Localnicii se pot muta in case noi tocmai in 2007

Conform ultimelor estimari ale specialistilor localnicii de la Ocnele Mari care se afla in zona de pericol maxim se pot muta in case noi de la 1 ianuarie 2007. Solutiile oferite de autoritati pentru cele 30 de familii aflate in zona periculoasa nu au fost insa pe placul localnicilor.

Duminica, 16 iulie s-a organizat o dezbatere publica la casa de cultura din localitate, in cursul careia oamenii au fost consultati de autoritati cu privire la noile locatii propuse pentru a fi stramutati.

La intalnirea cu localnicii au fost prezenti reprezentanti ai Institutului de Cercetari si Proiectari Miniere Cluj, profesorul Florin Zamfirescu, membri ai societatii CONVERSMIN, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ion Calea si primarul orasului Ocele Mari Gheorghe Radu.

Locuintele sunt tot mai instabile

Locuintele oamenilor au devenit instabile din cauza exploatarii de sare de la Ocne, care a inceput inca din anul 1960. In prezent exista in zona peste 50 de caverne de diferite dimensiuni. Cel putin 30 de familii vor fi mutate din zona in alte locuri, mai sigure.

De asemenea, in aceasta perioada se acorda si despagubirile destinate familiilor ale caror case au fost afectate in perioada 2004 - 2006 la Ocnele Mari.

Tavanul cavernei din Campul II - foarte subtire

Pana acum cele mai mari probleme la Ocnele Mari au fost provocate de caverna aflata in Campul I de sonde. Specialistii au apreciat insa ca si tavanul cavernei formate in Campul II de sonde de la Ocnele Mari este foarte subtire si ar putea provoca diferite probleme oricand. „Am reusit in cele din urma sa stabilizam situatia din Campul I Sonde, unde nu sunt pentru moment probleme.

In schimb un al doilea element de risc este reprezentat de Campul II Sonde, unde tavanul este foarte subtire. La Ocnele Mari sunt patru campuri, fiind prezente peste 50 de goluri subterane, cu volume destul de mari. Este si cazul Campului III Sonde, unde caverna Teica are 600-800 de metri cubi, putand crea de asemenea, peste cativa ani probleme.

Trebuie sa ne gandim bine ce facem si sa luam deciziile cele mai intelepte”, a precizat Florin Zamfirescu, profesorul care a efectuat in ultimii ani studii in zona. Ultimele studii efectuate de specialistii Facultatii de Geologie de la Universitatea Bucuresti, care s-au deplasat in zona indica posibilitatea prabusirii tavanului cavernelor din campul I.

Florian Zamfirescu, profesor universitar la Facultatea de Geologie din Bucuresti, coordonatorul proiectului de cercetare a cavernelor de la Ocnele Mari a spus ca situatia din campul de sonde I prezinta un potential pericol si ca oamenii care locuiesc in acea zona trebuie stramutati cat se poate de repede. „Campul I a fost primul in care sarea a fost exploatata prin solutie salina.

Primele foraje si extrageri au fost incepute in anul 1960 si s-au oprit oficial in 1972”, a declarat Florian Zamfirescu. Profesorul spune ca diametrul cavernei de sub Campul I este, dupa ultimele masuratori de 30 de metri, iar tavanul de sare are o grosime foarte mica, sub limita de siguranta.

Toate acestea duc la posibilitatea prabusirii tavanului si la repetarea situatiilor din ultimii ani, cand oamenii au fost obligati sa evacueze locuintele chiar in miez de noapte.

Specialistii au realizat un studiu de risc in legatura cu situatia actuala a Campurilor I-IV, din care a reiesit ca in afara primelor doua campuri, exploatarea sarii poate continua in acelasi sistem ca si pana acum, acesta fiind si un mijloc destul de important pentru dezvoltarea localitatii.

La 1 ianuarie 2007, localnicii isi primesc locuintele la cheie

Campurile de sonde I si II vor fi astfel inchise cat de curand, termenul de finalizare a operatiunii fiind luna noiembrie a acestui an. Directorul societatii CONVERSMIN, care se ocupa cu amenajarea drumurilor din localitate, Sorin Copoescu a spus ca localnicii care vor sa se mute in zone mai sigure pot face acest lucru, din 2007.

Va fi luat de asemenea in considerare si proiectul tehnic de refacere adiacenta a cavernei si a zonelor afectate, precum si elaborarea documentatiei referitoare la Campurile III si IV, in vederea unei imagini clare a situatiei existente in acele zone. In perioada urmatoare va fi consolidat de asemenea si digul de retentie.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Ion Calea s-a aratat deranjat de faptul ca la Ocnele Mari totul se rezuma la discutii si mai putin la fapte.

Oamenii pot alege despagubirile in bani

In cazul in care nu doresc sa se mute in noi locuinte localnicii care vor trebui stramutati pot cere sa li se plateasca despagubiri banesti. Unii dintre localnicii sunt insa hotarati sa nu isi paraseasca locuintele. „Nu stiu inca sigur care va este dorinta privind situatia de la Ocne, dar sfatul meu este acela de a va reface locuintele.

Oricum, indiferent de ce se va intampla, nimeni nu va decide fara a va asculta propunerile si hotararile luate. Nu se va decide de sus ce se va intampla cu casele voastre, cu voi. Ultimul cuvant va va apartine, cetateni”, a spus primarul Gheorghe Radu.

Posibilele amplasamente pentru sinistrati ar fi Valea Lunga, Buridava, dar urmeaza ca specialistii sa faca proiectul pentru construirea unor noi case in noile amplasamente numai daca acestea vor fi acceptate de sinistrati.

„Am propus cinci locuri in care se pot stramuta locuintele respective, selectia lor facandu-se in primul rand in functie de optiunile oamenilor”, a spus primarul de la Ocnele Mari.

Localnicii sunt nemultumiti

In marea lor majoritate oamenii sunt nemultumiti de noua solutie gasita de autoritati, aceea de a-i muta din casele lor. In ceea ce priveste soarta terenurilor mostenite, a suprafetelor forestiere, totul a ramas in faza de discutii.

Desi multi oameni s-au intrebat ce se va intampla cu acele zone mostenite, cum vor putea ei ajunge cu uneltele agricole la terenurile respective o data ce vor fi mutati in alte parti problema a ramas fara un raspuns cert, urmand sa se gaseasca si o solutie in acest sens. „Este a doua oara cand sunt stramutat. De data asta nu mai vreau sa imi parasesc casa.

Am muncit atatia ani ca sa o construiesc si nu vreau sa o dau pe un pret de nimic. O sa imi apar proprietatea cu pretul vietii”, a spus Ioan Fetele, unul dintre localnicii care ar trebui sa se mute. Primarul a spus ca in ultimii ani infrastructura orasului a fost practic distrusa din cauza lucrarilor si a utilajelor folosite in zonele afectate.

Nici lacasurile de cult nu au o soarta prea buna. Potrivit preotului din Ocnele Mari, daca nu se vor lua masuri imediate se pot pierde doua biserici, cea din Teica si cea din Titireciu, care sunt monumente istorice atestate.