Senatorul PRM Gheorghe Funar a facut o plangere la DNA impotriva Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si firmei "Polus Transilvania" in legatura cu terenul din zona de vest a municipiului Cluj-Napoca, de la "Sapca Verde". In acest loc urmeaza sa fie construit un centru comercial.

Parlamentarul a mentionat ca a fost, in aceste zile, chemat intr-o audienta la procurorul Ioan Irimia, din cadrul DNA, pentru a da o serie de declaratii despre acest caz. "Este o jefuire a bugetului national intre 52 si 70 de milioane de euro", a mai afirmat Funar.

El reclama ca acest teren, de aproximativ 35 de hectare, unde a functionat Statiunea Experimental Didactica a USAMV, apartine de domeniului public, iar contractul de cooperare incheiat intre institutia de invatamant superior si respectiva firma privata este in afara legii.

Gheorghe Funar il critica pe rectorul universitatii, Liviu Marghitas, ca s-a lasat "cumparat" de firma "Polus", al carei director este omul de afaceri Paszakany Arpad, patronul echipei de fotbal "CFR Ecomax", si care a dobandit aproape gratis aceasta parcela, evaluata la o valoare de cel putin de 10 milioane de euro.

De asemenea, senatorul PRM a subliniat si faptul ca, in urma cu vreo doi ani, rectorul USAMV lupta contra "Polus" si a societatii "Agroindustriala" SA, de la care a fost achizitionat terenul in cauza, avand chiar castig in instantele judecatoresti. Magistratii au dat atunci verdictul ca pamantul apartine domeniului public si ca nu poate fi vandut sau instrainat.

Cu toate acestea, sustine Funar, in prezent Marghitas semneaza contracte de cedare si administrare a terenului in schimbul unui milion de euro si a unor gratuitati privind construirea unor imobile in incinta USAMV, precum si anumite sume din vanzarea actiunilor viitorului centru comercial.

Funar vrea sa ceara ancheta guvernamentala

Funar a cerut sa se faca public acest contract de cooperare dintre USAMV si SC "Polus Transilvania", unde, dupa cum precizeaza senatorul, institutia de invatamant este net dezavantajata, in cazul unei rezilieri, cand universitatea ar putea fi excutata silit de societatea privata.

Mai mult, potrivit senatorului PRM, Marghitas se obliga ca sa renunte la toate actiunile in instanta deschise impotriva lui "Polus" sau legate de respectivul teren.

Funar nu crede ca membrii Senatului USAMV stiu ce au semnat, de altfel, el le-a transmis ca mai au timp sa-si retraga iscaliturile de pe acel act, daca nu, vor trebui "sa dea cu subsemnatul la DNA in timpul".

In toata aceasta afacere este amintit si numele parlamentarului PSD Antonie Iorgovan, care, in opinia lui Funar, ar fi consiliat juridic firma SC "Polus" in obtinerea terenului de la "Sapca Verde". Mai mult, parcela respectiva ar trebui retrocedata celor 54 de familii care il revendica.

Totodata, Gheorghe Funar a tinut sa precizeze ca va solicita ministrilor Agriculturii si Educatiei Nationale, precum si premierului Calin Popescu-Tariceanu sa dispuna efectuarea unui control guvernamental, si chiar deschiderea unei anchete, fata de modul cum s-a ajuns ca o societate privata sa intre in posesia unui teren care apartine domeniului public si felul cum poate fi recuperarat.