Acum cateva zile am fost informati ca in municipiul nostru, la doi pasi de centrul administrativ, in cladirea ruinata a fostului spital ORL de pe str. Zorilor se vad lumini noaptea.

Unii spuneau ca-s stafiile bolnavilor decedati in spital, altii ca-s satanisti care isi fac ritualurile lor acolo... Realitatea era insa dureros de banala. Marti, 18 iulie a.c., la amiaza, am patruns in cladirea respectiva, unde ni s-a infatisat un spectacol greu de imaginat.

In camerele goale, fara mobilier si fara ferestre, se aflau niste saltele asezate pe cimentul gol. La ora aceea nu era nimeni "acasa" asa ca ne-am plimbat nestingheriti peste tot, observand cateva incaperi cu urme evidente de locuire.

La parterul inundat de maldare de gunoaie sunt cuiburile cainilor vagabonzi, iar la etaj locuiesc oameni. Am incercat sa-mi inchipui cum isi petrec noptile acesti dezmosteniti si m-am frisonat. Probabil duc veritabile razboaie nocturne cu cainii si cu sobolanii, ca sa nu mai vorbim de bataliile cu insectele.

In noptile friguroase, dupa cum am observat, se aduna cu totii intr-o camera unde se face focul si picotesc in jurul lui, cu mic cu mare. Ce ard in foc? Saltele, paturi, scaune, lazi de lemn, orice gasesc prin gunoaie. Urmele de "locuire" aratau ca in cladire stau vreo 5-6 adulti, iar alaturi de ei se afla si copii.

Prin urmare am anuntat autoritatile competente si ne-am propus sa revenim seara. Zis si facut: in aceeasi zi, la ora 21.00, am descins la fata locului impreuna cu doua persoane reprezentand Primaria municipiului Alba Iulia (Seviciul public de asistenta sociala) si Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC), insotiti de un echipaj al Politiei Comunitare, condus de dl. Ioan Voda.

Nici de aceasta data nu am avut prea mult noroc. Nu am gasit decat trei persoane (doi adulti si un copil), caci ceilalti "locatari", anuntati probabil, nu au venit la "hogeac". Cele trei persoane erau Dorin Marginean, 38 de ani, Rusalina Caldarar, 45 de ani si Lamaita Caldarar, fiica Rusalinei, in varsta de 11 ani.

Bineinteles, intentia nostra nu era aceea de a lua vreo masura coercitiva asupra acestor dezmosteniti. In fond cu ce gresisera? Neavand unde sta au fost nevoiti sa aleaga intre ruinele spitalului si cerul liber...

Din pacate, posibilitatile legale de sprijin in astfel de cazuri sunt destul de limitate. Abia dupa ce SPAS-ul din cadrul Primariei Alba Iulia impreuna cu Asociatia Filantropia Ortodoxa vor infiinta, in zona garii, un adapost de urgenta, cazurile disperate de oameni fara un acoperis deasupra capului vor putea fi solutionate.

Temporar, desigur. In cazul de fata s-a luat masura adapostirii femeii cu copilul in Centrul maternal "Speranta", dar numai pentru o noapte, deoarece copilul a depasit varsta limita de 7 ani, pana la care putea fi primit in acest asezamant.

Barbatului i s-a oferit gazduire in adapostul Filantropiei (cel ce functioneaza de mai multa vreme, alaturi de o cantina sociala), dar a refuzat. A doua zi au inceput demersurile pentru rezolvarea legala a problemei.

Mai intai li s-a gasit un loc omenesc unde sa stea (la niste rude pe str. Teilor), apoi li s-au facut documentele de identitate (fara de care nu existau, practic, nici pentru statul roman, nici pentru sistemul de protectie), iar in cele din urma li se va acorda ajutor social, masa zilnica la cantina sociala, alocatia de stat (dubla, din cate stim, pentru familie monoparentala) etc.

Iar fetita, care pana la varsta de 11 ani nu a mers nici o zi la scoala, va fi inscrisa din toamna. Asadar, din punct de vedere social, cazul celor trei poate fi considerat ca si rezolvat.

Dar mai apare un aspect interesant in aceasta poveste: ceilalti "voiajori", care nu sunt din judetul nostru si despre care Politia Comunitara are mai multe informatii, dupa cum ne-a marturisit dl. Voda. In consecinta, cladirea fostului spital ORL va mai face obiectul unor descinderi, in viitor.

Problema este insa alta; cladirea in sine, care a devenit un veritabil focar de infectie, in plin centrul acestui municipiu european. Din cate stim, cladirea a fost restituita urmasilor proprietarului de la care a fost luata in perioada comunista.

Acestia (7 persoane, cu domiciliul in Bucuresti, Baia Mare si Cluj Napoca), care au fost pusi in posesie inca din primavara acestui an, pot fi determinati legal de catre Primaria Alba Iulia sa-si ingrijeasca proprietatea, eventual s-o demoleze sau s-o vanda. Altfel ea va ramane asa, culcus pentru bufnite, caini vagabonzi, pepiniera de sobolani si "punct de tranzit" pentru dezmostenitii soartei.