"Investitorul” Carlo Giovenzana, facut scapat de magistrati corupti intr-un dosar in care era acuzat de instigare la crima si incendiere, are alte afaceri scandaloase

Italianul detine, in satul Madaras, o crescatorie de porci a carei simpla functionare incalca grav normele de mediu si pune in pericol sanatatea populatiei din zona

In ciuda incalcarilor repetate si flagrante a legilor, din motive ce pot fi doar banuite, autoritatile au autorizat si protejeaza afacerea lui Giovenzana

O afacere "porceasca”

Carlo Giovenzana si-a cumparat, in urma cu cativa ani, cateva grajduri in comuna Madaras, in care creste porci. Firma, SC Suad SRL, este inregistrata pe numele fiului sau. Avand in vedere specificul afacerii, Giovenzana si fiul au intrat in conflict cu vecinii.

Si asta, pentru ca dejectiile de la sutele de porci se infiltreaza in sol, afecteaza calitatea panzei de apa freatica si pune in pericol sanatatea tuturor oamenilor din zona.

Normele de sanatate publica prevad ca locurile in care se cresc animale trebuie sa fie situate la cel putin 500 de metri de spatiile de locuit, sau orice alt spatiu in care se desfasoara activitati economice.

Potrivit Normelor de Igiena privind mediul de viata al populatiei, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr 140/1997, „in cazul in care prin studiile de impact nu s-au stabilit alte distante, distantele minime de protectie sanitara, recomandate intre zonele protejate si o serie de unitati care produc disconfort si unele riscuri sanitare, sunt urmatoarele: ferme de cabaline - 100 m; ferme de pasari pana la 5000 capete - 500 m; ferme de porci pana la 2000 capete - 500 m; platforme pentru depozitarea gunoiului porcin - 1000 m”.

Nerespectarea normelor de igiena publica de catre ferma familiei Giovenzana a fost sesizata prin reclamatii scrise catre Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Primaria Madaras si Prefectura Bihor.

Cu dejectiile deasupra legii

Reporterii nostri au descins la fata locului in data de 19 iulie a.c. In incinta strandului din vecinatatea grejdurilor se simtea un miros ingrozitor de dejectii porcine, gunoiul rezultat din grajdurile SC SUAD SRL fiind depozitat la nici 100 de metri de acesta. Era vizibil pentru oricine faptul ca nu sunt respectate distantele impuse de normele sanitare in vigoare.

Tot conform legislatiei in vigoare, pentru a fi autorizata, crescatoria de porci trebuie sa functioneze cu asigurarea protectiei aerului, apei, solului si atingerea unui nivel ridicat de protectie a mediului ca un intreg.

Porcii din ferma Suad SRL produc zeci de metri cubi de dejectii, care, nefiind depozitate si tratate conform reglementarilor legale, polueaza grav panza de apa freatica din zona cu amoniac si nitrati, substante cu potential cancerigen ridicat. Ca sa nu mai vorbim de riscut infestarii cu paraziti si de mirosul pestilential care face ca aerul din zona sa fie aproape irespirabil in lunile de var

Fosta directoare executiva a DSP Bihor, dr. Daniela Rahota, care a fost la fata locului in data de 5 aprilie 2004 si a constatat ca in strand „se percep curenti de aer care aduc mirosuri de reziduuri agrozootehnice generate de catre ferma porcina apartinand societatii Suad Exim SRL”, in raspunsul trimis reclamantilor, semnat tot de ea, in mod cu totul inexplicabil, sustine ca „la data controlului, reclamatia este nefondata din punct de vedere al mirosurilor respingatoare”.

Prefectul Ilie Bolojan a recunoscut ca a fost si el sesizat despre situatia de la Madaras si sustine ca a trimis reclamatiile spre reverificare la Inspectoratul de Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica, Primaria Madaras si Directia Sanitar-Veterinara.

Acestea au fost, insa, „ingropate”, iar porcii lui Giovenzana se ingrasa netulburati, spre disperarea celor care au ghinionul sa locuiasca, sau sa aiba afaceri in apropiere.

O autorizatie cusuta cu ata alba

Oricat s-au straduit, reporterii nostri nu au putut obtine un raspuns in legatura cu situatia SC Suad SRL de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. La telefonul institutiei ni s-a spus ca directorul e in concediu si ca purtatorul de cuvant e plecat.

Agentia de Protectie a Mediului Bihor ne-a comunicat ca, pentru a fi autorizate, „fermele de crestere a porcilor trebuie sa respecte normele de protectie a mediului, normele de igiena si recomandarile privind modul de viata al populatiei, cuprinse in reglementarile legale in vigoare: OG 194/2005 privind protectia mediului, Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997, Legea nr.426/2001 pentru aprobarea OUG nr. 78/2000 privind regimul deseurilor si HG 856/2002 privind gestiunea deseurilor.

Despre conditiile care trebuiesc respectate, APM Bihor a precizat ca „titularul de activitate are obligativitatea monitorizarii emisiilor in atmosfera, prin efectuarea determinarii anuale a indicatorilor pulberi, NH3, H2S, N2O in zona de ventilatie a grajdurilor si NH3, H2S, CH4 in zona platformei de depozhitare dejectii”.

Nimic despre distanta minima care trebuie sa existe pana la prima locuinta! Fiindca aceasta conditie este incalcata flagrant, grajdurile in care sunt ingrasati porcii lui Giovenzana fiind situate la mai putin de 100 de metri de casele din Madaras.

Patronii si administratorul SC Suad SRL au recurs la o smecherie ieftina pentru a scapa de obligatiile de protejare a mediului: cu putin timp inainte de a expira valabilitatea autorizatiei provizorii de mediu pe care o obtinusera, au introdus o noua cerere de autorizare.

Simpla introducere a noii cereri ii da, conform legii, o perioada de gratie de 6 ani pentru a-si pune la punct toate problemele. Astfel ca porcii lui Giovenzana pot polua linistiti in continuare zona pana in 2011!

APM Bihor ne-a precizat ca SC Suad SRL „detine autorizatia de mediu nr. 127/30.06.2006, valabila pana in data de 29.06.2011 cu conditia vizarii anuale”.

Un singur lucru nu ne-au spus functionarii Agentiei de Protectia Mediului: cat a platit Giovenzana pentru a obtine aceasta autorizatie si cine a luat banii! Fiindca numai un oligofren nu realizeaza ca eliberarea acesteia a fost ilegala!

Reporterii nostri au descins la fata locului in data de 19 iulie a.c. In incinta strandului din vecinatatea grejdurilor se simtea un miros ingrozitor de dejectii porcine, gunoiul rezultat din grajdurile SC SUAD SRL fiind depozitat la nici 100 de metri de acesta. Era vizibil pentru oricine faptul ca nu sunt respectate distantele impuse de normele sanitare in vigoare

APM Bihor ne-a precizat ca SC Suad SRL „detine autorizatia de mediu nr. 127/30.06.2006, valabila pana in data de 29.06.2011 cu conditia vizarii anuale”.

Un singur lucru nu ne-au spus functionarii Agentiei de Protectia Mediului: cat a platit Giovenzana pentru a obtine aceasta autorizatie si cine a luat banii! Fiindca numai un oligofren nu realizeaza ca eliberarea acestei autorizatii a fost ilegala!