De aproape doi de zile, intre Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si Uniunea Sindicatelor Miniere si Energetice din Petrosani, exista un duel dus pe teren mediatic, spre nedumerirea din ce in ce mai multor ortaci.

Conflictul dintre sindicatele miniere din vestul, respectiv estul Vaii Jiului a fost deschis dupa alegerile care au avut loc, in iarna anului 2005, pentru desemnarea noului lider al LSMVJ, ca urmare a demisiei fostului presedinte, controversatul ex-deputat Vasile Ioan Savu.

La vremea respectiva, in culisele Conferintei pentru alegeri se vorbea despre o anumita intelegere intre liderii principalelor sindicate miniere, in urma careia presedinte ar fi trebuit sa devina Adrian Jurca, liderul Sindicatului liber EM Livezeni.

Numai ca socoteala din culise nu s-a dovedit tot una cu cea din urna de vot, iar numaratoarea acestora a consemnat o surpriza, presedinte fiind desemnat candidatul considerat drept outsider, respectiv Zoltan Lacatas, presedintele Sindicatului liber EM Uricani.

Ruptura sindicala definitiva

Cu toate ca Lacatas si-a exprimat dorinta de a conduce in echipa destinele celui mai puternic sindicat minier din Romania, alaturi de intregul Consiliu de coordonare, in scurt timp, a pierdut sprijinul colegilor de la Sindicatul liber EM Livezeni (Adrian Jurca), Sindicatul liber EM Petrila (Ionel Temneanu) si Sindicatul 2004 Lonea (Adrian Rusu) care au iesit din Liga cu toata suflarea sindicala aferenta, constituindu-se in Uniunea Sindicatelor Mina si Energie Valea Jiului.

O data cu separarea miscarii sindicale din Valea Jiului, pe regiunea Est si Vest, au inceput si frecusurile dintre cele doua organizatii si liderii acestora.

Daca la inceput acestea s-au manifestat doar in organele de presa oficiale ale sindicatelor, razboiul declaratiilor si acuzatiilor reciproce a devenit, in scurt timp, subiectul de picanterie al presei independente, de la nivel local si central.

Conferinte si contra-conferinte de presa

Mediatizarea galceavei sindicale a dat aripi celor doua tabere, numarul conferintelor si contra-conferintelor de presa cu „bombe” mediatice din activitatea unora sau altora dintre liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului succedandu-se cu o ritmicitate din ce in ce mai mare.

A fost mai intai scandalul legat de negocierea Contractului Colectiv de Munca al angajatilor CNH, apoi scandalul generat de interpretarea rezultatelor acestuia, a urmat recentul miting al minerilor lui Condescu la Petrosani cu pozitiile pro si contra luate de reprezentantii minerilor din Valea Jiului.

De curand, liderii din Est au aruncat o noua bomba: colegii lor din cadrul LSMVJ au facut cursuri de inchideri de mina pe banii Companiei Huilei. „Asa inteleg liderii din cadrul LSMVJ sa sustina mineritul, specializandu-se in inchiderea locurilor de munca ale minerilor !”, afirma Adrian Jurca, liderul Sindicatului liber EM Livezeni. Replica nu a intarziat sa apara.

Presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas a recunoscut ca liderii minerilor au urmat astfel de cursuri de pregatire, in baza unui program initiat si finantat de CNH in cadrul proiectului de pregatire profesionala a angajatilor, fapt de altfel, confirmat si de directorul general al CNH, Daniel Surulescu.

In opinia lui Lacatas insa, nu aceasta este problema esentiala a mineritului din Valea Jiului si nici a miscarii sindicale a minerilor, ci faptul ca, cei trei lideri de la minele din Est, incearca sa ascunda propriile probleme legate de afaceri aflate la limita legii cu CNH si sa abata atentia minerilor de la realizarile Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

La sindicalistul laudat...

Nici una din cele doua tabere sindicale din Valea Jiului nu pierde ocazia de4 a prezenta presei, de cate ori are ocazia, maretele realizari ale liderilor de sindicat, obtinute pe terenul luptei sindicale moderne.

Astfel, liderii Uniunii Sindicatelor Mine si Energie din Valea Jiului, Jurca, Temneanu si Rusu, spun ca efectele marsului de la inceputul acestei luni, desfasurat la Petrosani, au fost semnificative: „Am avut o intalnire si la Bucuresti cu o comisie interministeriala de la care am obtinut promisiuni privind realizarea unui proiect de lege care sa cuprinda Strategia mineritului si care sa fie adoptat de Guvern si trimis apoi spre ratificare Parlamentului. In plus am obtinut promisiuni privind rectificarea bugetului CNH si alocarea unor finantari pentru dezvoltarea minelor viabile”, a declarat Adrian Jurca.

In compensatie, Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ spunme ca toate subiectele la care face referire Adrian Jurca au fost deja discutate si parafate de LSMVJ, prin discutiile purtate de Biroul Executiv la Bucuresti, cu reprezentanti ai Ministerului Economiei.

„Am obtinut si rectificarea bugetara de care vorbeste domnul Jurca, am obtinut si o crestere salariala a angajatilor Companiei Huilei incepand din luna august, am obtinut si tichete de masa pentru toti angajatii si bani pentru investitii la minele viabile. Toate acestea inca din data de 26 iunie, dupa intalnirea Biroului Executiv al LSMVJ cu ministrul Economiei !”, afirma Lacatas.

Pana una alta, nici una din realizarile sindicatelor, enumerate mai sus, nu a fost confirmata si de administratia CNH. Directorul general Daniel Surulescu apreciaza ca in bugetul aflat acum la dispozitia CNH nu sunt prevazute nici majorari salariale, nici tichete de masa, nici investitii de sute de milioane de lei pentru minele viabile.

„Desigur - spune Surulescu - daca liderii sindicali au obtinut toate aceste lucruri de la Ministerul Economiei, iar noi vom primi dispozitii legale in acest sens, ne vom executa fara rezerve.”

Intre timp, minerii de la Vulcan au anuntat ca daca nu vor primi tichetele de masa promise incepand cu luna august, vor refuza sa mai primeasca hrana calda oferita la intrarea in subteran, pe motiv ca aceasta este din ce in ce mai proasta din punct de vedere calitativ.

Minerii, indiferent din care tabara sindicala fac parte, asteapta acum mai mult decat cresterea salariilor, acordarea primei de Ziua Minerului si traditionalele doze de bere oferite cu acelasi prilej de sindicate.