Asa cum v-am promis, continuam seria prezentarii unor statistici economice. De data aceasta va propunem o serie de statistici mondiale, comparative.

Astfel, ne vom referi la Romania raportata la nivel mondial si la statele UE, la rata somajului, la durata medie a vietii, la sporul natural, la produsul intern brut pe cap de locuitor, la indicii productiei industriale, la productia principalelor produse agricole, la lungimea si densitatea liniilor de cale ferata, la balanta de plati externe export minus import, la locuintele terminate si la

suprafata lor medie, la inzestrarea cu aparate radio, TV, telefoane mobile, Internet si PC, la cheltuielile publice pentru educatie, la rezervele de aur si la rezervele internationale, exclusiv aurul. Facem mentiunea ca datele se refera la anul 2002 sau, in unele cazuri 2003, acestea fiind cele mai recente statistici.

Romania nu sta bine la nici un capitol din cele mentionate anterior. Mai mult, Romania e mai mereu in coada clasamentelor, inferioara ei fiind doar tari precum India, Bulgaria, Indonezia sau unele tari baltice. E drept, datele sunt de acum patru - trei ani, dar, intre timp, este putin probabil ca situatia sa se fi schimbat radical.

Departe de Europa

La nivel mondial, in ceea ce priveste productia, stam satisfacator - adica peste 1% din productia mondiala - la capitolul porumb, cartofi, struguri si lapte de vaca. Procentaje de aproape zero la suta avem la cupru sau bovine. Raportata la valorile tarilor din UE, Romania nu sta deloc roz, fiind departe de media europeana.

Astfel, rata de crestere a populatiei (la mia de locuitori) era de 2,5 in Romania, in timp ce in UE media era de 6,1.

Iata si celelalte valori comparate: densitatea populatiei 91,3 - 120,6 (locuitori / kmp), ponderea populatiei cu varsta de 0-14 ani din totalul populatiei 17 - 16,5, ponderea populatiei cu varsta de peste 65 din totalul populatiei 14,2 - 16,8, rata mortalitatii infantile 16,7 - 4,3 (la mia de nascuti vii), PIB pe cap de locuitor 6.594 - 24.300 (calculat pe baza paritatii de cumparare in USD),ponderea cheltuielilor cu cercetarea / dezvoltarea din PIB 0,40-1,99, rata somajului 7- 8,1, ponderea populatiei ocupate in agricultura 35,7-4,0 (%), ponderea populatiei ocupate in industrie 29,8 - 24,6 (%), ponderea populatiei ocupate in servicii 34,5 - 71,4 (%).

Codasi pe linie

Comparativ cu tarile europene si cu o serie de tari din alte zone, nu avem o situatie prea fericita la nici un capitol. Astfel, la sporul natural (nascuti vii - decese) avem o cifra negativa, -2,5. Acest lucru se datoreaza mai ales unei mortalitati infantile crescute, de 16,7 morti la mia de nascuti vii.

Valori negative si sub cele ale Romaniei inregistreaza Belarus, Bulgaria, Cehia, Estonia, Rusia, Ungaria, Letonia si Lituania, iar valori negative, dar sub 2,5 au Germania si Moldova. Fruntase la acest capitol sunt Azerbaidjan, Cipru, China, Turcia (+14) si India (+17).

La durata medie a vietii, cu 71 de ani, ne situam in a doua jumatate a clasamentului, cu valoare apropiata de Tarile Baltice, Brazilia si Cehia, dar extrem de departe de Spania, Germania, Grecia, Cipru, Canada, Austria (78-79 de ani) sau de fruntasele Australia, Norvegia si Suedia (80 de ani).

Oricum, nu ne comparam nici cu Pakistan, India, Indonezia (60-63 de ani), ca sa nu mai vorbim de Congo (49 de ani) sau de Etiopia (46 de ani).

Ceva mai bine stam la capitolul rata somajului, unde, cu un raport de 8,6 la mie, ne situam la jumatatea clasamentului, superiori Turciei, Slovaciei, Poloniei, Letoniei, Estoniei sau Bulgariei - care au peste 10 la mie, dar inferiori fruntaselor Austria, Danemarca, Suedia, Cipru, Coreea (trei la mie), ce sa mai vorbim de Elvetia, cu 2,8 la mie.

Vai de PIB-ul nostru

Produsul intern brut pe locuitor (calculat pe baza paritatii de cumparare in USD) era in Romania anului 2003 de 6.594. Valoarea era superioara doar PIB inregistrat in Bulgaria, Turcia si Lituania. Fruntase la acest capitol sunt Norvegia, Irlanda, Elvetia - cu valori de 30.000 si, cap de lista, Luxemburg, cu un ametitor 47.909.

Indicii productiei industriale - ritm mediu anual 1995 - 2003 a fost in Romania de 0,45 - valoare superioara Italiei, Japoniei si Olandei, dar inferioara cu mult cresterilor record ale Irlandei, Ungariei, Estoniei si Lituaniei. Facem precizarea ca valoarea anuala a productiei industriale din Romania era una sub media mondiala, in timp ce Italia, Japonia sau Olanda au stagnat la valori mari.

Productia principalelor produse agricole pe cap de locuitor a fost in Romania in 2002 de 203 kilograme, cu aceasta valoare situandu-se in a doua jumatate a clasamentului.

Nici tren, nici locuinta

In Romania, lucrarile la infrastructura au debutat de abia in ultimii ani. Astfel, nu e de mirare ca in 2001 Romania era codasa - cu putin peste nivelul unor tari precum Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Rusia si Turcia - la capitolul densitate lungime cai ferate la mia de kmp, cu 46,2 km. La acest indicator, valori fruntase, de peste 100, au Germania si Luxemburg.

Nu stam mai bine nici la capitolul lungime la 10.000 de locuitori, unde, cu 4,92 kilometri, ne aflam in coada clasamentului. In ceea ce priveste numarul de locuinte terminate la mia de locuitori, figuram cu doar 1,2 valori de sub unu avand doar Bulgaria, Estonia, Georgia si Moldova, in timp ce fruntase sunt Elvetia, SUA, Luxemburg si Spania.

Nu ne mandrim nici cu locuinte mari, media suprafetei unei locuinte fiind in Romania de 103,4 mp. Turcii, olandezii, francezii si cipriotii prefera locuintele mari (avand medii de peste 125 mp), in timp ce valori de sub 100 mp se inregistreaza in Belarus, Bulgaria, Irlanda, Italia, Slovenia si Ucraina.

Dezastru radio-TV

Inzestrarea populatiei cu aparate radio, TV, telefoane mobile sau calculatoare, precum si numarul utilizatorilor de Internet constituie o serie de parametri care demonstreaza nivelul de trai al populatiei unei tari. Iar Romania nu se poate lauda cu asa ceva. Astfel, pe plaiurile mioritice, la mia de locuitori, 381 au aparate radio.

Valori inferioare au doar China si Africa de Sud, in timp ce australieni, danezii, suedezii si norvegienii sunt fruntasi la aparate radio. La aparate TV, situatia este si mai dramatica, doar indienii avand mai putine televizoare decat romanii. Fruntase sunt SUA, Finlanda, Franta si Australia.

La calculatoare si telefoane mobile stam ceva mai bine, dar nu ne putem mandri: 69,2 PC si 234 telefoane mobile la mia de locuitori.

La PC, cote inferioare au Turcia, Ucraina, India, Indonezia, Brazilia si Bulgaria, iar fruntase sunt Australia, Elvetia, Singapore si Suedia, iar la telefonia mobila, cele doua extreme sunt reprezentate de Ucraina, Rusia, India, Indonezia, Egipt, China, Argentina, respectiv Suedia, Belgia, Austria, Italia, Slovenia.

In ceea ce priveste numarul de utilizatori de Internet, suntem tot in a doua jumatate a clasamentului, superiori Africii, Braziliei, Bulgariei, Egiptului, Indiei, Turciei, Indoneziei sau Ucrainei, dar departe de Australia, Austria, Coreea, Danemarca, Olanda sau Singapore.

Educatie... Poftim?

Dezastru este si la cheltuielile publice pentru educatie din PIB, unde ne aflam pe penultimul loc, cu 3,1%, mai putin alocand doar Indonezia. Fruntase sunt Australia, Austria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Noua Zeelanda si Suedia.

In fine, o unda de bucurie vine de la capitolul rezerve de aur - in milioane uncii de aur - si rezervele internationale, exclusiv aurul - in milioane USD, unde suntem in prima jumatate a clasamentului.

Astfel, la rezerve aur avem 3,38 milioane uncii de aur si suntem superiori unor tari precum Argentina, Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Turcia sau Ungaria, dar nu ne putem compara cu Germania (peste 100) sau SUA (peste 200).

Nu stam rau nic la restul rezervelor, unde avem aproape 90.000 milioane USD, “sub noi” clasandu-se Portugalia, Luxemburg, Grecia, Irlanda sau Bulgaria, in timp ce topul este condus de China, Germania, Japonia, Marea Britanie, Rusia sau SUA.