sa sprijine reforma serviciilor secrete romanesti. Este de asteptat ca presedintele roman sa urmeze modelul SUA in investirea la sefia SIE si SRI a unor militari de cariera, cu experienta postrevolutionara in munca de informatii si fara “pete de securist” la dosar.

Conform strategiei afisate anterior, Basescu va merge pe mana prim-adjunctului Florian Coldea la SRI, a carui pregatire in vederea promovarii a anuntat-o la ultimul bilant al institutiei.

In fruntea DGIA este propus comisarul sef clujean Gelu Oltean (38 de ani), fost loctiitor al sefului Serviciului Crima Organizata Cluj, in prezent cu functii de natura diplomatica, prieten de familie si consilier al chestorului de patru stele Virgil Ardelean.

Toti sefii partidelor politice s-au pronuntat in cor ca asteapta ca propunerile presedintelui sa vizeze nominalizarea unor noi sefi de servicii secrete care sa nu fie implicati in sfera politicului. Mai transant, si poate dezinformat, Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca el doreste ca la sefia SIE si SRI “sa fie puse persoane apolitice si fara legaturi cu structurile militare”.

Presedintele Basescu este un adept convins (dupa declaratiile de la ultimele bilanturi a celor doua servicii) al instalarii in functiile de directori in structurile de informatii a unor militari profesionisti. Nu poti fi apolitic, fara legaturi cu structurile militare si bun profesionist cu vechimea necesara in domeniu.

Conform declaratiilor prezidentiale, Basescu s-a antepronuntat in repetate randuri ca cele doua servicii secrete de interes national vor fi reformate si conduse pe coordonatele legaturilor speciale cu cele similare din SUA si Marea Britanie.

Sub pavilion american

Conform ultimelor informatii primite de la Cotroceni, Basescu se ghideaza in propunerile sale de numire a sefilor SIE si SRI pe sfatul ambasadorului american la Bucuresti, Nicholas Taubman, mandatat de Departamentul de Stat al SUA sa sprijine reforma serviciilor secrete romanesti.

Este de asteptat ca presedintele roman sa urmeze modelul Statelor Unite in investirea la sefia SIE si SRI a unor militari de cariera cu experinta postrevolutionara in munca de informatii si fara “pete de securist” la dosar.

Numirea generalului de armata Michael Hayden la conducerea CIA a influentat deciziile unor sefi de state est-europene din NATO in valorizarea militarilor in fruntea unor structuri de informatie.

Dintotdeauna militarii de cariera s-au dovedit a fi mai buni strategi si comandanti ai serviciilor de informatii in comparatie cu civilii aserviti mai mult grupurilor de presiune decat intereselor nationale. Strategia de reforma a serviciilor de informatii romanesti vizeaza formarea de structuri similare celor americane.

Basescu l-a impus pe generalul provenit din armata Sergiu Medar (fost atasat militar) in fruntea Comunitatii Nationale de Informatii pe modelul lui Bush care l-a investit pe John Negroponte in fruntea Directoratului National de Informatii.

Militarii sunt la moda

La randul sau, Sergiu Medar sustine investirea in fruntea SIE, serviciul extern de informatii condus in prezent de fostul activist FSN de Brasov, Gheorghe Fulga, a unui ofiter de informatii militare sau a unui militar tanar dar cu experienta in domeniul informatiilor externe.

Pe acelasi model al lui John Negroponte care a obtinut numirea generalului provenit din armata Michael Hayden in fruntea serviciului similar SIE, temuta CIA. In prezent militarii din armata detin pozitii cheie in serviciile de informatii din Romania.

Acest lucru se datoreaza inlaturarii generalilor si coloneilor de informatii proveniti din fostul DSS, ca urmare a legilor de deconspirare a dosarelor securistilor promovate de tridentul Orban-Tariceanu-Olteanu. La SRI a condus pina mai ieri granicerul Radu Timofte, secondat de cercetasul Ionel Marin, sosit cu TAB-ul la Revolutie alaturi de maiorul Gheorghe Carp.

La DGIA conduce aviatorul Constantin Croitoru, secondat de cercetasul Francisc Radici, ambii militari de cariera MApN. Serviciul secret al MAI a fost condus pana in prezent de chestorii Virgil Ardelean si Gheorghe Burian, primul provenit din Politie si secundul din Armata. Ardelean a demisionat, iar Burian a cerut transferul la SPP, pentru a fi mai aproape de presedinte.

La SPP conduc generalii proveniti din trupele de securitate dupa pensionarea celor din armata in urma actelor de coruptie mediatizate. Doar la STS au mai ramas pentru putin timp ingineri militari si tehnicieni din fostul DSS.

Armata e cu noi!

Cu siguranta extinderea influentei Armatei asupra serviciilor de informatii din Romania este la fel de bine gandita ca cea a Pentagonului in Statele Unite. E greu de crezut ca la fel ca la americani, la noi nu are loc o confruntare intre serviciile de informatii, ci o regrupare si eficientizare pe domeniile de baza: spionajul militar si antiterorismul.

Culegerea de informatii de natura economica a trecut pe plan secundar in conditiile existentei pericolului nuclear nord-coreean si iranian, exacerbarii terorismului islamic si extinderii ideilor de extrema stanga pe continentele sud-american si asiatic.

Insa, in vreme ce Bush se apropie de sfarsitul celui de-al doilea mandat cu o cota de popularitate in cadere libera din cauza Irakului, prietenul sau Basescu, care va face o vizita in aceste zile la Casa Alba, si-a sporit capitalul de imagine in urma eliberarii ziaristilor romani rapiti in Irak.

In lipsa unor dovezi concrete despre accelerarea schimbarilor democratice de pe plaiurile mioritice, inlocuirea procurorului general si a sefilor de servicii de informatii din Romania este asul din maneca matelotului pe care acesta il va scoate pe Biroul Oval de la Washington.

Dupa ce va reinnoi actul de credinta privind participarea militara de pe teatrele de razboi ale NATO, Basescu isi va arata loialitatea fata de serviciile secrete americane prin dovezile de pensionare masiva a tuturor securistilor contraspioni romani care au fost adversarii acestora in timpul Razboiului Rece.

Sfaturi de la Imparatie

Dupa ce ii va demonstra lui Bush ca noii sefi SRI si SIE sunt “botezati” in munca de informatii dupa Revolutie, va cere sfaturi de la consilierii acestuia pe linie de siguranta despre noile linii directoare pe care trebuie sa le imprime serviciilor secrete romanesti, ca aliate fidele ale CIA, FBI si Pentagonului.

Un sfat bun va primi de la noul sef de la CIA care a fost atasat militar la Sofia si coordonator al spionajului militar in fostele tari socialiste din Europa de Sud-Est. Acest general cunoaste cu precizie toate vulnerabilitatile sistemului de siguranta si informatii din Romania.

Iar de la Negroponte va culege idei despre adevaratele masuri care trebuie luate in cazurile suspectilor de terorism dupa prinderea acestora. Cel din urma ii va arata ce ar fi patit Haysam daca ajungea la Guantanamo si nu la Jilava.

Este clar ca noii sefi de servicii de informatii romanesti trebuie sa se incadreze fara cracnire in jocurile operative strategice ale americanilor.

Coldea, urmasul lui Timofte

Conform strategiei sale afisata anterior, Basescu va merge pe mana prim-adjunctului Florian Coldea la SRI, a carui pregatire in vederea promovarii a anuntat-o la ultimul bilant al institutiei. Atunci cand a vrut sa-si innoiasca serviciile secrete comuniste, Ceausescu l-a adus in dreapta sa pe Mihai Pacepa, un slovac din judetul Arad.

Basescu a pastrat o afinitate pentru judetul in cauza, de unde si-a adus un vice prim-ministru PD la Bucuresti si unde are un fin primar de resedinta de judet, toti fosti vajnici pedeseristi.

La 27 iulie 2005, la propunerea pesedistului Timofte, l-a investit pe aradeanul Florian Coldea in functia de prim-adjunct al SRI caruia i-a cerut sa-l pregateasca pe acesta timp de un an pentru prima functie in institutie. A trecut un an si tanarului Coldea i-a venit scadenta.

Nu stim daca pionierul si utecistul de succes Coldea a avut legaturi anterioare cu “baietii cu ochi albastri”. A fost incadrat in institutie de Virgil Magureanu, care are o ampla experienta in recrutarea informativa de tineri de pe meleagurile Banatului.

La fel ca si sotia sa, sefa Directiei de Protocol din SRI, a avut o ascensiune fulminanta, probabil bazata pe prinderea unor spioni si rezolvarea problemei ziaristilor rapiti in Irak, ca sef de operatii la Inspectoratul de Lupta Antiterorista din cadrul SRI.

La vremuri noi, oameni noi

Nu comentam capacitatile profesionale pe care le are noua stea a informatiilor romanesti de teama represaliilor, insa luam de bune aprecierile granicerului Timofte care isi sustine omul sau de incredere la predarea stafetei.

De remarcat ca dupa anul 2000, numerosi ofiteri din SRI au fost selectati din randurile tineretului PSD si incadrati direct in institutie pe filiera politica social-democrata. Exemple sunt cu duiumul in judetele Cluj, Bistrita si Salaj. Speram ca noul director sa faca o selectie judicioasa in randurile acestora si sa indeparteze “ciripoii”, care duc dorul trandafirilor.

In situatia in care Coldea va fi numit director, este de asteptat ca in functiile de prim-adjuncti si adjuncti sa fie numiti tineri de varsta apropiata (30-35 de ani), la fel cum s-a procedat la sectiile judetene ale SRI-ului dupa inlocuirea contraspionilor proveniti din fosta Securitate.

Este de asteptat ca generalul cu trei stele Ionel Marin, provenit din MApN, sa ramana eminenta cenusie la SRI pentru a pastra legaturile cu armata si pentru a proteja cariera numerosilor ofiteri din institutie adusi din armata dupa Revolutie.

Celalalt adjunct general de trei stele, Dumitru Ion Zamfir (fost sef serviciu in unitatea speciala “T” a DSS), a inteles mesajul americanilor si se va conforma.

In fruntea DGIA este propus comisarul sef clujean Gelu Oltean (38 de ani), fost loctiitor al sefului Serviciului Crima Organizata Cluj, in prezent cu functii de natura diplomatica, prieten de familie si consilier al chestorului de patru stele, Virgil Ardelean. Despre potentialul informativ-operativ si de conducere al “comisarului Cattani”, intr-un numar viitor!

Miscarile seismice care au atins la varf intreg sistemul civil de informatii al Romaniei au dovedit lipsa de interes a omului de rand fata de personalitatile celor care se ocupa de siguranta tarii.

Schimbarile au bulversat mai mult oamenii politici si profesionistii institutiilor specializate, cu totii cuprinsi de fiorii adrenalinei in lupta pentru ciolan.

Lt. col. Florian Coldea a absolvit cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii si a terminat cursuri de pregatire pe profil antiterorist si de informatii desfasurate in tara si strainatate. In varsta de numai 33 de ani, a participat la misiuni, actiuni si operatiuni complexe derulate pe profil antiterorist in cooperare cu parteneri straini ai SRI.

Inainte de a fi numit in noua functie, Florian Coldea a mai detinut diferite functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din cadrul SRI. In perioada crizei jurnalistilor, numele lui a fost vehiculat de presa centrala ca fiind unul dintre cei care conduceau operatiunile de recuperare a romanilor rapiti in Irak.