Disputele din breasla jurnalistilor bihoreni nu incalzesc pe nimeni si nici bine nu fac, cu atat mai mult cu cat cititorul afla lucruri urate despre oameni carora le-a acordat increderea, creditandu-i drept onesti servitori ai opiniei publice, in slujba adevarului.

Insa, de multe ori mizeriile celor care se auto-proclama ziaristi ies la iveala tocmai datorita propriului caracter, care-i impinge mai mult spre parveneala, folosind, precum hienele, informatiile culese prin natura meseriei nu ca sa dezvaluie adevaruri nespuse de nimeni, ci doar ca sa se capatuiasca financiar.

Celebrul caz de mita a jurnalistei Liliana Sime, condamnata la a nu-si mai putea exercita profesia o vreme, pare a nu fi singular. Pentru ca tot mai multe voci incep sa arunce intr-o lumina proasta jurnalisti ai unor publicatii oradene ce se impaunau a fi departe de orice suspiciune.

Un ultim caz a fost adus in atentia GAZETEI de unul dintre politicienii si, totodata, oamenii de afaceri prosperi ai urbei. Calin Raita, presedintele Partidului Conservator, filiala Oradea, acuza vehement un reporter al saptamanalului “Informatia de Vest”, si ziarul totodata, de santaj murdar.

Cea acuzata este Ioana Mada, un reporter cu o evolutie fara stralucire in cei cativa ani de asa zis jurnalism, aciuata “la pachet” cu Florin Cuc la Informatia lui Tarau, dupa ce GAZETA s-a lipsit de serviciile sale din motive pertinente si care tineau de lipsa de profesionalism cu care fata incerca sa incropeasca subiecte de presa. Mai precis, sa vopseasca cioara.

Convorbire inregistrata

Colegii de breasla de la saptamanalul “Informatia de Vest” si-au facut harakiri. Obisnuiti sa improaste cu noroi, nedocumentati, “justitiarii” fituicii au cazut in propria lor plasa. De aceasta data, au dat cu batu-n balta pe bune.

Dupa ce au batut toba in targ pozand in fata mare a presei bihorene, acuzand concurenta de practica santajului prin presa, ziaristii de la Informatia si-au aratat saptamana trecuta nu doar limitele jurnalistice, ci si pe cele deontologice. Conform declaratiilor politicianului Calin Raita, un reporter al fituicii lui Tarau a incercat sa-l santajeze, prin mijloace specifice.

L-au amenintat ca in cazul in care nu va accepta sa semneze un contract de publicitate cu ziarul familiei Tarau, vor publica un material care ii va afecta imaginea. Mai mult decat atat, cei acuzati recunosc ce au facut.

Aplicand tactica invaluirii, mai intai au fixat o intalnire cu Calin Raita pentru realizarea, chipurile, a unui reportaj. La “inaintare” a fost bagata Ioana Mada. “Ne-am intalnit miercuri (19 iulie n.r.), la orele 13 si 40 de minute la sediul firmei mele din Rogerius”, spune Raita.

“Fata mi-a pus reportofonul in fata si, spre surprinderea mea, a incercat sa ma provoace. Nu m-a intrebat despre afacerile mele sau despre cariera politica, ci despre ce parere am despre cei care conduc orasul. Desi am simtit provocarea, nu a fost o problema pentru mine si am spus ce cred eu ca ar fi mai bine pentru oras, fara sa atac pe cineva anume.

Vazand ca nu musc momeala, domnisoara si-a inchis aparatul si abia apoi a inceput sa ma intrebe cum am facut primul milion de euro si alte chestii personale. Am mai discutat cateva minute dupa care a plecat”, sustine Raita. Patronul lantului de firme Raicris Construct nu a anticipat, insa, si ceea ce a urmat.

“Eram in masina in drum spre litoral, cand la orele 17 si 50 de minute, Ioana Mada m-a sunat din nou”, povesteste Raita. Redam, in cele ce urmeaza, convorbirea:

“- Buna ziua, sunt Ioana Mada de la Informatia de Vest. Ne-am intalnit astazi. Am discutat cu colegii si mi-au spus ca materialul va iesi negativ, iar imaginea d-voastra va iesi sifonata. Totusi, ar fi o solutie. Sa faceti reclama in paginile ziarului nostru.

- Domnisoara, asta e santaj?

- Nu, dar, aaa... Vedeti d-voastra... Ca sa nu va fie sifonata imaginea... Veti vedea in articolul de marti... Aaa...

- Domnisoara, pe mine nu ma intereseaza o reclama cu ziarul vostru si nu ma cobor la nivelul vostru. Daca vreti sa scrieti negativ despre mine, nu e nicio problema, dar sa fie real. Daca nu e real, veti da socoteala in instanta ”.

Raita sustine ca a inregistrat convorbirea pe telefonul celular. Dar, lucrurile nu s-au oprit aici. “Peste cateva minute, am sunat-o eu si i-am cerut numarul de telefon al redactorului-sef”, mai spune Raita. “L-am sunat pe Nicolae Pop la ora 18:19.

Mi-a spus ca este la incarcat de mobila, desi se auzea o voce de femeie in jurul sau, care semana cu cea a fetei cu care am vorbit eu. Mi-a spus ca nu se pune problema de santaj, iar daca cineva din redactia sa face asa ceva va fi dat afara, dar s-a contrazis singur. Initial, mi-a spus ca ziarul mai are inca zece astfel de «abonati».

Apoi, mi-a zis ca ei nu traiesc din publicitate pentru ca patronul le-a spus ca pentru 500 de euro cat se aduna din publicitate intr-o luna, nu merita sa menajeze pe nimeni”.

Discutia intre cei doi interlocutori s-a aprins mai tarziu. La ora 19.00, Nicolae Pop a revenit cu un telefon. “M-a acuzat ca eu i-am trimis ziaristei mesaje de amenintare. Ba ca ii rup picioarele, ba ca o arunc in Cris, tot felul de ineptii de acest gen, pentru care am sa-i actionez in judecata. I-am transmis ca aceste acuze trebuiesc dovedite”, ameninta omul de afaceri.

Recunosc santajul

Contactat de GAZETA, redactorul-sef al Informatiei a acceptat o intalnire. A venit insotit nu de Ioana Mada, cea acuzata, ci de Florin Cuc, in calitate de avocat al fetei. Jurnalistul de investigatie al familiei Tarau a recunoscut ca pupila sa, Ioana Mada, l-a santajat pe omul de afaceri. “Ioana i-a sugerat amical ca ar putea stopa aparitia materialului”, recunoaste Cuc.

Mai mult, redactorul-sef al publicatiei a si dezvaluit GAZETEI care erau informatiile prin care Raita urma sau urmeaza sa fie “desfiintat”, dar victimizandu-se ei in cei santajati: “Daca Raita ne santajeaza pentru lucruri neadevarate, ne pune in postura de a-i verifica activitatea.

Vom verifica daca a fost sau nu plagiata lucrarea de licenta, care este gradul lui de implicare intr-un accident in care au murit trei persoane, ce legatura are cu DNA Oradea, precum si modul prin care isi respecta obligatiile contractuale cu partenerii de afaceri.

In discutia telefonica pe care am avut-o cu Calin Raita, acesta mi-a zis ca daca apare ceva rau de el in ziarul nostru, ne va aranja cu cei sapte avocati ai sai, care oricum nu au de lucru”.

Cuc are propria-i varianta: “Ioana Mada si Calin Raita erau prieteni din copilarie si ea i-a sugerat amical ca ar putea stopa aparitia materialului. Mai mult decat atat, dupa ce a plecat de la sediul lui Raita, pe telefonul ei a aparut nu mai putin de 13 SMS-uri in care a fost facuta in toate felurile. Nu stiu ce credibilitate poate sa aiba acest om. De astfel de papagali politici e plin judetul.”

Raita sustine altceva: “Eu eram in drum spre mare. Nu puteam sa ma cobor la un astfel de nivel incat sa-i trimit nu stiu ce fel mesaje acestei ziariste. Nu ma intereseaza nici ea si nici ziarul la care lucreaza. Dar, pentru minciunile pe care le scornesc pentru ca nu am vrut sa fac reclama in ziarul lor, vor da socoteala in fata justitiei”.

Desi santajul a fost nu numai descoperit, ci si recunoscut de cei in cauza, este greu de crezut ca pseudo-justitiarii lui Tarau vor face ciocu mic. Ca tot hotul striga: “Hotii”.