Sporturile extreme atrag tot mai multi practicanti, mai ales din randul tinerilor. Clujul este generos de acest punct de vedere, temerarii avand posibilitatea sa practice unele dintre cele mai periculoase sporturi din lume fie ca e vorba de sporturi extreme “usoare” sau de sporturi care mobilizeaza un grad ridicat de adrenalina.

Cati dintre noi nu s-au gandit vreodata sa inceapa sa practice un sport extrem? De cate ori nu am dezbatut in grupul nostru de apropiati daca am avea curaj sau nu sa practicam sporturi ca bunjee-jumping, parasutism sau alpinism?

Sporturile extreme sunt acum foarte apreciate de publicul larg si atrag din ce in ce mai multi practicanti, mai ales din randul tinerilor, desi au fost recunoscute in mod oficial abia cu incepere din 1995. In acel an, primul campionat mondial de “X games” a fost organizat de departamentul sportiv al ESPN in Rhode Island, SUA.

Unele sporturi, cum ar fi de exemplu snowboarding sau skateboarding, au fost considerate ilegale la inceput, fiind interzise din cauza gradului ridicat de periculozitate.

“Sporturi alternative” este unul din numele generice date sporturilor extreme, vazute ca o alternativa la sporturile clasice din care au derivat. La nivel de definitie, putem caracteriza ca sport extrem orice sport care implica un grad ridicat de periculozitate si care presupune efectuarea de acrobatii spectaculoase la viteze mari.

Initial, sporturi putin cunoscute, practicate de cativa temerari, au ajuns acum de o notorietate considerabila. Snowboardingul, de exemplu, este primul si singurul sport extrem care a devenit si sport olimpic.

Nici romanilor nu le este straina ideea de sport extrem, insa stadiul de dezvoltare in tara noastra a acestor discipline este incipient. In ciuda acestui fapt, la Cluj se pot practica cateva sporturi alternative, fie in mod organizat, fie individual. Cel mai vizibil publicului pe timpul verii cel putin este skateboardingul si in-line skatingul, adica patinajul cu rotile.

Pe unii ii intalnim vis-a-vis de Prefectura, pe altii in fata Universitatii “Babes-Bolyai”, unde isi incearca de zor acrobatiile. Exista si un mic parc destinat special acestor sporturi, dovada ca popularitatea lor atrage din ce in ce mai multi tineri. Ciclismul montan este iarasi un sport apreciat si practicat de foarte multi, mai ales pe dealurile din imprejurimile Clujului.

Alpinismul sportiv incepe sa devina si el tot mai apreciat de tineri si nu numai, existand cateva trasee speciale in acest sens si la Cheile Turzii, aproape de Cluj.

Pe timp de iarna este evident deja ca snowboarding-ul s-a impus ca sportul preferat de tineri, datorita spectaculozitatii crescute comparativ cu schiul, desi aici parerile sunt impartite. Snowboarding-ul a devenit atat de cunoscut si de apreciat incat a avansat la statutul de disciplina olimpica.

Doritorii care vor sa “se dea cu placa” o pot face pe partia de la Baisoara sau pe cea de pe Feleac. Pentru cei care cauta cu adevarat senzatii tari, insa, le recomandam o vizita la Aeroclubul Sportiv “Traian Darjan”, de pe strada Regele Ferdinand nr. 12 sau direct la aerobaza clubului din Sannicoara, pentru cursuri teoretice si practice de initiere in parasutism si parapanta, ca sporturi extreme. Atat parapanta, cat si parasutismul pot fi practicate de orice persoana cu varsta de peste 16 ani. Totusi, pentru minori este necesar consimtamantul parintilor.

Parasutismul si parapanta functioneaza pe principii diferite: daca ideea in parasutism este sa ajungi jos in siguranta, parapanta are menirea sa te duca tot mai sus, pentru ca senzatia de imponderabilitate sa fie prelungita cat mai mult. Cursurile de parasutism incep in fiecare an din luna ianuarie si dureaza pana in martie, cu o luna de curs practic.

Cursurile de parapanta dureaza de la trei zile la doua saptamani, in functie de gradul de specializare dorit de solicitant. Salturile se fac mai mult pe timpul verii, conditiile meteo fiind un factor important. Fie ca este vorba de parapanta sau parasutism, cele doua sporturi impun o mare stapanire de sine, concentrare si disciplina.

Curajul nu are atat de mult de a face cu aceste doua discipline pe cat ne-am fi asteptat si asta pentru ca frica este oricum prezenta la cei mai multi practicanti, insa cei cu adevarat motivati reusesc sa o infranga. Spre deosebire de alte sporturi, frica este “un prieten bun, nu un criteriu de selectie”, ne-a asigurat Stefan Kabos, instructor clujean de parapanta.

In cazul parapantei si a parasutismului, atat femeile, cat si barbatii sunt practicanti impatimiti, infirmandu-se statistica dominatiei masculine in acest gen de sporturi. Mai mult, fetele sunt mai “curajoase” in a-si recunoaste frica si deci sunt mai usor de instruit, invata mai repede, explica instructorul.

In concluzie, cautatorii de senzatii tari pot gasi si la Cluj modalitati diverse de a-si creste instantaneu nivelul de adrenalina, prin practicarea a diferite sporturi extreme. Cei care doresc spectacol pot sa practice snowboarding sau skateboarding, iar cei care cauta senzatii tari pot incerca parasutismul, alpinismul sau parapanta.