In privinta numarului unitatilor de procesare a carnii si laptelui care vor putea functiona la standarde europene odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, judetul Alba se va afla in jumatatea superioara a unui clasament intocmit in acest sens.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba ne-au declarat ca in urma repetatelor evaluari realizate pana acum au fost inchise zeci de unitati pentru ca nu respectau normele sanitar-veterinare, fapt atestat prin buletinele de analiza de laborator, nu aveau capacitatea de a atrage fonduri prin programul Sapard si nici posibilitati financiare pentru a intocmi programe de modernizare viabile.

Pentru a-si moderniza unitatile existente, in functie de stadiul in care functioneaza in prezent, ar trebui realizate investitii de cel putin 150.000 de euro la o unitate de procesare a laptelui si de peste 265.000 de euro la un procesator de carne.

Au mai ramas doar cele care au programe de restructurare-modernizare sau si-au depus proiecte pentru infiintarea unor ferme noi prin programe Sapard.

Pe linia procesarii carnii albe, de pasare, vor functiona doua ferme avicole. De asemenea, odata cu finalizarea programelor de restructurare-modernizare, judetul Alba se va mai putea mandri si cu 12 fabrici de preparate din carne, 4 abatoare de bovine si 12 unitati de procesare a laptelui.

Acestora li se vor alatura o ferma de gasteropode (melci), o ferma piscicola, o fabrica de inghetata si doua unitati de albinarit. Ultimele doua unitati de procesare din categoria D, dar care nu au intocmit programe de restructurare, au fost inchise la sfarsitul lunii trecute: un procesator de lapte de la Ponor si un abator de la Bistra.

Alte 3 unitati din categoria C au planuri de tranzitie aprobate de Comisia Europeana pana la data de 31 decembrie 2009. Este vorba despre o unitate de procesare a laptelui din Lopadea Noua, un abator din Blaj si un procesator de carne din Miraslau.

In categoria D se mai afla inca 6 unitati: cate doua la Alba Iulia si Sebesel, respectiv la Cricau si Cugir, dar care au proiecte Sapard pentru construirea unor obiective noi, care sa corespunda din start normelor europene. In baza unei derogari, vechile unitati vor mai putea functiona doar pana la data de 1 octombrie 2006.

In schimb, in privinta fermelor de crestere a animalelor numarul celor autorizate este mult mai mic. Exista doar o ferma cu vaci cu lapte autorizata la standarde UE, alte 4 sunt in curs de reautorizare, iar doua unitati au depuse dosare pentru autorizarea la standarde europene.

Totodata, functioneaza conform cerintelor europene un centru pentru colectarea ovinelor destinate exportului, o crescatorie de melci si 4 ferme avicole, o alta societate fiind in curs de reautorizare.

Referitor la targurile de animale, veterinarii au aratat ca numai 5 targuri functioneaza la standarde europene: Horea, Mogos, Lupsa, Sibot si Garda de Sus, in timp ce targurile de la Teius, Drambar si Salciua trebuie sa faca investitii pentru reautorizare conform normelor UE.