Un numar de 18 spatii comerciale din Cluj-Napoca vor fi scoase la licitatie de catre Primarie, la inceputul lunii septembrie. Acest demers vine dupa ce fostii chiriasi au refuzat sa le cumpere, din cauza pretului considerat prea mare. Cel mai mare dintre ele are 283 de metri patrati si este situat pe strada Horea, artera care face legatura intre Gara si centrul orasului.

In total, municipalitatea are in evidenta 677 de spatii comerciale, dintre care 355 sunt revendicate. Pana acum, Primaria a vandut 162 de spatii comerciale, pentru care a incasat aproape 500 de miliarde lei vechi.

Preturi ca la Roma

Preturile spatiilor comerciale au atins cifre-record. Unele dintre ele se vand intocmai ca si cele din Roma sau din Bruxelles. In centrul orasului Cluj-Napoca, la negocierile directe intre chiriasi si comisia numita de Consiliul Local, pretul unui metru patrat a depasit 4.000 de euro. La licitatie, membrii comisiei spera sa obtina este 5.000 de euro pentru un metru patrat.

Intr-un astfel de spatiu, consilierii locali au aprobat amenajarea primariei de cartier din Marasti.

Primarul municipiului, Emil Boc, a promis conducerii Uniunii Judetene a Artistilor Plastici, care a ramas fara galeriile de arta de pe strada Iuliu Maniu, retrocedate Bisericii Romano-Catolice, ca va oferi artistilor un spatiu pentru expozitie. Singurul imobil care s-ar fi pretat la asa ceva, respectiv cel de pe strada Horea, a fost pus in vanzare.

Un alt spatiu care va fi pus in vanzare este cel de pe strada Constanta, de la numarul 17, ce masoara 54 de metri patrati. Reprezentantii companiei care detineau acest spatiu l-au acuzat pe prefectul de Cluj, Alin Tise, care era pe atunci consilier local si care conducea comisia de vanzare a spatiilor comerciale, ca ar fi negociat incorect. Plangerea lor a fost, insa, respinsa de Consiliul Local.

Un alt spatiu comercial important este situat pe Calea Motilor, care face legatura intre cel mai mare cartier al orasului, Manastur, si centrul orasului. Spatiul are peste 130 de metri patrati. Un alt spatiu de vanzare are 134 de metri patrati si este situat pe strada Vasile Parvan.

Totodata, pe strada Horea mai exista alte trei spatii scoase la vanzare, unul de 104 metri patrati, altul de 85 de metri patrati si al treilea de 42 de metri patrati. De asemenea, Primaria va mai scoate la licitatie si un spatiu de 58 de metri patrati pe strada 21 Decembrie 1989, precum si unul pe strada St. L. Roth, de 123 de metri patrati.

In total, administratia clujeana spera sa incaseze cateva milioane de euro din aceasta afacere. Banii ar urma sa fie folositi pentru construirea unor locuinte sociale in cartierul Lombului.