Reprezentantii acestora nu sunt de acord cu acuzele ministrului si sustin ca la Cluj nu exista probleme. Ministerul Sanatatii ne-a confirmat ieri controlul care va fi trimis la Cluj pe 1 august, pentru a verifica activitatea acestor institutii.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acuza Clujul si Timisoara ca sunt singurele judete din tara unde mai exista probleme in ceea ce priveste alocarea fondurilor pentru retete de medicamente compensate si gratuite.

In opinia ministrului, vinovate pentru interminabilele cozi la farmacii sunt Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj, pentru proasta alocare a fondurilor, fara a se tine cont de criteriul de adresabilitate, si Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj, pentru a nu fi controlat modul de alocare a fondurilor de catre CJAS.

DSP Cluj a fost atentionata de catre ministru sa ia masuri pentru remedierea situatiei. In plus, Nicolaescu, impreuna cu primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, a dispus un control la Cluj, pentru data de 1 august. Cu acest prilej, DSP Cluj si CJAS Cluj vor fi controlate de catre presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu.

Oficiali din Ministerul Sanatatii au confirmat ieri controlul promis de Nicolaescu. Acestia sustin ca se vor urmari motivele pentru care nu s-a rezolvat problema distribuirii fondurilor, Clujul fiind printre putinele judete aflate in aceasta situatie. La DSP, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii se afla de mai mult timp in control, tot din cauza gestionarii proaste a fondurilor.

Nu sunt probleme la Cluj

Presedintele DSP Cluj, Florin Stamatian, nu se teme de controlul dispus de ministru si considera ca lucrurile au intrat in normalitate incepand cu luna iulie.

Presedintele CJAS Cluj, Mircea Morosan, nu ii da dreptate ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

El considera ca lucrurile au intrat in normalitate in judetul Cluj si ca toate problemele anterioare nu sunt acum altceva decat “o reminiscenta a finantarii insuficiente de la inceputul anului, care a culminat in luna aprilie, iar suplimentarea din lunile mai si iunie nu a rezolvat pe deplin problema”.

“Acum a ramas psihoza ca medicamentele se termina in primele trei zile”, a completat Morosan.

Referitor la reprosul ministrului Nicolaescu, cum ca nu s-a tinut cont de criteriul de adresabilitate, presedintele CJAS Cluj nu stie “ce intelege domnul ministru prin criteriu de adresabilitate, dar nu este adevarat acest lucru. Iar noi am avut curajul sa finantam suplimentar municipiul Cluj-Napoca cu 4 -5 miliarde”.

Mircea Morosan a explicat si de ce se mai formeaza cozi: “Farmaciile au contracte cu trei Case paralele, iar cele care nu au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate ci cu celelalte doua - care sunt pe cale de a se desfiinta - au probleme, deoarece exista trei tipuri de cozi pe care le-am descoperit recent”.

Presedintele CJAS Cluj estimeaza ca in septembrie-octombrie se va ajunge la normalitate deplina, dar cozile tot vor ramane: “Daca nu vor fi cozi de 50 de metri, vor fi cozi de zece metri.”

Mircea Morosan a sustinut ieri ca nu a fost informat de controlul dispus de la Ministerul Sanatatii. “Daca controlul este corect, normal, e in regula, dar daca sunt dedesubturi politice, atunci nu va fi in regula”, a adaugat presedintele CJAS.

Dorina Duma, directorul adjunct pe programe de sanatate in cadrul DSP Cluj, spune ca DSP a constituit echipe comune cu CJAS, “mai exact un serviciu de permanenta, prin care a fost controlata situatia la farmacii, s-au intocmit liste cu farmaciile unde au fost epuizate fondurile, pentru a putea fi suplimentate din nou a doua zi.

Echipele de control au constatat o problema, si anume aceea ca oamenii se inghesuie la cozi inca din prima zi, din teama ca nu vor mai exista medicamente.

Dar acestea exista si in a patra sau a cincea zi”, explica Dorina Duma. Potrivit acesteia, fondurile se epuizeaza mai repede la unele farmacii, deoarece Casa trebuie sa tina cont de anumite criterii in repartizarea banilor. Directorul adjunct a mai spus ca DSP va monitoriza in continuare situatia si va face un raport catre Ministerul Sanatatii legat de modul de distribuire a medicamentelor.