar daca este originar din judet, nu a avut nici un fel de legatura cu PRM pana in momentul in care a fost numit in fruntea listei de candidati pentru Camera Deputatilor.

Cei doi si-au sustinut material campania electorala si exista voci care sustin ca si-au platit locurile in Legislativ. Nici unul dintre fostii parlamentari ai PRM nu s-au afirmat printr-o activitate sustinuta in teritoriu, fiind vazuti extrem de rar in judet sau printre alegatori.

Al treilea parlamentar care a parasit partidul care l-a propulsat in Camera Deputatilor este Ioan Timis, fost membru PSD, actualmente cu afinitati liberale. Cu toate ca este hunedorean de origine, el se rezuma, cand ajunge acasa, sa se retraga la casa de vacanta situata la poalele muntilor Retezat.

Mult prea ocupati cu problemele tarii

O alta categorie de parlamentari sunt personajele grele ale politicii sau culturii. In aceasta categorie intra vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Dan Radu Rusanu, ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu, si poetul Adrian Paunescu, reprezentantul PSD in Senat.

Intr-un interviu acordat unei publicatii locale, Rusanu a recunoscut ca nu mai are timp de hunedoreni, pentru ca functia pe care o detine la Camera Deputatilor ii ocupa tot timpul. Ministrul Barbu poate fi vazut destul de des prin judet, dar vizitele sale se rezuma la intalniri cu presa si audiente sporadice.

Senatorul Paunescu, parasutat in judetul Hunedoara dupa ce a fost refuzat categoric de PSD Dolj, unde a activat legislatura trecuta, este foarte rar vazut prin judet.

Parlamentarii hunedorenilor

Cel mai tanar, dar si cel mai harnic parlamentar al judetului este Cosmin Nicula, reprezentant al PSD in Camera Deputatilor. In fiecare sambata el este prezent la audiente in biroul din Deva. Pe masa parlamentarului au ajuns pana acum cateva sute de scrisori, petitii sau sesizari.

Cei mai indarjiti vizitatori ai sai sunt pensionarii. "Majoritatea imi solicita ajutorul in ceea ce priveste Legea pensiilor sau procesul de recalculare, pentru ca se simt nedreptatiti de autoritati. Nu pot sa-i ajut pe toti, insa ii trimit in locurile si la persoanele care ii pot ajuta", a spus deputatul, care nu se poate lauda ca a rezolvat prea multe doleante ale celor care l-au ales.

Unul dintre cei mai activi parlamentari de Hunedoara este senatorul PNL Viorel Arion. El este singurul care poarta discutii cu hunedorenii on-line, printr-un sistem de audiente care-i permite sa fie in contact cu cei care l-au ales, chiar daca se afla la Bucuresti.

Chiar daca nu este nascuta in Hunedoara, deputata PC Ionica Constanta Popescu este activa in teritoriu. Tanara a montat mai multe casute postale la primariile unor localitati din judet. Aici, cetatenii pot depune scrisori sau sesizari, acestea urmand sa ajunga la Ionica Popescu de fiecare data cand vine in teritoriu.

Alesii discreti

Deputatul democrat Monica Iacob Ridzi se rezuma sa reprezinte doar locuitorii Vaii Jiului, fiind foarte rar vazuta prin alta parti ale judetului Hunedoara, activitatea acesteia fiind deosebit de discreta. Reprezentantul minoritatii Rutenilor, Gheorghe Firzac este prezent doar la festivitatile oficiale si banchetele organizate cu ocazia acestora.