Caldura mare, monser! Caldura mare! Dincolo de canicula aproape insuportabila care ne bantuie de ceva vreme, tot romanul, de la politician si pana la muritorul de rand, viseaza la concedii "spumoase" care sa-l deconecteze de la cotidian, cel putin pentru o vreme. Profitand de mirajul sezonului estival, ZIARUL a scos la mezat un sejur pe Coasta de Azur.

Purtand eticheta de "gratuit", excursia la Riviera Franceza a fost ofertata telefonic de catre redactorii saptamanalului in regim de barter. Cat de usor au acceptat politicienii judetului o invitatie "moca" pe una dintre cele mai cunoscute, dar si costisitoare, zone de litoral din lume? Cititi si va minunati!

"Buna ziua! Dana Badescu de la Agentia de Turism Holiday Tour din Targu Mures va deranjeaza. Va sun din partea domnului director Daniel Melinte. A incercat dansul sa dea de dumneavoastra in cursul saptamanii trecute, dar nu a reusit. Pentru ca ne sunteti simpatic, venim cu o oferta foarte tentanta. Este vorba de un bilet gratuit, de doua persoane, pentru un sejur pe Coasta de Azur.

Unde ar fi mai bine sa va trimitem biletul? Acasa sau pe adresa institutiei?", a sunat oferta redactorilor de la ZIARUL. Cati dintre cei apelati au acceptat invitatia venita telefonic, din partea unei firme fantoma si a unui director de care nimeni nu avea habar? Va spunem noi, suficienti.

Si pentru ca totul sa sune a spaga ordinara, in momentul in care invitatia era ca si acceptata, redactorii au mai pus-o si de un barter. "Stiti, pe langa agentia de turism, d-nul director mai are si o firma de constructii. Si ne gandeam daca, pe viitor, ne-ati putea ajuta sa castigam si noi ceva licitatii pentru drumuri. Credeti ca putem rezolva?", au mai continuat reporterii.

Orbiti de petrecerea unor clipe de vis, nici unul dintre mai marii judetului nu au mirosit "mita" unei excursii care s-a dorit a fi pe degeaba. Sau probabil, alesii nostri sunt atat de obisnuiti cu astfel de invitatii, incat propunerea ZIARULUI nu a sunat a nimic anormal. Dar sa ii luam pe rand!

Calian de la Iernut e "intre doua"

Primul abonat pe lista ZIARULUI a fost nou-noutul pedist de Iernut, consilierul Dorel Calian. Care, din cate se pare, si-a schimbat doar culoarea politica nu insa si naravurile pesediste. "Pai, eu va dau adresa. Notati, strada Energeticii numarul 1. Sa ma puneti in august. Orice data imi este convenabila atunci pentru ca sunt in concediu. Referitor la firma de constructii, sigur ca da.

Dupa aceea mai rezolvam una alta", s-a aratat entuziast Calian. Dupa cateva secunde insa (timp in care, probabil, a dat nas in nas cu luciditatea), consilierul a incercat s-o dreaga: "Trimiteti alaturat si niste date cu motivele pentru care am fost ales. Date despre firma d-voastra. Si detalii despre excursie. In principiu sunt de acord, dar sa inteleg si eu care imi este meritul.

In ceea ce priveste cealalta problema, aici este mai complicat putin. Nu stiu, nu stiu ce sa zic... Vedeti d-voastra, trebuie sa respectam legea. Iar aici se se cam amesteca lucrurile. Nu putem face rabat de la lege. Cand firma executa lucrari de calitate si respecta cele impuse de caietul de sarcini, votul meu intotdeauna este pozitiv". Nu i-a reusit! Pentru ca, vorba aceea, nu am auzit nici un "NU" categoric.

"Mai vedem"

Viceprimarul marca PSD al Tarnaveniului, Ovidiu Chindris, ar fi acceptat bucuros oferta ZIARULUI, daca nepotii nu i-ar fi dat batai de cap. "A, nu multumesc! Am vrea noi sa putem pleca. Dar avem o nepotica mica si nu putem parasi localitatea", s-a scuzat vicele, in timp ce imaginatia incepuse deja sa-i zboare aiurea la romantismul unui apus de soare maritim.

La Primaria Glodeni, decizia de "mita" poate fi luata doar la unison. Cel putin asa am dedus din cele declarate de catre Ovidiu Palcu, viceprimarul comunei. "Azi nu ma pot pronunta. Sunati-ma in alta zi si mai vedem atunci. Plecarea mea ar depinde de mai multi factori. Trebuie sa vorbesc si cu primarul. Acum nu va pot da nici un raspuns. Mai reveniti si vom vedea", a conchis Palcu.

In aceste conditii nu putem concluziona decat ca, meseria de sudor pe care o practica vicele din Glodeni pana mai deunazi, i-a adus acestuia un dram in plus de precautie.

Vicele din Mica - un pas spre inchisoare

Reti Gheorghe, viceprimarul comunei Mica, s-a dovedit a fi mai mult decat incantat la auzul ofertei de vacanta. "Trimiteti-mi invitatia pe adresa Primariei. O sa pot onora aceasta solicitare. Deci, Primaria comunei Mica, numarul 56, codul postal 547400. Nici nu stiti ce bucurie mi-ati produs! In ce sezon este? A, pe luna august. Eu zic asa, in perioada 15-30 ar fi cel mai bine.

Am concediu atunci. Oricum, mai vorbim. Banuiesc ca, adresa firmei d-voastra va fi pe plicul care-mi va parveni", s-a precipitat reprezentatntul UDMR. Ba mai mult, intrebat de redactorii ZIARULUI daca ne-ar ajuta cu un mic cuvintel pentru castigarea unei licitatii de reabilitare a retelei de drumuri din cadrul comunei, vicele Reti nu s-a dat in laturi si ne-a asigurat de toata sustinerea.

"Ar fi minunat sa ne ajutati cu reparatiile de drumuri. Va ajut categoric! Da! Da ", s-a aratat vadit emotionat de mita propusa vicele Reti. Suntem foarte curiosi ce parere ar fi avut la auzul unui astfel de raspuns, reprezentatii Departamentului National Anticoruptie (DNA)?

Carmen, tot profi esti!

Afacerist de talie comunala, cel mai bogat primar autoproclamat al judetului, Vizi Josef a reusit inca o data sa ne surprinda. De data aceasta, intr-un mod placut. "Un bilet pe Coasta de Azur costa foarte mult. Sa-mi ofere cineva un asemenea lucru gratis mi se pare putin ciudat. Mai ales ca eu nu am lucrat pentru directorul d-voastra.

Nici macar nu-l cunosc", s-a ratoit la noi biraul comunei Sangeorgiu de Mures. Situatia s-a dovedit a fi una identica si la poarta Inspectoratului Teritorial de Munca, unde Carmen Vamanu ne-a urlat in timpane mai ceva ca la usa cortului. Desi nu este om politic declarat, tot judetul stie ca sefa ITM-ului este unul dintre oamenii grei ai filialei judetene a PNL. "Eu cred ca nu stiti ce vorbiti.

Sa-mi propuneti mie una ca asta! Eu nu raspund la asemenea bartere. Nu am facut asa ceva niciodata. Si oricum, in acest moment, am treaba", a incercat Vamanu sa scape de noi.

Liviu Pop, afaceristul PeNaL

Consilierul municipal Liviu Marius Pop s-a napustit asupra excursiei cu iz de spaga mai ceva ca lupul la oi. "Va dau adresa de acasa sau cea de la societate? Notati: Pop Liviu Marius, Piata Trandafirilor numarul 6/6. Din partea cui este invitatia? Aaa, Haliday Tour! Cate zile sunt? O saptamana pe Coasta de Azur? Aha... Cel mai bine ar fi in a doua perioada a lunii.

Ma refer la sfarsitul lui august", a incercat sa ne lamureasca consilierul. In timp ce solicitarea unui mic ajutor pentru licitatia lucrarilor de reparatie a drumurilor, a trecut ca pe... apa. "Da! Da! Bine! Bine! Bine!", ne-a asigurat consilierul PNL. No comment!

Dancu se tine de prostii

Nici primarul PSD-ist al Ludusului, Ovidiu Dancu, nu a mirosit oferta de spaga a ZIARULUI. "Vorbiti putin mai rar. Deci, pe ce perioada este excursia? Si de ce m-ati ales tocmai pe mine? Oferta este doar pentru o singura persoana sau mai pot lua pe cineva?", s-a aratat vadit interesat primarul vanator al ludusenilor.

In schimb, a incercat sa forteze negocierea directa a unei eventuale licitatii de drumuri, solicitand un numar de telefon si pornind inspre sediul firmei fantoma. "Eu zic ca, cel mai bine ar fi sa stam de vorba. Uite, imi dati numarul d-voastra si adresa firmei. Eu am sa vin acolo si discutam. Oricum, voi fi la Targu Mures pentru o sedinta", ne-a anuntat Dancu.

Si tot aici, mai trebuie sa precizam ca, la aproximativ trei ore de la discutia cu pricina, primarul de Ludus a inrosit telefonul unuia dintre redactorii saptamanalului. Ca de, avea chef de afaceri. Nu, insa, unele cinstite. Asa cum i-ar fi stat bine unui edil.

Vicele Sighisoarei - sejur la racoare

Cireasa de pe tort a purtat numele lui Sorin Savu, viceprimarul PSD al Sighisoarei. Dupa curiozitatile de rigoare, vicele sighisorenilor a hotarat ca este cazul sa treaca la treburi mai serioase, solicitandu-ne detalii suplimentare despre firma constructoare si asigurand redactorii saptamanalului ca nu ar reprezenta nici o problema inlesnirea unor astfel de afaceri.

"Adresa mea este strada Tabacarilor numarul 12. Cand aveti diponibil? Pe toata perioada lunii august? Pentru mine ar fi cel mai bine dupa data de 23. Imi iau cu mine si sotia. Firma de constructii cum se numeste? Top Tek? Aha... Pai, acest aspect (n.red se referea in acest caz la licitatia organizata pentru drumuri) il vom discuta cu prima ocazie ca la telefon nu prea este loc.

In principiu nu este nici o problema", a conchis viceprimarul din Sighisoara. Fara sa se gandeasca ca, daca la celalalat capat al firului se aflau reprezentantii DNA-ului si nu ZIARUL, acest lucru i-ar fi adus un sejur la "mititica" intre 3 si 12 ani. Iar asta, potrivit normelor legale aflate in vigoare.

Serviciu contra serviciu

Cu toate ca nu suntem foarte surprinsi de atitudinea politicienilor, nu putem sa nu ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca la celalalt capat al firului de telefon s-ar fi aflat un reprezentant al DNA si nu un redactor al ZIARULUI? Sau chiar un reprezentant al unei agentii de turism care, dupa intoarcerea politicianului din excursia oferita "moca", i-ar fi cerut acestuia un spatiu comercial, un teren sau chiar castigarea unei licitatii. In fond, omul nostru politic s-ar fi desfatat in Marea Tireniana pe cheltuiala directorului proprietar de agentie.

Iar intr-o tara in care principiul: serviciu contra serviciu inca functioneaza... Trageti si voi concluziile! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca lejeritatea cu care politicienii de mai sus si-au dat adresele personale unei firme de serviciile careia nu au auzit niciodata, pare de-a dreptul jenanta.

P.S. Pentru a nu fi acuzati de "carcotasi" ca redactam materialele apeland la imaginatie, am inregistrat convorbirile purtate cu politicienii judetului, apeland la o serie de mijloace moderne. Drept urmare, putem satisface curiozitatea tuturor celor interesati. Va asteptam la redactie!

Articolul 254 din Codul Penal prevede faptul ca fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a se face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.

De curiozitate, redactorii ZIARULUI au intrebat reprezentantii unei companii de turism, la ce valoare s-ar ridica costurile unui sejur pe Coasta de Azur al unei singure persoane. Si pentru ca preturile s-au dovedit a fi cu adevarat explozive, am realizat si noi cat de mirific suna propunerea noastra. "Daca este vorba de cazarea intr-un apartament preturile variaza intre 300-400 euro.

In cazul cazarilor la hotel, costurile sunt putin mai ridicate. Si asta pentru ca, in pretul cazarii intra si doua mese: micul dejun si cina. Transportul de la Targu Mures in Franta, pe Coasta de Azur, atinge undeva suma de 390 de euro", a declarat Erika Ugron, reprezentanta firmei Trans Air Agency din Targu Mures.