Problemele de mediu lovesc dur in intentia AVAS de a privatiza Nitramonia Fagaras. Termenul pentru finalizarea privatizarii va fi prelungit pina la rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta combinatul. AVAS doreste sa ceara investitorilor maghiari de la Nitrogenmuvek un termen de gratie pina la indeplinirea cerintelor UE de protectie a mediului.

Maghiarii de la Nitrogenmuvek mai au insa o problema cu AVAS: ei nu doresc sa contopeasca cele 5 societati de pe platforma Nitramonia - asa cum prevede la ora actuala contractul de privatizare - situatie in care AVAS ar putea negocia prelungirea termenului de rezolvare a problemelor de mediu in schimbul acceptarii conditiilor partenerilor maghiari.

Probleme mai exista si in privinta concedierii a nu mai putin de o suta de salariati - conditie pusa de Nitrogenmuvek - dar impiedicata de legislatia romana, intrucit o parte a muncitorilor au fost transferati de pe societatea-mama, Nitramonia, pe alte societati componente ale combinatului.

In prezent, intrucit AVAS nu poate rezolva in timp util nici situatia numarului excedent de angajati ai societatii Nitramonia si nici problemele de mediu cu care se confrunta combinatul, cauta sa intocmeasca o lista de alte facilitati pe care le-ar putea oferi investitorilor unguri.