Presedintele PSD Petrosani, Haralambie Vochitoiu, este cercetat penal de procurorii Anticoruptie pentru fapte pe care le-ar fi comis in perioada in care a fost director adjunct al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Hunedoara.

In acelasi dosar mai sunt cercetate inca 6 persoane, printre care si fostul director general al institutiei, Marcel Socol, pentru un prejudiciu estimat la peste 6 miliarde lei vechi.

Cei incriminati sustin, insa, ca nu este nimic real si ca sunt "victime ale unor presiuni politice".

Contracte acordate cu prea multa usurinta

Potrivit informatiilor oficiale, fosta conducere a AJOFM este cercetata pentru ca ar fi incredintat cu prea multa usurinta lucrari catre o firma din Hunedoara, "Bestjobs" SRL, favorizand producerea unui prejudiciu de peste 6 miliarde lei vechi.

Astfel, in perioada 2003-2004, fostii sefi ai institutiei ar fi incheiat cinci contracte privind diverse servicii de asistenta cu societatea amintita, insa nu ar mai fi fost urmarit modul de derulare a lucrarilor, fapt ce ar fi condus la neefectuarea serviciilor de catre firma in cauza.

Mai mult decat atat, se vorbeste de incasarea banilor pentru serviciile neefectuate prin intocmirea in fals de documente. In acest dosar, procurorii DNA cerceteaza 7 persoane sub as-pectul savarsirii infractiunilor de inselaciune si fals intelectual.

Ancheta ii vizeaza pe Ioan Marcel Socol, fost director general al AJOFM, fostii adjuncti ai acestuia, Haralambie Vochitoiu si Mariana Bacila, precum si pe Mihaela Boian, Gheorghe Kiss, Adrian Armeanu si Ioan Mugur, angajati ai aceleiasi institutii.

Verificarile au fost demarate anul trecut de catre reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie, in urma unei plangeri depuse de actualul director al institutiei, Iorgovan Velichi, dar politistii si-au declinat competenta in acest caz.

Purtatorul de cuvant al IPJ, Bogdan Nitu, a declarat ca Politia nu avea competente in acest caz. "A fost declinata competenta catre DNA", a spus acesta.

Dosarele care ajung pe masa procurorilor Anticoruptie sunt cele considerate "de mare coruptie", unde prejudiciul estimativ depaseste 100.000 de euro.

Cei incriminati nu au fost audiati

Paradoxal, cei in cauza sustin ca au aflat intamplator ca sunt cercetati de DNA, mai ales ca nu au fost chemati nici macar o data la sediul Inspectoratului Judetean de Politie la audieri si nici nu li s-a luat vreo declaratie. Fostii sefi ai institutiei cred ca este vorba despre un "dosar politic", mai ales ca - sustin ei - "Velichi este omul de casa al ministrului Muncii, Gheorghe Barbu".

Haralambie Vochitoiu a afirmat ca "la instalarea in functia de director de catre prietenul lui, Gheorghe Barbu, domnul Iorgovan Velichi a facut o plangere penala la Politie prin care cerea sa se cerceteze toate contractele incheiate de AJOFM in perioada 2001 - 2005. Politia s-a sesizat si a trecut la treaba in 2005.

De atunci si pana vineri, cand dosarul am inteles ca a ajuns la DNA, politistii, Curtea de Conturi, Garda Financiara au anchetat la milimetru toate aceste contracte, negasind nici o neregula", a spus liderul social-democrat.

Mai mult, fostul adjunct al institutiei crede ca este o "coincidenta" bizara faptul ca acest dosar a fost scos in fata tocmai acum cand, in calitate de presedinte al PSD Petrosani, a dat publicitatii un sondaj de opinie defavorabil Aliantei "D.A.", care ar fi produs deranj major.

"Niciunul dintre cei 7 care suntem anchetati n-am dat nici macar o declaratie la Politie. Sunt convins ca este o chestiune politica, o hartuire politica pentru deranjul creat, pusa la cale la nivel local cu sprijin central", a adaugat Voichitoiu.

De asemenea, Marcel Socol, fostul director executiv al AJOFM din partea PSD, sustine ca este vorba despre un dosar comandat politic, pentru ca nu s-ar fi retras din functie in momentul in care Alianta a castigat alegerile. "Nu este vorba despre nici un prejudiciu, este doar o simpla adunare aritmetica a valorilor contractelor.

Si nu toate lucrarile au fost decontate la valoarea contractelor, au ramas cateva miliarde nefolosite. Cum poate sa spuna cineva ca nu s-au urmarit lucrarile, cand sunt zeci de bibliorafturi de monitorizari si chiar fotografii. Daca cineva ar vrea sa duca aceste monitorizari la DNA ar avea nevoie de o duba de 4-5 tone.

Nu ma tem absolut deloc de aceasta cercetare, mai ales ca am fost verificati in repetate randuri de Curtea de Conturi", a mai spus Socol.