Autonomie”, “autoguvernare” si “infiintare de institutii proprii” au fost ideile de baza promovate de liderii celui mai important partid de opozitie din Ungaria, FIDESZ, la Tusnad, la sfarsitul saptamanii trecute, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos.

Atat liderul FIDESZ, fostul premier ungar, Viktor Orban, cat si europarlamentarul Kinga Gal au criticat modul in care este tratata problematica minoritatilor in Romania, subliniind nevoia de autonomie.

Viktor Orban, presedintele FIDESZ a declarat, sambata, la Baile Tusnad, ca va cere executivului de la Budapesta sa includa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte comune de guvern romano-ungare problema autonomiei maghiarilor din Transilvania, precum si cea a infiintarii unei universitati de stat cu predare exclusiv in limba maghiara.

Fostul premier al Ungariei a declarat ca “Europa trebuie sa cunoasca cat mai bine problemele maghiarilor din Bazinul Carpatic”, iar printre acestea a introdus si reinfiintarea, la Cluj, a Universitatii Bolyai. Orban a insistat pe tematica institutionala a relatiilor cu minoritatea maghiara din Romania.

“Maghiarii pot sa-si pastreze identitatea si valorile numai prin infiintarea institutiilor proprii”, a afirmat fostul premier al Ungariei.

El a pledat, din nou, pentru obtinerea autonomiei de catre comunitatile maghiare din afara granitelor Ungariei. Orban a dat exemplul Slovaciei, unde, dupa ultimele alegeri, partidul care reprezenta minoritatea maghiara nu a intrat in parlament si, din aceasta cauza, discursul anti-maghiar s-a intensificat.

“Actuala situatie a maghiarilor din Slovacia ar trebui sa dea de gandit organizatiilor reprezentative ale comunitatii maghiare din Transilvania”, a precizat Orban, insistand pe “nevoia de institutionalizare a solutiilor”.

Liderul FIDESZ a apreciat ca, in cazul in care reprezentantii minoritatilor ies de la guvernare, “promisiunile vor disparea, iar in locul lor vor ramane numai institutiile deja realizate”.

In acest context, fostul premier ungar a facut referire la situatia maghiarilor din Romania si la Comitetul de Initiativa pentru reinfiintarea Universitatii Bolyai, precum si la universitatea particulara cu predare in limba maghiara, Sapientia.

Presedintele FIDESZ a promis ca va sprijini delegatia pe care o va conduce episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, care urmeaza sa plece, in septembrie, la Bruxelles, unde va prezenta situatia minoritatii maghiare din Romania. Aceasta vizita va avea loc inaintea prezentarii raportului de tara.

De altfel, Orban a precizat ca scopul politicii externe a Ungariei ar trebui sa fie acela de a-i “uni pe membrii natiunii maghiare din bazinul Carpatic”. Fostul premier de la Budapesta sustine ca “maghiarii din afara granitelor Ungariei pot spori puterea tarii”, de aceea ar fi justificata investitia in acestia.

“A investi in ei inseamna a investi in viitorul politicii nationale”, apreciaza Orban, precizand ca politica externa a Ungariei trebuie sa sustina incercarile de obtinere a autonomiei.

Fostul premier a folosit un discurs revansard, cu incarcatura exploziva, apreciind ca “trebuie prezentate lumii pericolele carora trebuie sa le faca fata comunitatile de maghiari din Bazinul Carpatic”.

In opinia liderului FIDESZ, aceste “pericole” ar fi schimbarea raportului etnic al unei regiuni, dezmembrarea unitatilor teritoriale care au o majoritate maghiara, dezavantajul existent in invatamant si dezavantajul in finantarea regiunilor cu populatie preponderent maghiara.

Kinga Gal recidiveaza in discursul autonomist

Europarlamentarul FIDESZ Kinga Gal a apreciat, in discursul de la Baile Tusnad, ca discursul despre autonomie trebuie purtat in mod simultan pe trei planuri: Cu Europa, cu guvernul roman si cu politicienii maghiari din Romania, iar acesta din urma “este cel mai urgent”.

Europarlamentarul, care recidiveaza in asemenea declaratii pe teritoriul Romaniei, considera, exclusivist, ca “problematica minoritatilor, asa cum este ea pusa in Europa, este diferita de cea a minoritatii maghiare din Transilvania, deoarece aceasta se refera, in cadrul UE, mai mult la comunitatile formate din imigranti”.

Aceasta abordare a europarlamentarului ungar ignora existenta marilor minoritati etnice din statele UE care nu sunt formate din imigranti, ci coexista de multe secole cu natiunile europene. Kinga Gal a insistat pe informarea UE asupra “naturii minoritatii maghiare din Transilvania”.

“Trebuie sa se inteleaga ca aici sunt anumite tensiuni si este nevoie de solutii”, a declarat deputatul ungar al FIDESZ.

Demnitarul de la Budapesta s-a oprit, la randul sau, asupra nevoii de institutionalizare a acestor solutii, precizand ca “este nevoie de o structura clara, de un sistem de institutii care sa reprezinte comunitatea, astfel incat ceea ce castiga politicienii maghiari pentru comunitatea lor sa nu fie supus schimbarilor cotidiene.

Daca nu exista un astfel de sistem, ceea ce ai castigat ieri, pierzi azi si, odata cu schimbarea guvernului, se schimba si situatia minoritatii. Autoguvernarea, subsidialitatea, autonomia sunt principii de baza in temeiul carora se poate construi un sistem de institutii pentru comunitatea maghiara din Romania, a explicat Gal.

Ea a apreciat ca impartirea teritoriala a Romaniei, asa cum este la momentul actual, le ingreuneaza maghiarilor accesul la sansele si fondurile europene.

Europarlamentarul FIDESZ considera ca autoritatile romane au o atitudine ostila fata de discutiile despre chestiuni precum autonomie si autoguvernare, in acest sens liderii comunitatii maghiare trebuind sa promoveze interesele acesteia in fata guvernului. Kinga Gal s-a nascut la Cluj, in 1970, si in perioada 1991-1994 a fost consilier la UDMR.

Inca un partid maghiar

Pentru toamna acestui an, maghiarii din Romania pregatesc aparitia unui nou partid pe scena politica autohtona, ca alternativa la UDMR, singura formatiune care sa apere interesele comunitatii maghiare din tara.

Pana in prezent, au fost adunate aproximativ 28.000 de semnaturi, din 18 judete, cu 3.000 mai multe decat numarul prevazut de lege la nivel de teritoriu, lipsind cele 700 de semnaturi cerute la nivelul Municipiului Bucuresti.

Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a declarat pentru agentia NewsIn: “Ungurii din Romania au nevoie de libertatea de a alege, ceea ce este exclus de partidul UDMR. Dupa cate stiu, partidul acesta este Partidul Civic Maghiar si sunt aproape de a aduna semnaturile necesare pentru legiferarea acestuia.”