Dupa ce au fost pensionati fortat de ministrul Sanatatii din functiile detinute in cadrul Spitalului Judetean, medicii oradeni cu varste de peste 65 de ani au primit o noua lovitura

Ei au fost pensionati fortat si de la Facultatea de Medicina, prin decizia Senatului Universitatii din Oradea, in baza legii privind varsta de pensionare a romanilor

Intre cei inlaturati se numara si decanul Facultatii, Mircea Ifrim, care s-a suparat atat de tare ca a fost pensionat incat vrea sa mute toti studentii la Universitatea „Vasile Goldis” din Arad

Pensionati si de la facultate...

In baza legii privind varsta de pensionare a romanilor (65 de ani la barbati si 59 la femei), decanul Facultatii de Medicina din Oradea, Mircea Ifrim, si cateva zeci de „subalterni” de-ai sai, medici-profesori, au fost pensionati la sfarsitul saptamanii trecute.

Intre acestia se numara si fostii sefi de sectii din cadrul Spitalului Judetean, demisi si din respectivele functii tot saptamana trecuta, care aveau cartea de munca la Universitate si lucrau la Spitalul Judetean cu jumatate de norma.

Vancsik Ioan, Augustin Lenghel, Aurel Babes, Gheorghe Porumb, Aurel Lazar, Benedek Francisc, Szegedi Ladislau si Ion Matiuta au fost inlocuiti de Senatul Universitatii cu Ovidiu Burta, Ovidiu Fratila, Amorin Popa, Ciprian Brisc, Mircea Popescu, Floare Sarac, Cristina Lesi si Calin Hozan.

Proaspat dublu-pensionatii nu vor mai profesa in sistemul de stat nici ca medici, nici ca profesori, decat in mod exceptional si numai la cererea directorilor de spitale, respectiv la solicitarea conducerii Universitatii.

"Decizia Senatului, luata in absenta celor pensionati, multi dintre ei membri ai acestuia, le va fi comunicata medicilor in cauza in cursul acestei saptamani si va intra in vigoare din toamna, odata cu deschiderea noului an universitar”, ne-a comunicat prodecanul Facultatii de Medicina Oradea, dr. Adrian Maghiar.

Curatenie generala?

Sistemul de sanatate bihorean este corupt „pana in maduva oaselor”. La acest lucru a contribuit din plin si Facultatea de Medicina. Medicii-profesori, care ocupau si functii de sefi ai clinicilor universitare din cadrul spitalelor oradene, si-au promovat „pilele”. Asa au ajuns multi absolventi sa lucreze prin spitale fara sa dea macar un examen de specialitate.

Alti absolventi, sustinuti de aceiasi medici-profesori in frunte cu Ifrim, au ajuns sa predea la Facultate, dupa care au fost angajati si in spitale tot fara concurs, ca medici specialisti. Mai mult, datorita „calitatii” actului educativ, Facultatea de Medicina din Oradea a ajuns atat de renumita incat multe spitale din Romania nu angajeaza absolventi ai acesteia.

Iar Mircea Ifrim a „domnit” nu mai putin timp de trei mandate peste aceasta institutie.

Tinerii au pus punct

Generatia tanara din cadrul Facultatii de Medicina a batut, de curand, palma cu prefectul Ilie Bolojan si, impreuna, au demarat procedura de inlaturare, atat din spitale, cat si din facultate, a „mogulilor” si a rebuturilor sustinute de acestia.

Grupul de initiativa a profitat de faptul ca ministrul Sanatatii a promovat legea potrivit careia sefii de sectie din spitale sunt pensionati fortat la varsta de 62 ani si 10 luni, si, in ceea ce priveste Facultatea de Medicina, au folosit o lege similara. „Este vorba de o lege mai veche, care s-a aplicat peste tot, mai putin la Bihor”, ne-a declarat dr. Aurel Babes, unul dintre pensionatii care nu par sa poarte ranchiuna cuiva.

Dr. Babes a fost corect. In schimb, decanul Ifrim a evitat sa faca declaratii in legatura cu „debarcarea” lui, dar s-a apucat de dat telefoane directorilor de la Autoritatea de Sanatate Publica si Spitalul Judetean. Dr.

Ritli Ladislau, directorul ASPO, ne-a spus ca ex-decanul Ifrim era nemultumit de faptul ca nu a fost anuntat dinainte ca va fi mazilit si de faptul ca in cursul saptamanii trecute s-au consumat doua evenimente „medicale” importante fara ca el sa fie printre factorii decizionali. „Sunt pensionati toti. Gata!”, a accentuat prodecanul Adi Maghiar.

Mingea este la fratii Maghiar

Surse oficiale din sistemul de sanatate bihorean sustin ca debarcarea lui Ifrim s-a produs exact acum cand acesta se ocupa intens de transferarea tuturor studentilor straini la Facultatea de Medicina din Arad.

In acest mod, Ifrim voia sa ii saboteze pe fratii Maghiar, adica sa ii lase fara banii din taxele acestora, pentru ca acestia nu i-au permis sa dezlipeasca Facultatea de Medicina de Universitate si sa o faca universitate de sine statatoare, la fel ca in centrele serioase din tara.

Acum, mingea e in terenul fratilor Maghiar. Doru, rectorul, si Adi, prodecanul, trebuie sa faca fata alegerilor pentru desemnarea membrilor Senatului, iar apoi sa faca curatenie prin fiecare facultate. De exemplu, ar putea sa inceapa cu catedra de anatomie, care a apartinut fostului decan Ifrim si care, dupa unele surse, are cel mai „stufos” personal din tara.

La fel stau sta lucrurile si cu preparatorii, pentru multi dintre ei Ifrim dand la un moment dat dispozitii de infiintare a unui post.

Informatia, furnizata de o sursa medicala, este sustinuta si de prefectul Ilie Bolojan, care, nu o data, a declarat public ca in sistemul sanitar se infiinteaza posturi la comanda, pentru omul potrivit si la momentul potrivit, si nicidecum in functie de bolnavi sau potentele intelectuale ale studentilor.