Atunci cand un avion se prabuseste necontrolat, in limbaj de specialitate, el se afla in vrie. Adica intr-o stare care, invariabil, duce la un dezastru. Ei bine, in aceasta vara Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) se afla in vrie. Clujeanul din fruntea MEC, Mihail Hardau, este incapabil sa salveze prabusirea invatamantului romanesc.

Potrivit unor surse din interiorul Guvernului, el este mentinut in functie doar pentru simplul fapt ca nu i se gaseste un inlocuitor si pentru ca i se considera o a doua sansa, adica Hardau are credit sa treaca peste perioada examenelor - Capacitate, BAC, titularizare - si apoi sa faca curatenie in propria-i ograda. Neregulile din cadrul MEC apar insa precum ciupercile dupa ploaie.

Inainte de examenul de Capacitate, presa a obtinut fara probleme subiectele la limba si literatura romana. Hardau a promis o ancheta severa. Acum cateva zile, el a anuntat ca vinovatii au fost depistati. Dar, culmea, nu ii poate “da in presa”.

Adica, rezultatele anchetei nu pot fi facute publice, nu pot fi aduse la cunostinta contribuabilului, cel care, in fond, plateste TOTI angajatii din MEC. Mai departe, examenul de Bacalaureat nu a fost nici el ocolit de scandaluri. In fine, a urmat examenul de titularizare. Un angajat al MEC a incercat sa copieze pe o coala de hartie subiectele. A fost prins. Cati oare insa nu au fost prinsi...

Titularizare la optionale

In cele ce urmeaza, GAZETA va dezvaluie o noua neregula in ceea ce priveste MEC: de ani intregi, la MEC au loc titularizari ilegale pe catedrele de religie! In aceasta perioada, in toate judetele Romaniei, are loc concursul pentru ocuparea posturilor vacante in invatamantul preuniversitar. Printre posturile declarate vacante pentru titularizare se numara si posturi pentru disciplina Religie.

Numai ca, conform art. 2 si 33 din Metodologia privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul M.E.C., nr. 5441/09.11.2005, nu se constituie catedre vacante cu ore optionale, iar posturile didactice vacante titularizabile pentru concurs se propun din lista posturilor didactice vacante cu viabilitate de cel putin 4 ani.

Iar Religia face parte din disciplinele facultative, intrucat articolul 9 din Legea invatamantului stabileste ca Religia este disciplina facultativa si deci postul aferent acesteia nu poate fi titularizat.

Mai mult, nu poate fi viabil 4 ani (si nici macar un an), fiind disciplina cu caracter facultativ, adica frecventarea acesteia poate inceta oricand, conform legii invatamantului si reglementarilor nationale si internationale de garantare a dreptului la libertatea de gandire, de constiinta si de religie.

Favoruri bisericesti

In aceste conditii, se poate presupune ca titularizarea ilegala a posturilor/catedrelor de Religie, constituie o relatie de putere in favoarea cadrelor didactice care predau Religia - numai in urma obtinerii acordului Bisericii - si urmareste astfel, contrar legislatiei nationale si internationale cu referire la educatie si la protectia drepturilor copilului, interesul Bisericii si nu interesul superior al copilului.

De altfel, Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii retragerea de la concursul de titularizare a posturilor pentru disciplina Religie.

Dovada

De altfel, pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, scrie negru pe alb: “Anunt - In atentia candidatilor care s-au inscris la concursul de titularizare / detasare / suplinire, sesiunea iulie 2006 - Centrele in care se sustin probele scrise - Candidatii care s-au inscris in centrul de concurs Grup Scolar Transporturi M.R.

”Unirea”, urmatoarele specializari: istorie; cultura civica; sociologie; limba romana; limba latina; limba maghiara; limba engleza; limba rromani; geografie; psihologie; religii (adventista, greco-catolica, ortodoxa; reformata; romano-catolica); fizica; matematica.”

Din pacate, cum tocmai in aceasta perioada au loc examenele de titularizare, atat din partea Inspectoratului Judetean Scolar, cat si din partea Ministerului Educatiei Nationale, nimeni nu a avut timp sa vorbeasca cu presa. In momentul in care vom primi o pozitie oficiala a ISJ sau MEC, o vom publica.

ART. 9 - Legea Invatamantului

Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea. (2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

La examenul de titularizare, la nivel national, multi pretendenti la titulatura de profesori sau educatori au fost prinsi cu “mata in sac”. Metodele de copiat ale dascalilor in devenire au fost cat se poate de variate: de la banalele fituici sau “servite” la hi-tech-uri de genul sms sau telefoane mobile cu casti.

Ba chiar mai mult, unii “profesori” au parasit sala de examen imediat dupa prezentarea subiectelor. Probabil ca ceea ce le-a “picat” nu invatasera. Viitor de aur invatamantul nostru are!