Ierarhii Bisericii Greco-Catolice si cei ai Bisericii Reformate au formulat critici la adresa demersurilor facute de sinodul mitropoliei ortodoxe din Cluj. Ei sunt nemultumiti de intentia ortodocsilor de a santaja autoritatile, astfel incat acestea sa restituie bunurile bisericesti confiscate in timpul comunismului in functie de numarul de credinciosi ai fiecarui cult.

Membrii Sinodului permanent al Bisericii Greco-Catolice cer autoritatilor romane sa le respecte dreptul de proprietate asupra bunurilor de la Biserica Romana Unita cu Roma, confiscate abuziv de comunisti si date apoi in administrarea ortodocsilor.

Biserici greco-catolice, distruse in timp

Prelatii acestui cult, care sunt semnatari ai documentului, adica Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul major si mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma, episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, si episcopul de Oradea, Virgil Bercea, mai sustin ca: "lipsa de decizie a Statului Roman, precum si ineficienta intalnirilor Comisiei Mixte de Dialog cu reprezentantii Bisericii

Ortodoxe Romane, au facut ca unele lacasuri de cult, care au apartinut Bisericii Greco-Catolice, in acest rastimp, sa fie demolate, stramutate sau demontate.

Revenirea la terminologii si expresii din perioada comunista denota faptul ca nu se doreste nici pe departe respectarea libertatii de constiinta a credinciosilor, ci, dimpotriva, se incearca, prin formule agresive, si adunarea de semnaturi, manipularea constiintei credinciosilor celor doua confesiuni care traiesc in pace si in buna intelegere unii cu altii".

"Se observa ca anumite actiuni sunt menite nu numai sa favorizeze unilateral dezvoltarea unei confesiuni, cat mai degraba sa impiedice refacerea fireasca a celeilalte confe-siuni, privita ca o amenintare prozelitista", se mai arata in acelasi comunicat de presa.

Episcopii greco-catolici mai atrag atentia ca: "dreptul de proprietate, drept fundamental garantat de art. 41 din Constitutia Romaniei, trebuie sa fie ocrotit de lege si Justitie si, ca urmare, nu poate fi lasat in competenta exclusiva a unor Comisii Mixte de Dialog, in care partile au interese divergente.

(...) In consecinta, ramanem in continuare deschisi la discutii in adevar, caritate si Justitie si consideram, asa cum am facut-o si pana acum, ca este de datoria Statului Roman elaborarea unei legi cu privire la retrocedarea lacasurilor de cult care au apartinut Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, cu respectarea principiilor de drept european si international in domeniu, fara discriminare".

Reformatii cer dreptate

Reactia prelatilor catolici de rit bizantin vine dupa ce ierarhii mitropoliei ortodoxe de la Cluj au cerut autoritatilor sa restituie lacasurile de cult confiscate de autoritatile comuniste in functie de numarul actual de credinciosi a fiecarei confesiuni. Aceasta pozitie a starnit critici vehemente.

Ultima dintre ele a fost formulata, astazi, de Consiliul Dirigent al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, cu sediul in Oradea.

Eparhia, condusa de episcopul reformat Laszlo Tokes, atrage atentia ca intr-un stat de drept, proprietatea nu poate fi conditionata de numarul credinciosilor unui cult.

"Consiliul Dirigent considera inacceptabila recurgerea la santajul politic si isi exprima indignarea fata de declaratiile de acest gen al unui inalt ierarh al bisericii majoritare fratesti", se arata in documentul Eparhiei Reformate.

Totodata, Consiliul Dirigent considera ca Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, incearca sa impiedice "retrocedarea celor aproximativ doua mii de biserici Greco-catolice date in folosinta ortodocsilor prin decretul din 1948 Bisericii Greco-Catolice, reinfiintata dupa 1989".

De mentionat ca Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului se afla in instanta cu Parohia Ortodoxa "Sfanta Treime" din Oradea pentru un teren de langa un liceu cu predare in limba maghiara. Procesul a ajuns deja la Curtea de Apel.